Witamina C jest jednym z najważniejszych antyutleniaczy na ziemi, jest też znana ze zdolność do wspomagania wzrostu i naprawy tkanek. Brytyjscy naukowcy z Imperial College w Londynie odkryli kolejny dobry powód, aby jeść więcej pomarańczy i cytryn. – Witamina C może uchronić nas przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń powietrza, takimi jak spaliny samochodowe i spaliny z elektrowni węglowych.
Naukowcy przebadali 209 pacjentów w Londynie w latach 2008 i 2009 w celu ustalenia związku między stresem oksydacyjnym i gruboziarnistym pyłem (zanieczyszczenie powietrza produkowane głównie przez spalania paliw kopalnych). Większość pacjentów była w wieku pomiędzy 54 a 74 lat, wszyscy z nich byli w szpitalu z powodu astmy lub COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease- Przewlekła obturacyjna choroba płuc -POChP).
Naukowcy stwierdzili, że o 35 procent zwiększyło się ryzyko hospitalizacji na astmę albo COPD na każde dodatkowe 10 mikrogramów na metr sześcienny (ug/m 3) w szorstkich cząstkach stałych, na które pacjenci zostali narażeni. Stwierdzili również, że ryzyko hospitalizacji jest 1.2 razy większe wśród pacjentów z niskim poziomem witaminowym C. Korelacja/Zależność, która nie zmieniła się nawet gdy z analizy zostali wykluczeni pacjenci w podeszłym wieku i byli palacze.
„Działanie ochronne witaminy C było nadal obecne po wyłączeniu palaczy i osób w podeszłym wieku, co oznacza, że efekt tego przeciwutleniacza nie został wyjaśniony przez palenie lub wiek”, powiedział dr Cristina Canova, współautor badania i pracownik naukowy na uczelni Respiratory Epidemiology and Public Heath Group. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska oraz jej europejskie odpowiedniki ustaliły „bezpieczne” normy dotyczące poziomu zanieczyszczeń powietrza na 50 mcg/m3 dla grubych pyłów.
Dlaczego witamina C pomaga?
Badania wykazały, że wolne rodniki przyczyniają się do raka, chorób serca i chorób układu oddechowego, takich jak astma i POChP. Ponieważ witamina C jest przeciwutleniaczem, który ma zdolność do neutralizacji działalność wolnych rodników to jest prawdopodobne że ludzie, którzy regularnie spożywają pokarmy bogate w witaminę C są lepiej chroni przed zanieczyszczeniami (z powietrza lub innymi), niż ci którzy cierpią na jej niedobór.
Regularne spożycie witaminy C jest ważne, ponieważ nasz organizm nie ma możliwości jej syntezowania i magazynowania. Dla tego jest to ważne dla ludzi którzy mieszkają w miejscach o dużym stężeniu pyłu grubego (np. miastach). Należy także uniknąć okresowego objadania się żywnością z witaminą C. Zamiast tego należy witaminę C spożywać równomiernie rozłożoną w diecie, najlepiej codziennie.
Pokarmy bogate w witaminę C: ciemno zielone liściaste warzywa (zwłaszcza surowa kapusta ), wszystkie owoce cytrusowe, papryka, czerwona i zielona ostra papryka chili, świeże zioła (szczególnie pietruszka i tymianek), kalafior, papaja, i truskawki.
Dla przypomnienia zawartość witaminy C w mg na 100 g świeżych warzyw i owoców
Acerola 1400 – 2500
Owoc dzikiej róży ok 1700 (max 3000 odmiany modyfikowane)
Porzeczka czarna 183
Natka pietruszki 178
seler 150
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
brokuły 83
brukselka 71
koperek zielony 75
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 66
Rzeżucha 60
Poziomki 60
szczypiorek 60
Kiwi 59
Cytryny 50
Pomarańcze 49
Porzeczka czerwona 46
Kapusta czerwona 54
Kapusta biała 48
Mandarynki 30
Pomidory 23
Kapusta kwaszona 16
Ziemniaki wczesne 16
Ziemniaki późne 11
Jabłka 9
Ogórki 8
Cebula 6
Gruszki 5
Śliwki 5
Ogórki kwaszone 4
Witamina C obniża szkodliwe działanie zanieczyszczonego powietrza by: Michael Ravensthorpe
http://www.naturalnews.com/041808_vitamin_C_harmful_effects_air_pollution.html
Tłumaczenie: T2