Strona główna > Zdrowie > Sulforafan pomaga autystycznym dzieciom [fragmenty]. Dena Schmidt

Sulforafan pomaga autystycznym dzieciom [fragmenty]. Dena Schmidt

(NaturalHealth365)  Czy sulforafan – substancja znajdująca się w kiełkach brokuł i innych warzywach kapustnych  – ma korzystny wpływ na dzieci z autyzmem? Szybka odpowiedź jest „tak!”

Dzisiaj przedstawimy bardzo przekonujące badanie / research z Johns Hopkins University School of Medicine.

Przypadki autyzmu rosną w alarmującym tempie – wielu ekspertów zauważa, że występuje u 1 na 45 dzieci. Ten gwałtowny wzrost w większości przypisuje się stale rosnącemu harmonogramowi szczepień i dostarczanych przezeń zbyt wielu toksyn w każdej szczepionce.

Ale nawet jeśli twoje dziecko zostało zaszczepione, to jest nadzieja. Badacze ujawniają jak konsumpcja większej ilości sulforafanu może pomóc dzieciom poprawić umiejętności społeczne, komunikację werbalną i ogólnie zachowanie.

Sulforafan w kiełkach brokuł rozwiązuje objawy autyzmu

Sulforafan stymuluje i reguluje geny chroniące komórki przed czynnikami wewnętrznymi zaangażowanymi w zaburzeniach ze spektrum autyzmu takie jak: stan zapalny, stres oksydacyjny i uszkodzenie DNA.

Oczywiście wyniki tego badania są wyjątkowo ekscytujące, gdyż wskazują na możliwość pomocy dzieciom z autyzmem. Zajmując się leżącymi u podstaw problemami komórkowymi choroby, objawy autyzmu można potencjalnie zmniejszyć lub nawet wyeliminować.

Badano 40 autystyków w wieku 13-27 lat i przez 18 tygodni podawano im albo sulforafan albo placebo. Sprawdzano reakcję społeczną, umiejętności komunikacyjne i zachowanie oceniano zarówno przed badaniem, jak i po nim, oraz w 4 i 10-tygodniowych odstępach czasowych.

Kiedy uruchomi się komórkowe mechanizmy ochronne, objawy autyzmu ustępują

Po 4 tygodniach w grupie sulforafanowej zauważalnie poprawiło się zachowanie. Po 18 tygodniach, 46% przyjmujących go wykazało postęp w zdolności interakcji społecznej, 42% poprawiło komunikację werbalną, i 54% wykazywało mniej anormalne zachowanie. Ale należy zauważyć, że poprawa zniknęła po odstawieniu sulforafanu.

Co ciekawe, podobne postępy u osób z autyzmem odnotowano gdy mają gorączkę. Naukowcy twierdzą, że jest to gorączka aktywuje reakcję na stres w organizmie – co powoduje, że mechanizmy ochronne włączają bieg na poziomie komórkowym.

Mówiąc prosto, gdy uruchamia się genetyczna ekspresja uzdrawiająca – zmniejsza się stan zapalny i uszkodzenie komórek.

Artykuł z 2014 opublikowany w czasopiśmie Antioxidants & Redox Signaling pokazał również dowody na to, że związki występujące w brokułach, a także w innych produktach spożywczych np. cebuli, poprawiały mechanizmy obronne komórek.

Ekscytująca wiadomość dla rodzin z autystycznymi dziećmi

Prowadzone teraz badanie skupia się na białku Nrf2, które, jak wiadomo, wchodzi i wychodzi z jądra komórki co 129 minut. Kiedy pokazują się zagrożenia dla zdrowia, ta oscylacja nasila się podnosząc poziomy przeciwutleniaczy.

Sulforafan, jak i kwercetyna (w dużych ilościach w cebuli i jabłkach) zwiększa oscylację Nrf2 do 80 minut.

Funkcja oscylacji Nrf2 jest rodzajem mechanizmu nadzoru komórkowego, który w razie potrzeby najbardziej poprawia stan komórek. Optymalizacja tego mechanizmu za pomocą związków takich jak sulforafan obiecuje leczenie chorób takich jak autyzm.

Nie ulega wątpliwości, że znowu widzimy uzdrawiającą moc jedzenia działającego na naszą korzyść.

Dena Schmidt

https://www.naturalhealth365.com/sulforaphane-autism-news-2804.html

P.S. Sulforafan w kaps. dostępny w Polsce.

Tłum. Ola Gordon/http://chomikuj.pl/OlaGordon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *