Strona główna > Zdrowie > Przepływ żółci: 15 ziół wspierających wątrobę i woreczek żółciowy

Przepływ żółci: 15 ziół wspierających wątrobę i woreczek żółciowy

Twoja wątroba i woreczek żółciowy to 2 ważne narządy zaangażowane w tworzenie żółci. Jest to wydzielina trawienna pomagająca emulgować tłuszcz, i w rezultacie wspomaga procesy trawienia i detoksu. Zdrowy przepływ żółci jest absolutnie istotna dla ogólnego zdrowia. Ale jak osiągnąć dobry przepływ żółci? Możesz stosować różne zioła wspomagające wątrobę i woreczek do przepływu żółci.

W tym artykule omówię znaczenie dobrego przepływu żółci. Poznasz 15 potężnych ziół i produktów wspierających wątrobę i woreczek. Podzielę się moimi ulubionymi suplementami dla zdrowia wątroby i woreczka. Wyjaśnię  co robić by wesprzeć wątrobę i woreczek i zapewnić dobry przepływ żółci.

ŻÓŁĆ – CO TO JEST?

– Jest to płyn wytwarzany przez komórki wątroby (hepatocyty), wydzielany do przewodu żółciowego i przechowywany w woreczku.

– Żółć pomaga w trawieniu rozkładając tłuszcze na kwasy tłuszczowe, które mogą być wchłaniane przez przewód pokarmowy do dalszego wykorzystania przez organizm.

– Żółć składa się głównie z cholesterolu, kwasów żółciowych (albo soli żółciowych), i bilirubiny (produkt rozkładu czerwonych ciałek krwi). Żółć zawiera też wodę, potas i sole sodowe, miedź i metale śladowe.

KRĄŻENIE ŻÓŁCI:

OD PRODUKCJI DO USUWANIA

#1. Żółć jest wytwarzana w wątrobie. Składa się z wody, bilirubiny i kwasów żółciowych (które zamieniają się w sole żółciowe kiedy połączą się z cząsteczkami glicyny lub tauryny i innycmi cząsteczkami). Wydzielane sole żółciowe składają się w 95% z przetworzonych i 5% nowo zsyntetyzowanych soli żółciowych.

#2. Żółć przechodzi z wątroby do woreczka przez przewody żółciowe. Woreczek wchłania większość wody i przechowuje skoncentrowaną żółć do późniejszego użycia.

#3. Podczas trawienia żółć jest uwalniana przez wspólny przewód żółciowy do części dwunastnicy jelita cienkiego.

#4. Żółć przechodzi przez jelito.

#5. 95% żółci zostanie biernie wchłonięta przez światło jelita i zawrócona do wątroby.

#6. Ok. 6% żółci przechodzi przez jelito grube i jest uwalniana przez wydalanie z kałem, zabierając i usuwając bilirubinę i niechciane toksyny.

Znaczenie dobrego przepływu żółci

Zanim zajmiemy się przepływem żółci, dowiedzmy się czym jest żółć. Jest to zielono-brązo-wa ciecz albo sok trawienny, który emulguje tłuszcze do wchłonięcia przez jelito cienkie. Składa się z cholesterolu, soli i bilirubiny. Ważne jest to, że żółć pomaga w trawieniu tłuszczu żeby umożliwić różne procesy w organizmie. Żółć zawiera też odpady wydalane przez ruchy jelit. Kiedy coś ingeruje w dobry przepływ żółci, mogą pojawić się różne problemy.

Słaby przepływ żółci może prowadzić do różnych problemów z trawieniem, w tym słabej absorpcji substancji odżywczych, przerostu złych bakterii w jelitach, zapalenia jelit i zespołu nieszczelnego jelita. Nieszczelne jelito występuje kiedy jest uszkodzona wyściółka jelitowa, i z uwagi na to niestrawione cząsteczki pokarmu i toksyny przechodzą do krwiobiegu przez dziurki w barierze jelitowej.

Zespół nieszczelnego jelita może skutkować problemami trawiennymi i chorobami autoimmunologocznymi takimi jak toczeń, choroba Haszimoto i reumatoidalne zapalenie stawów. [1] Żeby lepiej zrozumieć znaczenie dobrego przepływu żółci, przyjrzyjmy się 4 głównym funkcjom żółci.

4 główne funkcje żółci

Żółć wytwarza wątroba i przechowuje ją woreczek żółciowy

Metabolizm kwasu tłuszczowego

Zabijanie złych drobnoustrojów

Wydalanie odpadów

Metabolizm cukru we krwi

Metabolizm kwasu tłuszczowego

W niezmienionej formie tłuszcz ma niewielkie zastosowanie w organizmie. Musi zostać zemulgowany i rozłożony żeby był absorbowany i użyty dla energii.

Słaba emulsyfikacja tłuszczu może prowadzić do problemów trawiennych jak np. przewlekła biegunka i zespół drażliwego jelita.

To dlatego żółć jest niezwykle ważna do emulsyfikacji, żeby te tłuszcze mogły przenosić rozpuszczalne w tłuszczu substancje odżywcze jak wit. A, D, E i K po całym organizmie dla ochrony układu odpornościowego i zdrowia.

Zabijanie złych drobnoustrojów

Flora bakteryjna jest niezwykle ważna dla zdrowia. Nadmiar złych bakterii i nierównowaga flory jelitowej mogą zwiększyć ryzyko stanu zapalnego, choroby serca, cukrzycy, chorób neurologicznych, raka, problemów psychicznych i innych.

Żółć pomaga regulować i równoważyć florę jelitową zabijając niebezpieczne patogeny takie jak złe bakterie. [3,4,5].

 

Flora jelitowa wpływa na twoje zdrowie

Żyjące w jelitach drobnoustroje wpływają na zdrowie pozytywnie i negatywnie

Odporność

Zapewniając barierę fizyczną dla drobnoustrojów, flora wzmacnia działanie układu odpornościowego.

Witaminy

Flora odgrywa bezpośrednią rolę w syntezie wit. B i K, jak i we wchłanianiu wapnia i żelaza.

Metabolizm

Ta funkcja flory umożliwia organizmowi wykorzystywać niestrawiony pokarm.

Otyłość

W 2009 dr Krajmalnic-Brown odkrył, że flora osób otyłych znacznie różni się od tych z normalną wagą.

Stan zapalny

Flora odgrywa czołową rolę w rozwoju różnych chorób zapalnych np. zespół drażliwego jelita i zapalenie jelita grubego.

Autyzm

Nowe badanie ww. naukowca sugeruje powiązanie między autyzmem i zmniejszoną różnorodnością flory jelitowej.

Usuwanie odpadów

Wraz z moczem, potem i oddychaniem jednym z głównych sposobów, w jaki organizm pozbywa się odpadów i toksyn, są ruchy jelit. Podczas gdy toksyny rozpuszczalne w wodzie uwalniane są głównie z moczem, toksyny rozpuszczalne w tłuszczach wychodzą przez jelita.

Kiedy organizm nie może usuwać odpadów regularnie przez jelita, może to doprowadzić do przerostu bakterii, stanu zapalnego, tycia, problemów trawiennych i w końcu problemów zdrowotnych.

Ścieżki detoksu w wątrobie

Toksyny (rozpuszczalne w tłuszczu)

Krok 1: porzebne substancje odżywcze: wit. B, folian, glutation, przeciwutleniacze np. ostropest, karotenoidy, wit. E, C i cynk.

Krok 2: potrzebne substancje odżywcze (selen, siarka, aminokwasy: glutamina, glicyna, tauryna, cysteina i metionina), magnez, wit. B12, molibden

Odpady (rozpuszczalne w wodzie) są usuwane przez skórę, pot, woreczek żółciowy, żółć, jelita, nerki i mocz.

Toksyny: odpady metaboliczne, drobnoustroje, leki, alkohol, zanieczyszczacze, insekty- i pestycydy, dodatki do żywności.

Metabolizm cukru we krwi

Zachowanie stałego zdrowego poziomu cukru we krwi jest absolutnie kluczowe dla poziomu energii, funkcji mózgu i stabilności emocjonalnej. Słaby metabolizm tłuszczów może prowadzić do problemów z cukrem we krwi i późniejszych ze zdrowiem. Żółć pomaga pobudzać receptory FXR i TGRS, które pomagają w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów, i w reakcji organizmu na stan zapalny. [6, 7, 8, 9]

Teraz kiedy rozumiesz ogromne znaczenie żółci, poznajmy sposoby wspierania dobrego przepływu żółci.

22 objawy choroby woreczka żółciowego

– nudności i wymioty                                                        – fibromialgia

– tłusty jasnego koloru stolec                                           – nadczynność tarczycy

– ból między łopatkami                                                     – brak poczucia głodu, sucha skóra i włosy

– ból brzucha                                                                    – wrażliwość na chemikalia

– przewlekłe gazy i wzdęcia                                             – nie możesz schudnąć

– swędząca i żółciejąca skóra                                          – wysypki skórne

– ból głowy i migrena                                                        – cieknący nos

– dysfunkcja seksualna                                                     – gorzki smak w ustach

 

Objawy słabego przepływu żółci

Jak widać, dobry przepływ żółci reguluje wiele ważnych procesów w organizmie. Jeśli jest wadliwy z jakiegoś powodu, możesz zauważyć liczne komplikacji, takie jak:

– przyrost masy ciała

– niska energia

– niestabilność emocjonalna

– ból głowy i migrena

– fibromialgia

– stany zapalne skóry: trądzik, egzema, wysypka

– wrażliwość na chemikalia (gromadzenie się toksyn)

… i więcej.

W dalszej części artykułu skupię się na produktach i suplementach do stosowania dla poprawienia funkcji wątroby i woreczka, żebyś mógł poprawić przepływ żółci i zapobiec tym niepożądanym skutkom ubocznym.

15 ziół wspomagających wątrobę i woreczek żółciowy

Jednym z najlepszych sposobów wspomagania wątroby i woreczka jest stosowanie produktów roślinnych.

Ocet jabłkowy

Jest jednym z najpopularniejszych rodzajów octu stosowanych w medycynie holistycznej. Używali go starożytni Babilończycy (5.000 B.C.), którzy produkowali ocet lub „kwaśne wino”. Jest fantastyczny dla zdrowia zarówno stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie, i można go dodawać do czyszczenia w domu. Ma właściwości anty-zapalne, –bakteryjne i –wirusowe. Powszechnie stosuje się przy bólu woreczka. Może być korzystny dla trawienia, wątroby, stężenia cukru we krwi i cholesterolu. [10]

Zalecam: 1 łyżka octu na szklankę wody.

Karczoch

-zawiera dużo wit. C: wspomaga serce/zmniejsza ryzyko wieńcówki, chroni komórki przed wolnymi rodnikami

– średniej wielkości zawiera 6.9g błonnika/regularne wypróżnianie

– pomaga zmniejszyć ryzyko raka, zawiera flawonoidy pn. silimaryn

– poprawia w przepływie żółci i wątrobie: cynaryna zwiększa produkcję żółci, co z kolei usuwa z organizmu zły cholesterol.

Cytryna/lemonka

Mają niski indeks glikemiczny, pomagają równoważyć pH, zawierają dużo wit. C.

– wspomagają wątrobę i woreczek żółciowy

– sok wspomaga produkcję żółci i kwasu żołądkowego, pomaga trawić tłuszcze, usuwać cholesterol i usuwać toksyny

– szklanka ciepłej wody z sokiem na czczo sprzyja nawodnieniu, uruchamia metabolizm i trawienie.

Nać pietruszki

Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, flawonoidów, minerałów i witamin:

– detoks wątroby, pobudza wydzielanie żółci,

– pomaga w usuwaniu metali ciężkich i innych toksyn

– obniża poziom cukru we krwi, który w nadmiarze może doprowadzić do zapalenia wątroby.

Ogórek

Jeden z najlepszych warzyw nawadniających

– dużo roślinnych substancji odżywczych i elektrolitów

– chłodzi organizm i wspomaga detoks wątroby, woreczka i nerek

– wspomaga trawienie i wątrobę.

Seler

– nawadnia i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniaczy i mikro substancji odżywczych: magnez, wapń, potas, fosfor, wit. A i K

– zmniejsza stan zapalny i pomaga w zachowaniu poziomu energii

– pomaga w przypadku wrzodów i refluksu

– wspomaga nadnercza, produkcję żółci i usuwanie toksyn

– podnosi poziom kwasu solnego w żołądku.

Mięta

– wspomaga trawienie, łagodzi problemy jelitowo-żołądkowe

– korzystna dla wątroby i woreczka

– ma właściwości uspokajające, odświeża oddech.

Kolendra

Przez tysiące lat używana w Europie płd, Afryce płn i Zach. Azji.

– pobudza produkcję soków trawiennych

– stabilizuje cukier we krwi

– oczyszcza organizm z toksyn [chroni wątrobę]

– mocny przeciwutleniacz

– ma właściwości przeciw-bakteryjne i –grzybicze.

Rzodkiewki

– zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i błonnika

– pomagają w detoksie wątroby

– pobudzają produkcję żółci

– pomagają przenosić toksyny do woreczka i w końcu je usuwać

– usuwają śluz i oczyszczają zatoki i nerki

– łagodzą stan zapalny, ból i obrzęk stawów

– pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom serca.

Ostropest

Stosowany od stuleci:

– przeciwutleniacz korzystny dla wątroby, nerek i woreczka

– chroni błony komórek wątroby i spowalnia tempo wchłaniania toksyn w wątrobie, dobry dla osób z marskością wątroby i wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C

– wspomaga trzustkę, prostatę, płuca

– wzmacnia ścianki jelit.

Liście mniszka

– pomagają w motoryce żołądka, poprawiają trawienie

– są bardzo dobrym środkiem moczopędnym, usuwają toksyny

– mają właściwości przeciwzapalne

– regulują enzymy wątrobowe – poprawiają funkcję wątroby

– wzmacniają zęby i kości

– łagodzą trądzik i anemię

– pobudzają apoptozę/śmierć komórek rakowych i zwalczają guzy odporne na chemioterapię

– obniżają ciśnienie krwi.

Kurkuma

Jedno z najpotężniejszych ziół przeciwzapalnych używanych w hinduskiej i chińskiej medycynie przez tysiące lat.

Jej składnik – kurkumina – jest jednym z potężnych przeciwutleniaczy.

– łagodzi stan zapalny

– zwalcza wirusy, bakterie i inne patogeny

– wspomaga trawienie, wątrobę i woreczek

– wspomaga zdrowie mózgu i wrażliwość na insulinę.

Imbir

Potężne zioło przeciwzapalne

– dzięki zawartości gingerolu, łagodzi zapalenie jelita grubego, wspomaga trawienie, wątrobę i woreczek

– zwalcza nudności, bóle brzucha

– łagodzi chorobę lokomocyjną, niestrawność i zgagę

– poprawia krążenie krwi.

Kiszona kapusta

Powszechnie konsumowana w Niemczech i Europie wschodniej.

– pomaga równoważyć florę bakteryjną

– łagodzi niestrawność

– wspomaga wątrobę i woreczek

– zapobiega chorobie nieszczelnego jelita

– zawiera wit. K2 pomagającą wapniowi docierać do kości

– dzięki zawartości wit. C i probiotyków wzmacnia układ odpornościowy.

Zielona herbata

Jest potężnym przeciwutleniaczem

– bogata w polifenol katechinę zapobiega zapaleniu wątroby

– chroni organizm przed toksynami i poprawia funkcję wątroby

– zwalcza alergię i depresję

– poprawia pamięć i zdrowie skóry

– zachowuje poziom cukru we krwi

– zmniejsza ilość tłuszczu w organizmie.

https://drjockers.com/bile-flow-top-15-herbs-to-support-liver-gallbladder/?ck_subscriber_id=790582373

tłumaczenie: Ola Gordon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *