Jak mawiają – cukier to biała śmierć. Jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia, uzależniający i dodawany niemal do każdego produktu spożywczego. Co więcej, od wielu lat próbuje się nas przekonać, że są inne związki, np. tłuszcz czy cholesterol, które są rzekomo o wiele bardziej niebezpieczne. Nic bardziej mylnego.
Na światło dzienne wyszły właśnie dokumenty z lat 60. minionego wieku. Odkryli je naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. Przedstawiają one spółkę Research Foundation Sugar, znaną dziś jako Sugar Association, w bardzo negatywnym świetle, gdyż opłaciła ona trzech naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy zajmowali się badaniem wpływu cukru i tłuszczy na zdrowie serca.
Każdy z autorów badań otrzymał po 50 tysięcy dolarów aby zwalił winę za choroby serca na tłuszcze nasycone i cholesterol, przy jednoczesnym „wybieleniu” cukrów. Kłamliwe artykuły zostały opublikowane i wskazywały, że spożywanie dużych ilości cukrów wcale nie prowadzi do choroby układu krążenia czy otyłości.
Minęło wiele lat od tamtych wydarzeń – naukowcy, którzy brali udział w przekręcie, oraz ówcześni szefowie spółki Research Foundation Sugar już nie żyją, więc nikt nie zostanie ukarany, lecz praktyki te stosowane są do dnia dzisiejszego. Korporacja Coca-Cola, największy na świecie producent napojów słodzonych, wielokrotnie płaciła naukowcom, ekspertom ds. żywienia i trenerom fitness za promocję swoich produktów i przekonywanie, że Coca-Cola nie jest szkodliwa i nie powoduje otyłości.
źródło:
- https://qz.com/779541/the-sugar-industry-paid-harvard-scientists-to-shift-heart-disease-blame-away-from-sugar-and-towards-fat/
- https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/przemysl-cukierniczy-placil-za-falszowanie-badan-naukowych
“Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny.” – George Orwell “1984”