Strona główna > NWO > Oszustwo cholesterolowe i inne drobne tajemnice o których nowoczesna medycyna nie chce byś wiedział

Oszustwo cholesterolowe i inne drobne tajemnice o których nowoczesna medycyna nie chce byś wiedział

cholesterol i oszustwa

Tak jak często mamy do czynienia w przyrodzie, istotna jest równowaga. Organizm potrzebuje omega-3 i omega-6, ale w odpowiedniej proporcji. Przez większość czasów od kiedy istoty ludzkie są na ziemi, jedliśmy pokarmy zawierające omega-6 i omega-3 w proporcji około 2:1.

W ostatnich 75 latach zawartość omega-6 w diecie uległa zwiększeniu. Teraz ta proporcja wynosi około 21:1. Przeciętny Amerykanin spożywa 10 razy więcej omega-6 niż wymaga zdrowie.

Głównymi źródłami omega-6 są oleje roślinne, przetworzona żywność i karmiona zbożem wołowina.

I tutaj w latach 1980 „guru” zdrowia popełnili błąd: pomylili sprawcę chorób serca, uznali że jest nim czerwone mięso, bo karmione zbożem bydło ma bardzo wysoką proporcję omega-6 do omega-3. Ale nigdy nie zadali sobie trudu by wyjaśnić dlaczego lokalne społeczności, które spożywały mięso bydła karmionego trawą [pastwiskowe] – nigdy nie miały ani jednego przypadku choroby serca.

Kiedy zmierzy się omega-6 i omega-3 w karmionych trawą zwierzętach, dostaje się bardzo inny obraz. Ich poroporcja jest dramatycznie odwrócona – i zdrowe jest serce – wynosi 0,16 do 1. Inaczej mówiąc, sprawcą nie jest tłuszcz w mięsie. To środowisko w którym hoduje się bydło zmienia proporcję tłuszczów w ich organizmie.

Karmione zbożem bydło jest chore. Zwierzęta te nie mają jeść zboża, to nie jest dla nich naturalne, i zmienia ich fizjologię. Kiedy zwierzę traci omega-3, tracimy je również my. Jedząc ich mięso wystawiamy się na te same problemy.

Liczne korzyści z kwasów tłuszczowych omega-3

Korzyści jakie dają omega-3 są praktycznie nieograniczone, a organizm wymaga stałej ich dostawy. Wielu z moich pacjentów nie tylko odwróciło chorobę, ale również poprawiło życie psychiczne i emocjonalne. Omega-3 może. . .

• Zapobiec chorobom serca, rakowi, a nawet udarom
• Obniżyc ciśnienie krwi
• Zlikwidować zapalenie stawów
• Łagodzić depresję Relieve depression
• Obniżyć trójglicerydy (tłuszcz we krwi)
• Podnieść HDL (dobry cholesterol)
• Znacznie poprawić pamęć i funkcjonowanie mózgu
• Obniżyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
• Chronić naczynnia krwionośne i nerwy
• Uspokoić nieregularny rytm serca, co może doprowadzić do nagłego zatrzymania akcji serca.

To samo dotyczy hodowanych na farmach ryb. Łosoś hodowany w tych warunkach nie ma szansy na życie w naturalnym środowisku albo być na normalnej dla niego diecie. Zamiast tego karmiony jest „płatkami rybnymi”. To samo dzieje się kiedy karmisz w domu swoją złotą rybkę. Rezultat jest taki sam: drastyczna utrata kwasów tłuszczowych omega-3.

Poniżej 3 kroki jakie możesz podjąć by zwiększyć dostawę omega-3 już teraz:

Krok 1: Jedz mięso zwierząt hodowanych na pastwisku. Taka wołowina bardzo się różni od różowego mięsa kupowanego w sklepie.
Zwierzęta hodowane na pastwiskach dostają naturalną wysokiej jakości dietę składającą się z pełnej minerałów trawy. Są zdrowsze bo mogą robić to co zwykle robią: chodzić i paść się. Wołowina pastwiskowa ma 3 do 10 razy więcej omega-3 niż wołowina ‚zbożowa’, i ma dużo zdrowszą proporcję do omega-6, mniej niż 1:1 do 3:1. Zwierzęta karmione trawą nie mają antybiotyków, hormonów czy polewanych insektycydów.

A jeśli takiej nie spróbowałeś, to powiem, że smakuje naprawdę wspaniale. Podawaj jeszcze krwistą jeśli lubisz ten smak. Wtedy zachowuje więcej wartości odżywczych. Możesz ją dusić, piec, albo rzucić na grilla. Tak robili nasi przodkowie.
Jest coś co trzeba powiedzieć o wołowinie pastwiskowej, że zwykle krócej się gotuje. Jest tak dlatego, że jest chudsza i bogatsza w zdrowe tłuszcze. One topią się szybciej w niższej temperaturze, niż skażone tłuszcze w konwencjonalnej wołowinie. Trzeba uważać by jej nie rozgotować.

Najlepszą pastwiskową wołowinę można zamówić do domu prosto z internetu:

• US Wellness Meats – jeden z oryginalnych dostawców pastwiskowego mięsa, sam go używam, unikalny sposób hodowli bydła, ma więcej CLA omega-3 (www.grasslandbeef.com)
• Alder Spring– to ranczo w Idaho sprzedaje tylko suszoną, ręcznie przetwarzaną wołowinę (www.alderspring.com)
• Weatherbury Farm– farma w Pennsylwanii ma także ‚trawną’ jagnięcinę (www.grassfed.weatherburyfarm.com)
• Good Earth Farms– rodzinna farma wykorzystująca tylko zielony kompost, gnój i nawozy mineralne (www.goodearthfarms.com)
• Wise Organic Pastures– również w Pennsylwanii, ta farma ma podwójne certyfikaty. . . organiczny i koszerny (www.wiseorganicpastures.com)
• Crossroads Ranch– ranczo w Kalifornii imituje naturalne środowisko zwierząt i stosuje
zrównoważone praktyki rolnicze (www.bestbeefever.com).

Dobra wiadomość jest taka, że jest tylko kilka miejsc gdzie można mieć mięso pastwiskowe. W kraju powstają nowe rancza pastwiskowe. I nie musisz nawet trzymać się wołowiny. Spróbuj bawołu, wieprzowinę, dziczyznę albo inne odpowiedzialnie hodowane mięso.

Zdrowsze są także swobodnie hodowane kurczaki: więcej białka w porcji, i więcej wit. B, szczególnie B12, której brak odczuwamy.

Więcej informacji o lokalnych zwierzętach pastwiskowych znajdziesz tutaj:
• American Grassfed Association (www.americangrassfed.org) – certyfikowane farmy i rancza na terenie kraju, współpracuje z USDA w standaryzowaniu znaczenia hodowli pastwiskowej, ma wiadomości, a nwet przepisy kucharskie
• American Pastured Poultry Producers Association (www.apppa.org) – organizacja non-profit i edukacyjna zajmująca się zachęcaniem do produkcji, przetwarzania i markietingu drobiu pastwiskowego
• Chicken Feed: Pastured Poultry (lionsgrip.com/pastured.html) – przepisy, artykuły i linki oraz inne źródła na temat pastwiskowego drobiu.
• Local Harvest (www.localharvest.org_ – pełna lista farm na twoim terenie.

Krok 2: Jedz prawdziwe jaja

Jaja od kur pastwiskowych są nieprawdopodobne.

Przyjaciółce A N pomogłem przekształcić farmę w Loxahatchee, Floryda – kilka kilometrów od mojej kliniki – na produkcję organicznych jaj, wolnych od karmy sojowej. Dość szybko kury, ona i jej mąż zaczęli produkować najsmaczniejsze jaja jakie kiedykolwiek jadłem. Później zaczęła dziesiątkami przynosić je moim pracownikom.

Po niedługim czasie kiedy jej jaja stały się takim hitem, postanowiłem je zbadać. Sprawdziło je laboratorium w Chicago by zmierzyć jak wypadają w porównaniu z jajami kupowanymi w sklepie.

Konsumowane przeze mnie i moich pracowników organiczne jaja zawierają:

•65% mniej węglowodanów niż zwykłe jajo
•10% więcej białka
•20% więcej żelaza
•72% więcej wit. A
•211% więcej zaostrzających wzrok karotenoidów, luteiny i zeaksantyny
•319% więcej omega-3
•1.664% więcej wapnia.

Od razu można rozróżnić organiczne jaja, bo mają więcej karotenoidów – żółtko bardziej żółte. Tu wielką rolę odgrywa to, że kury A N mogą swobodnie biegać w ciepłym słońcu, a nie przebywać w klatkach jak te inne kury.

Dobra wiadomość jest taka, że te jaja i pastwiskowy drób stają się coraz bardziej popularne, dlatego farmerzy odpowiadają dostarczając je w większej ilości na markiet. Teraz można je dostać lokalnie i w internecie.

Dostawcy kur pastwiskowych:

• www.greenhillspoultry.com – kury wolne od soi hodowane na rodzinnych, wielopokoleniowych farmach pastwiskowych w Teksasie
• www.shadygroveranch.net – wszystkie zwierzęta karmione certyfikowaną passzą organiczną wolną od GMO i soi
• www.garciafarms.com – mała, rodzinna farma hoduje kury od ponad 40 lat
• www.maryschickens.com – pastwiskowe kury z Kalifornii żyjące w swobodnym środowisku, jak najbliższym naturze
• www.rayfamilyfarms.com – ptaki nigdy nie klatkowane, hodowane na zewnątrz w słońcu.

Krok 3: Jedz świeże ryby 3-4 razy w tygodniu

Polecam wysoko-tłuszczowe ryby z zimnej wody, takie jak dziko złowiony łosoś, sardynki i śledzie dla omega-3. Uważaj na konsumowaną ilość większych ryb takich jak tuńczyk, one zawierają rtęć.

Krok 4: Jedz więcej surowych orzechów i nasion

Od wielu lat orzechy dostaały złą reputację z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. W rzeczywistości orzechy są wspaniałym źródłem omega-3 i innych wzbogacających życie środków odżywczych. Poniżej kilka z moich ulubionych:

•Siemię lniane i olej lniany
•Soja i olej sojowy
•Orzechy włoskie
•Orzechy brazylijskie
•Migdały
•Nasiona konopi [hemp seeds]
•Pestki dyni.

Krok 5: Suplement dzienny 3-5 g omega-3

Zalecam mieszankę ‚Peruwiańskiego oleju rybnego’ zawierającego 2-3 razy więcej omega-3 niż wiodące marki, i 5 razy więcej niż puszka tuńczyka – bez rtęci. Te oleje mogą pomóc:

•Wzmocnić serce i naczynia krwionośne
•Utrzymać normalny poziom ciśnienia krwi
•Wzmocnić mięśnie i stawy
•Zachować normalny poziom 3-glicerydów (tłuszcz we krwi)
•Zachować poziom zdrowego HDL (dobry cholesterol)
•Wzmocnić pamięć i funkcjonowanie mózgu
•Chronić naczynia krwionośne i nerwy.

Możesz także spróbować najlepsze roślinne źródło omega-3 na świecie – Olej Sacha Inchi. Ma najwyższy poziom białek, omega-3, aminokwasów i bojowników od zapaleń na świecie. Znany jest także z najniższego poziomu tłuszczów nasyconych.

Porównanie Sacha Inchi z innymi źródłami roślinnymi:
Środki odżywcze (% obj.) Roślina
Orzeszki
Sacha Inchi Oliwki Soja Kukurydza ziemne Słonecznik Bawełna Palma
Białko 33 1.6 28 0 23 24 32 0
Omega-3 48.6 1 8.3 1 0 0 0.5 0
Kwasy tł. razem 84.86 11 62.8 59 36 57.9 58 10
Nienasycone razem 93.60 83 85.1 87 80.1 87.72 76.7 50
Żródło: Agroindustrias Amazonicas, 2001
Szybkie spojrzenie mówi wszystko. . . Sacha Inchi jest najlepszy. Ponad 48% omega-3 w objętości, ponad 84% całkowitych kwasów tłuszczowych.

Moc wit. C
Wit. C zdobyła sobie reputację jako prewentor przeziębień od jej odkrycia ponad 70 lat temu. Wit. C ma dużo do zaoferowania! Jest istotna dla wielu podtrzymujących życie funkcji. Na przykład wit. C:
•zwalcza wolne rodniki
•pomaga tworzyć kolagen (białko wspierające w tkankach)
•podtrzymuje system obronny
•pomaga w produkcji aminokwasów regulujących system nerwowy
•pomaga w rozkładzie histaminy, elementu zapalnego reakcji alergicznych, wśród wielu dodatkowych funkcji.

Jeśli chodzi o choroby sercowo-naczyniowe, badania wykazały związek między poziomem wit. C i ryzykiem udaru. 10-letnie badanie ponad 2.400 mężczyzn w średnim wieku ustaliło powiązanie spożycia wit. C ze zmniejszonym ryzykiem udaru. [45]

Pacjenci o niższym poziomie wit. C mieli zwiększone o 2,4 razy ryzyko udaru, niż ci o wyższym poziomie wit. C. Badacze odkryli, że przyjmowanie wit. C miało większy wpływ na ryzyko udaru niż nadwaga albo nadciśnienie.

Ponadto badacze z University of California dokonali analizy przyjmowania wit. C i liczby zgonów ponad 11.000 mężczyzn i kobiet. Badanie wykazało dramatyczną redukcję w ilości zgonów na choroby serca wśród mężczyzn o najwyższej przyjmowanej dawce wit. C, zwłaszcza wśród przyjmujących ten suplement. Samo przyjmowanie zalecanej dawki dziennej w żywności nie wydaje się dawać żadnej ochrony przed chorobą serca.

Organizm człowieka nie może syntetyzować czy produkować wit. C. Możemy jedynie zdobywać ją przez dietę albo suplementy. Niestety, 1 / 4 Amerykanów nie dostaje minimalnej ilości wit. C (60 mg) wymaganej przez komórki do wykonywania swoich funkcji biologicznych. Pokarmy takie jak pomarańcze, truskawki, brokuły i papryka zawierają duże ilości wit. C, ale trudno jest pobierać terapeutyczne ilości wit. C z samej żywności.

Niektóre leki takie jak aspiryna, alkohole, środki przeciwbólowe, antydepresyjne, przeciwzakrzepowe, antykoncepcyjne i steroidy, obniżają poziom wit. C w organizmie. Leki na cukrzycę i sulfonamidy mogą nie być tak skuteczne kiedy pobierane z dużą ilością wit. C. Duże dawki wit. C mogą wywoływać fałszywe odczyty pomiarowe w badaniach krwi w stolcu.

• Bierz 500 mg wit. C dziennie, 2 razy z jedzeniem. W wyższych dawkach przez krótsze okresy wit. C daje pewną ochronę przed wirusami. Jeśli masz jakąś chorobę wirusową (taką jak przeziębienie), weź 1.000 mg co 2 godziny z pełną szklanką wody.

Ta „zapomniania” wit. B jest konieczna dla zdrowia

Czy wiesz, że istnieje bardzo skuteczna wit. B, która bezpiecznie poprawia stan zdrowia serca? Większość lekarzy nie wie. A to bardzo źle. . .

Nazywa się niacyna, i odgrywa aktywną rolę w ponad 15 reakcjach metabolicznych. Niacyna obniża LDL (zły) cholesterol i 3-glicerydy podnosząc HDL (dobry) cholesterol. Poprawia również cyrkulację rozszerzając naczynia krwionośne. Jej skuteczność sprawdziłem na tysiącach pacjentów na przestrzeni 20 lat wykonywania zawodu lekarza.

Na przykład Bob. Ma 50 lat i przyszedł do mnie wiedząc, że ma duże ryzyko katastrofalnych problemów z sercem. Dowiedział się od swojego lekarza, że jego HDL (dobry) cholesterol był zbyt niski, a LDL za wysoki. W rezultacie lekarz przepisał mu statyn.

Ale Bobowi nie podobało się to co go spotkało później. Był wyjątkowo zmęczonny, wolniej myślał i czuł się jak starzec. I dlatego przyszedł do mnie. Pierwszą rzeczą jaką mu powiedziałem było, że naprawdę nieważny jest poziom całkowity cholesterolu: tak długo jak HDL jest wysoki, ryzyko problemów z sercem dramatycznie się zmniejsza.

Jedną z pierwszych rzeczy które zrobiłem to zaleciłem mmu naturalne podejście do zachowania poziomu cholesterolu, a nie leków zalecanych przez konwencjonalnych lekarzy. Powiedziałem mu, że większość lekarzy nigdy nie znała odpowiedniej dawki niacyny, i obawiali się ją zalecić. I jak zwykle, nowoczesna medycyna zapomniała jak skuteczna jest niacyna w poprawie zdrowia serca.

Łatwo podnieś poziom dobrego cholesterolu HDL

Sam zalecałem niacynę na serce dla pacjentów od lat i zauważyłem zdumiewające wyniki.

Niacyna zapewnia duże korzyści sercu: zwiększa cholesterol HDL o 20% do 35%. Żadne inne rozwiązanie nie jest tak skuteczne. [46]
Inne korzyści:

• Obniża LDL o 5% do 25% i trójglicerydy o 30%. Wysoki poziom trójglicerdyów stanowi ważny czynnik dla zdrowia serca. [47]
•Blokuje uwalnianie kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczowych, a przez to obniża LDL i podnosi HDL [48]
• Poprawia aktywność tlenku azotu (NOS). [49] To produkuje tlenek azotu, który powoduje zrelaksowanie i otwieranie się ścianek naczyń krwionośnych, poprawia cyrkulację i pomaga skuteczniej dostarczać tlen do krwi.

W przypadku niacyny najważniejsze jest stosowanie jej w odpowiedniej ilości i odpowiedniego rodzaju. Niestety, 20-30 lat temu, stosowano bardzo powoli uwalniającą się niacynę, która u niektórych wywoływała uszkodzenie wątroby. To odstraszyło od niej lekarzy. I dlatego zalecam niacynę o ciągłym uwalnianiu (czasem nazywaną o przedłużonym uwalnianiu). Nie działa tak powoli jak wolno uwalniająca się niacyna i dlatego jest dużo bezpieczniejsza.

Natychmiastowo uwalniająca się niacyna jest również bezpieczna, ale raczej wywołuje powszechny skutek uboczny – uderzenia gorąca – częściej niż stale się uwalniająca. Uderzenia gorąca to zaczerwienienie, pieczenie i świąd głowy, karku i często klatki piersiowej i tułowia.

Jednych uderzenia gorąca niepokoją bardziej niż innych. Ale u większości okazuje się, że zwykle nie trwają bardzo długo i zanikają przy stałym stosowaniu niacyny. Uderzenia gorąca łagodzi picie dużej ilości wody, unikanie alkoholu i ostrych przypraw.

• Zalecam przyjmowanie 500 mg dziennie stale uwalniającej się niacyny. Powinieneś to omówić ze swoim lekarzem jako alternatywę do statyn. Pamiętaj poprosić go o niacynę o stałym, albo o przedłużonym uwalnianiu.

Przyjmuj właściwy typ wit. E dla wzmocnienia serca

Może już wiesz, że wit. E pomaga chronić serce. Nowe dowody pokazują, że bardziej skuteczna jest bardziej naturalna forma wit. E.

Jest niezbędna do życia. Ale organizm człowieka nie ma potrzeby na syntetyczne chemikalia. I tu zaczyna się problem, bo większość badań naukowych dotyczy skutków stosowania witamin w wersji syntetycznej. Media rzadko o tym wspominają.

Pierwszym problemem tutaj jest to jakiego rodzaju witamin używają – wszystkie rac-alfa-tokoferol oktany – to utworzone w laboratorium imitacje, które tylko w połowie są tak aktywne biologicznie jak naturalny alfa tokoferol. [50]

A to tylko połowa historii.

Bo to czego niedoinformowani dziennikarze, a nawet większość lekarzy nie udaje się dostrzec, jest to, że „Frankenwitamina” pochodzi z produktów ropy naftowej, a niekiedy z genetycznie modyfikowanych źródeł roślinnych jak kukurydza i soja. [51]
Gorsze jest to, że ten cały rac-alfa-tokoferol ma każdego rodzaju skutki toksyczne. Nudności, osłabienie mięśni, zmęczenie, bóle głowy i zaburzenia widzenia to tylko kilka z nich. [52]

Ale większość prób klinicznych vit. E daje pacjentom tylko syntetyczny klon.

Produkty bogate w niacynę
Źródło Niacyna w mg
Wątroba wołowa 100g 14,4
Białe mięso kurczak 100 g 13,4
Orzeszki ziemne (1/2 fil.) 10,5
Łosoś 100 g 8,0
Mielona wołowina 100 g 5,3
Pieczarki – surowe (1/2 fil.) 1,7
Jęczmień – gotowany (1/2 fil.) 1,6
Groch – gotowany (1/2 fil.) 1,4
Migdały (1/2 fil.) 1,4

Prawdopodobnie wiecie o tym, że wit. E naprawdę jest kombinacją 8 różnych form: 4 tokoferole i 4 tokotrienole. W naturze występują razem, i tworzą najważniejszy zrywający łańcuch rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant jaki mamy.

Jest tak potężny, że w jego oparciu utworzono skalę ORAC. Może słyszeliście o tym. Skalę ORAC opracowano do mierzenia mocy antyoksydantowej żywności. I opiera się na porównaniu produktów do mocy antyoksydantowej wit. E. Skala ORAC mierzy „odpowiednik troloksu” [trolox equivalent] produktów, przy czym troloks jest pochodną wit. E. Stosują go jako punkt odniesienia by zmierzyć jak mocno coś może przerwać łańcuch reakcji wolnorodnikowych.

Lepsza wit. E

W organizmie masz więcej alfa tekoferolu niż innych form. Ale nie da się go uchwycić, wrzucić w witaminę i powiedzieć ludziom, że to jest „zdrowe”. Te wysiłki przechytrzenia natury napotykają na przewidywalne problemy.

Na przykład podawanie tylko alfa tekoferolów może pogorszyć niedobór wit. E. Nie pozwoli ci na absorbcję wystarczającej ilości tokotrienoli. A tokotrienole to prawdziwe konie robocze związków wit. E.

Powodem tego że nie słyszysz o tokotrienolach jest to, że wielu producentów pomija je z uwagi na koszty. Ale nie możesz dostać wszystkich korzyści jeśli nie dostaniesz wszystkich form wit. E.

Tokotrienole dają korzyści których nie dadzą tokoferole. To one dają wit. E moc antyoksydacyjną. W rzeczywistości, nowe badania pokazują, że gamma tokotrienol wzmacnia moc antyoksydacyjną komórek o 300%. [53]

Ponadto mają wiele właściwości chroniących serce. Obniżają C-reaktywne białko, wskaźnik choroby serca, i podnoszą poziom HDL. Gamma tokotrienole mogą chronić twoje serce przed uszkodzeniem i utratą tlenu kiedy jesteś ranny. [54]

Jedno badanie wykazało, że tokotrienole nie tylko zatrzymują tworzenia się komórek raka priostaty, ale w pierwszej kolejności powstrzymują dojrzałe komórki raka przed atakiem na prostatę. [55]

Tokotrienole walczą także z rakiem piersi i trzustki [56], i powodują to, że komórki chłoniaka popełniają samobójstwo, i chronią jednocześnie normalne komórki. [57]

Pomagają obniżyć trójglicerydy i ciśnienie krwi. Tokotrienole obniżają rówież cholesterol „atakując” wytwarzający cholesterol enzym zwnay HMG-CoA. [58]

Sztuczka otrzymania wszystkich korzyści z wit. E polega na jej dojściu tak blisko do naturalnej, jak tylko możliwe.

Można to zrobić na 2 sposoby.

Pierwszy – konsumpcja dużej ilości jaj, orzechów i warzyw o ciemnozielonych liściach. Tokoferole i tokotrienole można również znaleźć w „tłustych produktach” takich jak mięso, ryby, oleje, nasiona i avocado.

Moim ulubionym olejem jest annato. Spotkałem go po raz pierwszy w Andach. Kiedy wejdzie się na Andy od wschodu i dojdzie się do basenu Amazonki, annato rośnie u stóp wzgórz zanim dojdzie się w gęsty las deszczowy. Olej annato zawiera mnóstwo tokotrienoli, szczególnie tokotrienolu delta.

Ale praktycznie niemożliwe jest skonsumowanie takiej ich ilości by dostać wystarczającą dawkę wit. E. Na przykład musiałbyś zjeść prawie 1 kg słonecznika codziennie by dostać wszystkie potrzebne tokoferole i tokotrienole.
To dlatego drugim sposobem dostarczenia wystarczającej dawki wit. E jest korzystanie z suplementów, ale tylko jeśli nie można dostać jej z żywności.

Upewnij się że nie dostajesz syntetycznej wersji tylko jednej formy wit. E.

Trzymaj się z daleka od wszelkiej wit. E z etykietką d-alfa, albo zwłaszcza dl-alfa tokoferol. ‚Dl” oznacza iż jest syntetyczna, a jeśli zawiera tylko „alfa-tokoferol”, to ma tylko jedną z 8 form.

Niektórzy producenci witamin wyliczają osobno każdy tokoferol i tokotrienol. Inni mogą wymieniać wszystkie formy jako „mieszanka tokoferolów i tokotrienolów”. Spróbuj dostać co najmniej 400 IU dziennie, ale nie więcej niż 200IU alfa tokoferolu, żeby nie zmniejszyć skutków tokotrienolów.

Znalezienie lekarza który będzie z tobą współpracował

Jesteś sobie winien to, by znaleźć lekarza który ma nowe podejście do profilaktyki i leczenia choroby serca. Potrzebujesz lekarza który nie sięgnie automatycznie po recepty by kontrolować twój cholesterol, który będzie z tobą współpracował w celu rozwinięcia programu ćwiczeń, i który wykona najlepsze badania by ocenić twoje zdrowie sercowo-naczyniowe.

Możesz potrzebować opieki specjalisty, takiego jak kardiolog, którego poleci ci twój lekarz. (Wielu specjalistów przyjmuje pacjentów jedynie z polecenia lekarza pierwszego kontaktu, i wiele firm ubezpieczeniowych nie zapłaci bez wcześniejszej aprobaty.)
Żeby znaleźć lekarza, poproś o rekomendację przyjaciół i krewnych. Jeśli się przeprowadzasz, zapytaj lekarza o sugestie. Sprawdź w firmie ubezpieczeniowej czy mają listę albo panel uczestniczących lekarzy. Jeśli twoja firma ubezpieczeniowa pracuje z pewnymi dostawcami usług, będziesz musiał wybrać lekarzy z tej listy.

Tak więc nie wahaj się porozmawiać z lekarzem zanim zostaniesz jego pacjentem. Dowiedz się czy zna medycynę profilaktyczną i jest otwarty na alternatywy takie jak witaminy i suplementy odżywcze.

Jeśli nie zadowalają cię jego odpowiedzi, szukaj dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *