Strona główna > Zdrowie > Mango jest silnym naturalnym antydepresantem

Mango jest silnym naturalnym antydepresantem

Występujące obficie w krajach tropi­kalnych mango (Mangifera indica) słynie ze swoich słodkich i soczystych owoców, które nie są jedyną dobrą czę­ścią rośliny. Kora drzewa mango jest rów­nież użyteczna ze względu na wiele płyną­cych z niej korzyści zdrowotnych. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Lagos w Nigerii wykazało, że wyciągi z kory drzewa mango skutecznie pomagają w depresji.

Depresja to stan charakteryzujący się uporczywym poczuciem smutku lub żalu. W ostatnich latach stała się coraz powszechniejszym zjawiskiem, dotykając obecnie ponad 16,2 miliona Amerykanów. Cierpiący na nią ludzie odczuwają spadek witalności, brak ape­tytu oraz zmniejszone zainteresowanie rzeczami, które ich kiedyś cieszyły. Co więcej, depresja zwiększa ryzyko samo­bójstwa, nadużywania alkoholu i nar­kotyków, otyłości i przewlekłego bólu. Aby poprawić jakość życia pacjentów z depresją, zaleca się im często przyjmo­wanie antydepresantów, takich jak selek­tywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny (selective serotonin reuptake inhibitor; w skrócie SSRI). Te środki po­wodują jednak skutki uboczne obejmują­ce zaburzenia snu, bóle głowy, przybiera­nie na wadze oraz podwyższone ryzyko samobójstwa. Z wyżej wymienionych powodów naukowcy nieprzerwanie po­szukują naturalnych alternatyw, które byłyby skuteczne i bezpieczne.

Drzewo mango jest szeroko sto­sowane w medycynie ajurwedyjskiej i afrykańskiej. Jego korę wykorzystuje się zazwyczaj do leczenia nadciśnienia, bezsenności, rosnących nowotworów, reumatyzmu i depresji. Wcześniejsze badania wykazały, że kora mango jest bogata w bioaktywne związki, takie jak alkaloidy, flawonoidy, saponiny, taniny, fenole, kwas askorbinowy, ryboflawina, niacyna i tiamina. Te fitochemikalia leżą u podstawy różnych biologicznych wła­ściwości rośliny. Mało jest jednak badań poświęconych jej działaniu przeciwde- presyjnemu.

Jeśli spojrzy się na drzewo mango w całości, to zauważy się, że prawie wszystkie jego części oferują korzyści dla zdrowia. Oto niektóre z nich:

1. Liście pomagają w cukrzycy. Cho­ciaż sam owoc mango może nie być do­bry dla osób z cukrzycą z uwagi na wy­soką zawartość cukru, to jednak z liśćmi jest już inna historia, albowiem okazują się zwalczać cukrzycę. W tym celu naj­pierw należy je wysuszyć, a następnie zemleć na proszek i zażywać po pół ły­żeczki dwa razy dziennie.

2. Owoce chronią przed udarem sło­necznym – zawierają dużo wody, w wyni­ku czego świetnie nawadniają organizm. Latem wystarczy pić szklankę soku lub koktajlu z mango, aby zapobiec udarowi słonecznemu.

3. Nasiona powstrzymują krwawie­nie z nosa. Jeśli cierpi się na krwawie­nia z nosa, nie należy wyrzucać nasion mango po zjedzeniu owocu. Aby na­tychmiast powstrzymać krwawienie, wystarczy wpuścić do nosa dwie lub trzy krople soku z nasion mango.

Liście uśmierzają ukąszenia owa­dów. Ich sok ma właściwości przeciwza­palne, które mogą łagodzić ukąszenia owadów.

Na podstawie: https://www.naturalnews.com/2018-12-02-mangoes-are-powerful-natural-antidepressants.html

Tłum. Nexus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *