Strona główna > Zdrowie > Grzybica – ukryta przyczyna wielu chorób?

Grzybica – ukryta przyczyna wielu chorób?

Istnieje powód by uważać, że grzybica może być ukrytą przyczyna wielu chorób, od grypy aż do nowotworu.

To brzmi jak wielkie twierdzenie i ogromne uogólnienie, ale kiedy przyjrzysz mu się bliżej, oszołomi cię odkrycie, jak wszechobecny jest skromny grzyb, i ile chorób może wywołać. Zacznijmy od początku. Natura ma sposób na wyeliminowanie starej, rozkładającej się materii, czy to roślin czy zwierząt – jest nim grzyb. Choć bakterie również ulegają dekompozycji, to rola grzyba nie jest w dużej mierze rozpoznana jeśli chodzi o chorobę i przedwczesny rozkład organizmu człowieka.

 

Nie każdy rodzaj grzyba jest „zły” albo szkodliwy dla organizmu. Na przykład jest wiele chińskich i japońskich grzybów leczniczych, takich jak reishi, shiitake i maitake, należących do najlepszych stymulatorów systemu odpornościowego, i najlepszych leków naturalnych. Inne grzyby takie jak zwykła pieczarka – są również dobre dla zdrowia i bogate w pewne substancje odżywcze jak wit. D, trudna do zdobycia w innych produktach. Ale tutaj skupiam się nie na rzadkich korzystnych rodzajach grzybów, ale na bardziej powszechnych i szkodliwych rodzajach grzybów, w tym drożdżycy (kandida), szczepach pleśni i mykotoksynach.

 

Skromny grzyb występuje wszędzie

Grzyby występują w przyrodzie wszędzie. Są maleńkie i praktycznie niewidoczne. Latają w powietrzu. Mają zdolność przetrwania w warunkach zimna i suszy, uśpione, i tylko czekają by się uaktywnić poprzez gorące, wilgotne i ciemne środowisko, albo środowisko aerobowe [tlenowe] – przy obecności cukru. Mogą atakować lub rozwijać się tylko w roślinach lub zwierzętach, które mają osłabiony system odpornościowy. Zdrowe i silne rośliny i zwierzęta zwalczą grzyby i uniemożliwią im zakorzenienie się. Natomiast w słabej roślinie czy zwierzęciu grzyb się zadomowi, i powoli go opanuje i zabije. Ten proces może trwać wiele dni, tygodni, albo lat. Zamieszczony powyżej film pokazuje grzyb cordyceps, którego pewne rodzaje są grzybami leczniczymi dla ludzi, ale kiedy się mnożą – zabijają mrówki.

Możesz widzieć ten proces kiedy rozkłada się żywność. Spójrz jak psują się cytryny. Oderwane od drzewa, zwykle są w najlepszej formie i najbardziej wartościowe. Później, stopniowo, bez wsparcia systemu odpornościowego rośliny-matki (drzewo cytrynowe) by dać im ochronę z gałęzi drzewa i ogonka owocu, same mają się bronić przed grzybami w powietrzu, a mogą to robić tylko tak długo, kilka tygodni w najlepszym przypadku. W końcu na powierzchni cytryny tworzy się zielona pleśń, i koniec.

To samo zjawisko występuje cały czas w roślinach i zwierzętach – a także w tobie. Jest tu pytanie: czy udaje ci się zwalczyć grzyby, albo czy już się przedostały wewnątrz, utworzyły kolonie i się zadomowiły.

Grzyby drożdży i mykotoksyny

Grzyb drożdży wchodzi do organizmu z produktami w których ukrywa się pleśń (albo widoczna pleśń jak w przypadku pewnych grzybów, serów pleśniowych i spleśniałego chleba). Niestety, powszechne jest skażenie żywności mykotoksynami, zwłaszcza w zbożach takich jak kukurydza, pszenica i jęczmień, jak i orzeszkach ziemnych [peanuts]. Jedna taka mykotoksyna pod nazwą aflatoksyna, jest jedną z najbardziej rakotwórczych substancji na świecie. Szacuje się, że konsumujemy około 0.15 – 0.5 mg aflatoksyny dziennie, poprzez skażony pokarm i orzeszki.

Oczywiście, grzyby mogą również dostać się do organizmu podczas wdychanie powietrza. To  ma miejsce jeśli mieszkasz / pracujesz w środowisku wilgotnym, śpisz na zatęchłej poduszce, zakładasz zatęchłe ubranie, albo masz w domu lub otoczeniu rzeczy na których osiedliły się grzyby.

Leki i cukier

Przyjmowanie leków takich jak antybiotyki (dosłownie znaczące „anty-życie”) promuje rozrost grzybów w organizmie, bo te leki na oślep zabijają wszystkie bakterie, łącznie z tzw. „dobrymi” / „przyjaznymi” bakteriami żyjącymi w jelitach i organizmie. To narusza równowagę bakteryjną, podstawę systemu odpornościowego, i hamuje zdolność zwalczania grzybów. Inne alopatyczne promotory przerostu drożdży to leki na bazie kortyzonu oraz przeciwbólowe. Ponadto, każdy grzyb lubi proste cukry (monosacharydy). Słodkie produkty także niszczą dobre probiotyczne bakterie w jelitach. Amerykańska dieta standardowa (ASD) zawiera tak dużo cukru, że organizm cały czas karmi drożdże, w każdym posiłku.

Dlatego ze względu na stosowanie leków i cukru w całym społeczeństwie zachodnim, widzimy zjawisko powszechnej kolonizacji drożdży. Drożdże idą do błony śluzowej, uszkadzają ściankę śluzową przewodu pokarmowego, czyniąc ją porowatą. Dlatego cząsteczki żywności mogą przedostać się do krwioobiegu niestrawione i wywoływać reakcje alergiczne lub toksyczne. Jest to znane jako „nieszczelne jelito”.

Kandida – największy grzybowy niszczyciel ludzkości

Grzyb kandida przedziera się przez pory żołądka do krwiobiegu. Bardzo łatwo się dostosowuje, we krwi może wędrować do wszystkich  zakątków organizmu, wywołując objawy alergiczne takie jak pleśniawki, zapalenie zatok, grzybicę paznokci, albo choroby w całym organizmie takie jak przeziębienia, grypy, katar sienny, łuszczycę, hipoglikemię, artretyzm, cukrzycę, przewlekłe zmęczenie [CFS], a nawet depresję.

Jeżeli jesteś zainfekowany kandidą w całym organizmie, to może bardzo osłabić twój system odpornościowy. Nie tylko to, ale kandida wydala toksyny które dalej niszczą organizm. Głównym produktem odpadowym kandidy jest aldehyd octowy zamieniający się w etanol. Jest on dobrym paliwem dla maszyn, ale dla organizmu jest silna toksyną. Zmniejsza siłę i wytrzymałość i wywołuje nadmierne zmęczenie. Niszczy także enzymy niezbędne dla energii komórkowej i powoduje wydalanie wolnych rodników uszkadzających DNA.

Co gorsze, etanol utrudnia wchłanianie żelaza. Skoro żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny (albo krwi), to jeśli nie wchłaniasz wystarczającej ilości żelaza, masz problemy z zaopatrzeniem w tlen, co oczywiście jest kluczowe dla wszystkich funkcji organizmu. Choroba nie może rozwinąć się w bogatym w tlen środowisku, i odwrotnie, choroba rozkwitnie w środowisku ubogim w tlen.

Związek grzybów z rakiem

Niektórzy lekarze i eksperci od zdrowia od dawna wiedzieli, że istnieje związek między grzybami i rakiem. Na portalu www.cancerfightingstrategies.com czytamy:

Niektórzy lekarze obwiniają grzyby za białaczkę. W 1999 dr Meinolf Karthaus zauwazył trójkę dzieci chorych na białaczkę, u których nagle wystąpiła remisja, po podaniu im potrójnej dawki mikstury przeciwgrzybowej na ich „wtórne” infekcje grzybicze. W 1997 Mark Bielski stwierdził, że białaczka, ostra czy przewlekła, blisko wiąże się z drożdżami, candida albicans, które kiedy się rozrosną mutują się w formę grzybową. Dr Milton White stwierdził, że rak jest chorobą przewlekłą, zakaźną i grzybiczą. Udało mu się wykryć zarodniki w każdej badanej próbce tkanki rakowej.

Doug Kaufmann napisał 9 książek o powiązaniu grzybicy z chorobami, po wykryciu szeroko rozpowszechnionej roli grzyba w chorobach. Wykazał, że czy to są drożdże w winie czy w piwie, pleśń w produktach ubocznych leków w antybiotykach lub innych lekach, a nawet w grzybach jak pieczarki, to istnieje konkretny i stanowczy związek między szczepem grzybów w organizmie i chorobą.

Dr. Tullio Simoncini jest lekarzem w Rzymie, Włochy, który zdobył sławę dzięki metodzie jaką leczy pacjentów z rakiem. Przez ponad 20 lat obserwował, u tysięcy pacjentów, że ukrytą przyczyną raka jest kandida. Opracował bardzo skuteczną metodę, w której używa tylko jeden produkt – sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia – dożylnie. One błyskawicznie zmieniają pH komórek na bardzo alkaliczny, zabijając tym samym grzyby (a także inne szkodliwe bakterie i wirusy). Proszek do pieczenia, odwrotnie do innych substancji przeciwgrzybowych, ma zdolność penetracji guzowych komórek rakowych. I robi to wyjątkowo szybko. Ta szybkość uniemożliwia dostosowanie się grzybów, czyniąc je bezbronnymi.

Kandida: groźny wróg

Simoncini opisuje jak trudno było wykryć i usunąć grzyba kandidy:

„Musimy założyć, że kandida, w momencie kiedy atakuje ją system odpornościowy żywiciela, albo konwencjonalny lek przeciwgrzybiczy, nie reaguje w zwykły przewidywalny sposób, ale broni się przekształcając się w jeszcze mniejsze i nie odróżniające się elementy, które zachowują swoją płodność nietkniętą do tego stopnia, że ukrywa swoją obecność zarówno przed organizmem żywiciela, jak i badaniami diagnostycznymi.

Zachowanie kandidy można uważać za prawie elastyczne: gdy istnieją korzystne warunki, to rozwija się w nabłonku (zewnętrzna warstwa skóry), a jak tylko pojawia się reakcja tkanek, to masowo przekształca się w postać, która jest mniej płodna, ale odporna na atak – zarodników.

Jeśli wtedy występują ciągle w podnabłonku w połączeniu z większą reaktywnością, w tym samym momencie zarodniki przechodzą do głębszej dolnej tkanki łącznej w takim stanie nieprzepuszczalnym, że jest to nieodwracalne. W rzeczywistości, kandida wykorzystuje zmienność strukturalną … w ten sposób może swobodnie przejść żeby dojrzeć do ziemi, powietrza, wody, roślinności… ”

Najlepsze przeciwgrzybicze produkty spożywcze

Proszek do pieczenia jest bardzo skuteczną substancją przeciwgrzybiczą, ale to nie jest „żywność”. Jest bardziej składnikiem który używasz w żywności, np. kiedy chcesz by wyrosło ciasto. Poniżej lista najlepszych na świecie 5 produktów przeciwgrzybiczych, które możesz stosować w diecie:

1.      Olej kokosowy

Jest niewiarygodną substancją przeciwgrzybiczą, dzięki zawartości kwasu kaprylowego. Liczne badania wykazały niewiarygodną siłę tego oleju w zwalczaniu wszystkich rodzajów grzybic, łącznie z kandidą.

2.      Ocet jabłkowy

Ocet z natury jest substancja przeciwgrzybiczą, bo dzięki procesowi produkcji, czy to z jabłek, winogron, ryżu lub innych zbóż, zamienia się w alkohol, a następnie znowu fermentuje. W tym procesie narażony jest na otaczające go bakterie i grzyby, i dlatego produkt końcowy już nabył znaczną odporność na grzyby; w przeciwnym wypadku nie byłby w ogóle produktem spożywczym. Jest najlepszy ze wszystkich octów jeśli chodzi o zwalczanie grzybów.

3.      Czosnek

Jest niewątpliwie jednym z najlepszych naturalnych leków na wiele chorób, zwłaszcza wirusy i grzyby. Zawiera mocne składniki takie jak allicyny, i jest bardzo szanowany w liczącej wiele tysięcy lat tradycyjnej medycynie chińskiej.

4.      Goździki

Ta skromna przyprawa jest naprawdę niezwykła z uwagi na różne powody, w tym zawartość przeciwutleniaczy, i sensacyjną zdolność odstraszania grzybów. Nigdy nie dotknie ich pleśń!

5.      Czarny orzech

Jest najmniej znany i najtrudniejszy do zdobycia. Badania wykazały, że jego aktywny składnik – juglone, jest tak samo skuteczny jak dostępne na rynku leki przeciwgrzybicze. Zawiera naturalne garbniki zabijające pasożyty, drożdże i grzyby. W świecie ogrodniczym znany jest jako niebezpieczny dla innych roślin. Ma również właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto może usunąć z organizmu robaki i pasożyty, jak również pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejszenia problemów z tarczycą, biegunką, bólem garda i astmy.

Inne ekstrakty przeciwgrzybicze, suplementy i produkty spożywcze

·         GSE lub ekstrakt z pestek grejpfruta

·         Ekstrakt z liści drzewa oliwkowego

·         Olejek z oregano

·         Probiotyki

·         Olejek eukaliptusowy

·         Imbir

·         Cebula

·         Cytryna

= = =

Jeden z komentarzy pod artykułem:

Don Task – 7.11.2014

Moja przyjaciółka pracowała w starej szkole zaatakowanej przez czarną pleśń. Leczyła się czarnym orzechem… ale kiedy zaczęła brać srebro koloidalne, z nosa wychodziło jej czarne świństwo, również przy kaszlu. To dowód.

http://freedom-articles.toolsforfreedom.com/fungus-hidden-cause-of-disease/

tłumaczenie: Ola Gordon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *