Strona główna > Zdrowie > Dlaczego świat staje się bardziej alergiczny na żywność

Dlaczego świat staje się bardziej alergiczny na żywność

Na całym świecie u dzieci występuje większe prawdopodobieństwo rozwoju alergii na żywność.

Badania zgonów brytyjskich nastolatków po zjedzeniu maślanki, sezamu i orzeszków ziemnych /buttermilk, sesame, peanut podkreśliły czasem tragiczne skutki. W 2018, 6-letnia dziewczynka w Zach. Australii zmarła na alergię na produkty mleczne / died as the result of a dairy allergy.

Nasilenie się alergii w ostatnich dekadach jest szczególnie zauważalne na Zachodzie. Na alergię pokarmową cierpi ok. 7% dzieci w Brytanii i 9% w Australii. W Europie występuje u 2% osób dorosłych.

Zagrażające życiu reakcje mogą wywołać nawet śladowe ilości pokarmów, co oznacza, że pacjenci i rodziny żyją w lęku i strachu. Powstałe ograniczenia dietetyczne  mogą stać się ciężarem dla życia społecznego i rodzin.

Choć nie można powiedzieć z pewnością dlaczego zwiększa się wskaźnik alergii, badacze na świecie ciężko pracują nad znalezieniem sposobów do zwalczania tego zjawiska.

Owen Carey świętował 18 urodziny kiedy zmarł po zjedzeniu maślanki.

Co wywołuje alergię?

Wywołuje ją system odpornościowy zwalczający substancje w środowisku, które powinien postrzegać jako nieszkodliwe, znane jako alergeny.

Te niewinne substancje stają się celami prowadzącymi do reakcji alergicznych.

Objawy obejmują zaczerwienienie skóry, pokrzywkę i obrzęki – aż do najostrzejszych przypadków – wymioty, biegunka, trudności w oddychaniu i szok anafilaktyczny.

Oto niektóre z najbardziej powszechnych produktów wywołujących alergię u dzieci:

  • mleko
  • jaja
  • orzeszki ziemne
  • orzechy (orzechy włoskie, migdały, piniowe. Brazylijskie, pekany)
  • sezam
  • ryby
  • skorupiaki i małże

Gdzie najczęściej występują alergie pokarmowe?

Częstotliwość alergii pokarmowych zwiększyła się w ostatnich 30 latach, szczególnie w społeczeństwach uprzemysłowionych. Dokładnie jak duży jest ten wzrost zależy od żywności i miejsca zamieszkania pacjenta.

Np. jest 5-krotny wzrost alergii na orzeszki ziemne w Brytanii w latach 1995-2016 /a five-fold increase in peanut allergies.

Badanie przeprowadzone na 1.300 dzieciach, 3-latkach, dla EAT Study w King’s College London, sugeruje, że teraz 2.5% ma alergię na orzeszki ziemne.

Australia ma najwyższy wskaźnik potwierdzonej alergii pokarmowej. Jedno badanie / One study wykazało, że 9% australijskich dzieci w wieku 1 rok miało alergię na jaja, a 3% na orzeszki ziemne.

Nasilenie alergii nie jest tylko skutkiem zwiększenia świadomości społecznej i lepszego jej diagnozowania.

Uważa się, że alergie i zwiększona wrażliwość na pokarmy są prawdopodobnie środowiskowe i odnoszą się do zachodniego stylu życia.

Wiemy, że niższe wskaźniki alergii są w rozwijających się krajach, i bardziej prawdopodobne na terenach miejskich niż wiejskich.

Czynniki tu mogą obejmować: zanieczyszczenia, zmiany w diecie i mniejsze narażenie na drobnoustroje, co zmienia reakcję naszego układu odpornościowego.

Migranci wydają się pokazywać częstsze występowanie astmy i alergii pokarmowej / a higher prevalence of asthma and food allergy w adoptowanym kraju w porównaniu z krajami ich pochodzenia, dalej pokazując znaczenie czynników środowiskowych.

Niektóre możliwe wyjaśnienia

Nie ma żadnego pojedynczego wyjaśnienia przyczyny stawania się bardziej alergicznym na pokarm, ale nauka ma pewne teorie.

Pierwsza – obwinia się poprawiona higiena, kiedy dzieci nie doznają tak wielu infekcji.

W szczególności infekcje pasożytnicze są zwykle zwalczane przez te same mechanizmy stosowane w walce z alergiami. Mając mniej pasożytów do zwalczania, układ odpornościowy walczy z rzeczami, które powinny być nieszkodliwe.

Druga – wit. D może pomóc układowi odpornościowemu rozwinąć zdrową reakcję, czyniąc nas mniej podatnymi na alergie. Większość ludności świata nie ma wystarczająco dużo wit. D z kilku powodów, m. in. spędza mniej czasu na słońcu. W Ameryce wskaźnik niedoboru wit. D niemal podwoił się tylko w ostatniej dekadzie / almost doubled in just over a decade.

Trzecia – teoria „podwójnego narażenia na alergeny” sugeruje, że rozwój alergii pokarmowej zależy od równowagi między czasem, dawką i formą narażenia.

Np. rozwój przeciwciał [alergicznych] może wystąpić poprzez skórę, szczególnie poprzez zapalenie skóry u niemowląt z egzemą.

Uważa się jednak, że jedzenie pokarmów wywołujących alergię podczas odstawiania ich może prowadzić do zdrowej reakcji i zapobiegać rozwojowi alergii, ponieważ układ odpornościowy jelit jest przygotowany na tolerowanie bakterii i obcych substancji, takich jak żywność.

Taka była podstawa badań w King’s College London’s LEAP Study, które wykazały ok. 80% zmniejszenie alergii na orzeszki ziemne i 5-latków, które regularnie je jadły od roku w którym się urodziły.

To badanie doprowadziło do zmian we wskazówkach w USA o konsumpcji tych orzeszków w niemowlęctwie. Rodzicom w Brytanii radzi się najpierw konsultację z lekarzem / UK parents have been advised to consult their GP first.

Wpływ człowieka

Zgony brytyjskich nastolatków cierpiących na alergie pokarmowe podkreśla wpływ na nie człowieka, i znaczenie wyraźnego i dokładnego znakowania.

Obecnie nie ma leku na alergię pokarmową, i zarządzanie nią polega na unikaniu produktów wywołujących alergie i plan leczenia awaryjnego w przypadku narażenia.

Ala nawet diagnoza wstępna jest wyzwaniem. Głównym sposobem odkrycia alergii pokarmowej jest to, żeby pacjent stopniowo zjadał coraz większe ilości tego produktu pod nadzorem medycznym.

Ale to jest denerwujące dla dzieci, i stanowi ryzyko wywołania reakcji alergicznej. Towarzyszące badanie reakcji ich układu odpornościowego może też dać fałszywe pozytywne wyniki u dzieci nie-alergicznych.

Brytyjska nastolatka Natasha Ednan-Laperouse zmarła po zjedzeniu bagietki z sezamem.

W King’s College London odkryliśmy alternatywne badanie krwi / a blood test, które okazało się dokładne w diagnozowaniu alergii w porównaniu z istniejącymi metodami.

To badanie uwzględnia teraz pokarmy odpowiedzialne za 90% alergii u dzieci, i mamy nadzieję, że będzie dostępne dla pacjentów w kolejnych kilku latach.

Nawet po dobrej diagnozie unikanie produktów alergicznych jest trudne, i powszechne są przypadkowe reakcje.

Immunoterapia alergenowa – podawanie małych ilości substancji – wykazała zmniejszanie się wrażliwości u alergicznych pacjentów, i może chronić przed przypadkowym narażeniem.

Badania nad lekiem immunoterapeutycznym / recent immunotherapy drug trial pokazały, że 67% alergików na orzeszki ziemne może spożywać odpowiednik 2 orzeszków po roku, w porównaniu z 4% w grupie kontrolnej. Ale dalej występuje u nich alergia.

Bada się inne metody leczenia, i są bardzo potrzebne. W międzyczasie alergie dalej będą źródłem zmartwień i częścią codziennego życia dla dzieci i ich rodziców.

Why the world is becoming more allergic to food

Dr Alexandra Santos King’s College London -13.09.2019

Tłum. Ola Gordon

https://www.bbc.com/news/health-46302780

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *