To skromne a niezwykle silne nasionko, zabija MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę), leczy zatruty bronią chemiczną organizm, stymuluje regenerację umierających beta-komórek w trzustce diabetyka, a jeszcze tak niewielu wie o jego istnieniu.
Nasionka rocznej kwitnącej roslinki Nigella sativa, od niepamiętanych czasów chwalono za właściwości lecznicze. Choc często przez anglojęzyczne kultury nazywane rzymska kolendrą, czarnym sezamem, czarnym kuminem, czarnym kminkiem i nasionkiem cebulowym, teraz znane jest głównie jako czarnuszka [ang. black seed – czarne nasionko], co jest najbardziej odpowiednim opisem jego wyglądu.
Najwcześniejsze zapisy o uprawie czarnuszki pochodzą ze starożytnego Egiptu. Olejek z czarnuszki znaleziono w grobie egipskiego faraona Tutanhamona pochodzącego z ok. 3.300 lat temu.[i] W kulturach arabskich, czarny kumin znany jest jako Habbatul barakah, czyli „nasionko błogosławieństwa”. Uważa się także, że prorok Mahomet powiedział o nim, że jest „lekiem na wszystko poza śmiercią”.
Wiele tradycyjnie potwierdzonych korzyści zdrowotnych potwierdzono dokładnie w literaturze biomedycznej. Od 1964 przeprowadzono 458 opublikowanych badań.
Czarnuszka ma następujące właściwości farmakologiczne:
Jest przeciw-
- bólowa
- bakteryjna
- zapalna
- wrzodowa
- cholinergiczna
- grzybowa
- nadciśnieniowa
- utleniaczowa
- skurczowa
- wirusowa
- Rozszerza oskrzela
- Inhibitor glukoneogenezy (przeciw cukrzycowa)
- Chroni wątrobę
- Obniża ciśnienie krwi
- Uczula na insulinę
- Pobudza interferon
- Antagonista leukotrienowy
- Chroni nerki
- Inhibitor TNF [Tumor Necrosis Factor Alpha Inhibitor]
Leczy następujace choroby:
- Cukrzyca typ 2: 2g czarnuszki dziennie obniża poziom glukozy na czczo, zmniejsza insulinooporność, zwiększa działanie beta-komórek i zmniejsza stężenie hemoglobiny glikowanej (HbA1c) [ii]
- Infekcja Helicobacter Pylori: posiada klinicznie przydatne działanie anty-H. pylori, porównywalne do terapii potrójnej eradykacji.[iii]
- Epilepsja: tradycyjnie znana z właściwości przeciw-konwulsyjnych. Badanie z 2007 dzieci z epilepsją, opornych na konwencjonalne leczenie, wykryło, że ekstrakt wodny znaczeni zmniejszał ataki.[iv]
- Nadciśnienie: dzienna dawka 100 i 200 mg ekstraktu 2 x dziennie przez 2 miesiace obniżała nadciśnienie.[v]
- Astma: tymokinon [thymoquinone], jeden z główych aktywnych akładników jest lepszy od leku Fluticasone w zwierzęcym modelu astmy.[vi] Inne badanie na ludziach wykazało, że wywar z czarnuszki ma stosunkowo silny wpływ przeciwastmatyczny na drogi oddechowe.[vii]
- Ostre zapalenie migdałków/gardła: w większości wirusowe, czarnuszka (w połączeniu z liściokwiatem = Phyllanthus niruri) znacznie łagodzi ból gardła i zmniejsza potrzebę środków przeciwbólowych u człowieka.[viii]
- Rany po broni chemicznej: Randomizowane, placebo-lontrolowane badanie wykryło, że gotowany wywar z czarnuszki zmniejszał problemy z oddychaniem, świsty w klatce piersiowej, jak również zmniejszał potrzebe leczenia farmaceutykami .[ix]
- Rak jelita grubego: badania komórek wykazału, że ekstrakt z czarnuszki wypada korzystnie w porównaniu z chemoagentem 5-fluoruracil w hamowaniu rozrostu tego raka, ale w sposób dużo bezpieczniejszy.[x] Badania na zwierzetach wykazały, że olej z czarnuszki ma znaczne właściwości hamujące tego raka u szczurów, bez zauwazalnych skutków ubocznych.[xi]
- MRSA: ma właściwości antybakteryjne wobec izolatów klinicznych opornego na metycylinę Staphylococcus aureus.[xii]
- Uzależnienie / głód opioidów: Badanie 35 uzależnionych wykazało skuteczna terapię długoterminową.[xiii]
Sayer Ji, Founder
Tłumaczenie/skrót: Ola Gordon.
Przypisy w źródle.
Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/reverse-insulin-resistance-these-8-foods?page=1