Najnowsze

Opublikowano Listopad 14, 2014 Przez a303 W Dziennikarstwo śledcze

Żywność GMO dużo gorsza niż myślimy

Niepokojące wyniki nowego badania opublikowane w Journal of Applied Toxicology wykazują, że produkty GMO zawierające „skumulowane cechy”, czyli różne cechy takie jak odporność na chwastobójczy glifosat i owadobójcze toksyny Bacillus thuringiensis (Bt) połączone razem w tej samej roślinie, są dużo bardziej niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia niż uważano wcześniej, i wszystko to z powodu ich toksyczności synergicznej.

a

Naturalna oporność jaka ma większość roślin na chemiczny glifosat, aktywny składnik herbicydu Roundup, został wmieszany w wiele roślin GM, tak że pola można rozpylać na oślep herbicydem, i rolnicy nie muszą się martwić o zniszczenie upraw. Chociaż rośliny odporne na glifosat GM przeżywają, to w konsekwencji zawierają pewne pozostałości glifosatu i jego różnych metabolitów (np. kwas aminometylofosfonowy), które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia społeczeństwa.

W tym ostatnim badaniu herbicyd zawierający glifosat Roundup testowano na ludzkich embrionalnych komórkach nerkowych w stężeniu od 1 do 20.000 części na milion (ppm). Stwierdzono, że stężenia tak niskie jak 50 ppm, które autorzy zauważyli, były „znacznie poniżej rozcieńczeń rolniczych”, a powodowały śmierć komórek, przy czym 50% komórek umierało przy stężeniu 57,5 ppm.

Naukowcy odkryli również, że toksyna owadobójcza produkowana przez rośliny GMO znana jako Cry1Ab mogła wywołać śmierć komórek przy stężeniu 100 ppm.

14 lutego 2012 czasopismo Archives of Toxicology poinformowało, że Roundup jest toksyczny dla ludzkiego DNA nawet rozcieńczony 450 razy mniej niż w rolnictwie. To jest z uwagi na obecność surfaktantu polyoxyethyleneamine w Round up, co może drastycznie zwiększać wchłanianie glifosatu przez komórki i tkanki człowieka.

Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/new-research-gmo-food-far-worse-we-think

Tłum. Ola Gordon.

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.