Najnowsze

Opublikowano Październik 28, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Żywność ekologiczna w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka

Już od dawna media bombardują nas informacjami o zaletach spożywania żywności ekologicznej. Taka żywność zawiera mniejszą ilość toksycznych pozostałości po syntetycznych pestycydach czy innych chemikaliach. Wiele badań potwierdza jej korzyści: dużą ilość składników odżywczych i witamin oraz wysoki poziom przeciwutleniaczy. Jednak nadal wielu ludzi jej nie kupuje, ponieważ media jak mantrę powtarzają, że nie jest ona warta tak wysokiej ceny.

a

Dla tych, którzy zmienili żywność konwencjonalną na ekologiczną, kwestia zalet tej drugiej jest bezsporna. Dodatkowo nowe badanie naukowe rzuca światło na sprawę szczególnie ważną dla przyszłych mam: wpływ żywności organicznej na prawdopodobieństwo wystąpienia wad wrodzonych u dziecka.

Żywność organiczna zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u chłopców

Zgodnie z najnowszym artykułem Instytutu Nauk Społecznych matki, które jedzą w ciąży przede wszystkim żywność organiczną chronią swoje dzieci (przynajmniej chłopców) przed wystąpieniem wad wrodzonych.

Badanie przeprowadzone przez dr Eva Sirinathsinghji to obszerna analiza epidemiologiczna sprawdzająca zależność pomiędzy spożyciem jedzenia ekologicznego a wielkością wskaźnika spodziectwa i wnętrostwa, czyli powszechnymi rodzajami wad wrodzonych układu moczo-płciowego u chłopców.

Dr Sirinathsinghji przebadała ponad 37 000 par matek z dziećmi. Okazało się, że ryzyko wystąpienia u dziecka spodziectwa zmniejsza się 42-krotnie w przypadku kobiet spożywających żywność organiczną w porównaniu z tymi, które rzadko lub w ogóle takiej żywności nie spożywają.

Spodziectwo jest chorobą wrodzoną u chłopców, w której otwór cewki moczowej znajduje się na brzusznej (spodniej) stronie prącia. Obecnie wadę tą objęto szerokim monitoringiem, ponieważ zachorowalność na nią wzrasta – według badania częstotliwość jej występowania podwoiła się w ciągu ostatnich 14 lat.

We fragmencie artykułu czytamy:

„Jest to druga z kolei z najpowszechniej występujących chorób wrodzonych u chłopców, która dotyka 1 na 250 osób w Stanach Zjednoczonych i 3 na 1000 w Europie. Częstotliwość jej występowania wzrasta w różnych częściach świata, w tym w wielu krajach Europy, Ameryki i Azji. Międzynarodowa Izba Systemu Monitorowania Chorób Wrodzonych, organizacja pozarządowa działająca w ramach Światowej Organizacji Zdrowia, odnotowywała wzrost zachorowalności na tę chorobę w 7 krajach europejskich już w latach 60-tych, 70-tych i 80-tych. Wyniki duńskiego badania wskazują na wzrost ilości zachorowań z 0,24% populacji w 1977 do 0,52% w 2005. Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom odnotowało podwojenie ilości zachorowań w okresie od roku 1968 do 1993. Amerykański Program Monitorowania Wad Wrodzonych, który zbiera wyniki diagnostyki noworodków z całego kraju, odnotował wzrost zachorowań na spodziectwo z 20,2 na 10 000 urodzeń w 1970 do 39,7 na 10 000 w 1993, tj. podwojenie w ciągu 14-letniego okresu.”

Cały artykuł opublikowany przez Instytut znajduje się w linku.

Tekst źródłowy: www.march-against-monsanto.com

Tłum. xebola.wordpress.com

Tags :

Komentowanie zamknięte.