Najnowsze

Opublikowano Grudzień 2, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Zrozumienie choroby

O następnym istotnym postępie w zdrowiu zdecyduje to co ludzie zechcą zrobić dla siebie. Ale chęć to tylko część tego równania – bo druga to wiedza jak to zrobić.

a

W książce Nigdy nie zachoruj [Never Be Sick Again] przedstawiłem nowy model zdrowia opierając się na rewolucyjnej koncepcji jednej choroby. Choć „choroby” wydają się być różne i złożone, to wszystkie są rezultatem nieprawidłowego funkcjonowania komórek. A zatem nieprawidłowość komórkowa jest tą jedną chorobą. Nowoczesna medycyna uważa, że są tysiące chorób, ale postrzeganie wszystkich jako jedną daje dobrą okazję – okazję usunięcia tajemnicy z choroby i zapanowania nad nią.

Ogromna pandemia przewlekłej i degeneracyjnej choroby jaka ogarnia dziś świat charakteryzuje się złożonymi zaburzeniami neuro-immuno-hormonalno-jelitowymi. Odkładając na bok złożoność, każda choroba występuje na poziomie molekularnym i komórkowym, a teraz wiemy, że praktycznie wszystkie choroby mają wspólne przyczyny i wspólne rozwiązania.

Jest tylko jedna choroba i są tylko dwie jej przyczyny: niedobór i toksyczność. Komórki które czegoś potrzebują albo narażone są na coś szkodliwego – źle funkcjonują. Kiedy komórki nie funkcjonują źle, nie może być żadnej choroby. Tysiące różnych chorób jakie nas dotykają są tylko skutkami tysięcy kombinacji niedoborów i toksyczności działających w kombinacji odziedziczonych genów, środowiska i naszych poglądów, myśli i emocji. Zapobieganie lub odwrócenie choroby to zapobieganie i odwracanie dysfunkcji komórkowej.

Liczba chorób we współczesnej Ameryce jest zdumiewającą. Ponad 3 na 4 Amerykanów mają zdiagnozowaną przewlekłą chorobę. To dzieje się dlatego, że prawie wszyscy Amerykanie są przeładowani toksynami i maja chroniczny niedobór jednej lub więcej substancji odżywczych. Nasze bezprecedensowe narażanie na toksyczne substancje chemiczne uszkadza machinerię komórkową, wywołując dysfunkcję komórkową i chorobę. Przewlekły niedobór nawet jednej substancji odżywczej zmniejsza skuteczność wszystkich innych, i prowadzi do dysfunkcji komórkowej i choroby.

Ponieważ ilość niedoborów i toksyczności w naszym społeczeństwie stale wzrasta, choroby które kiedyś dotyczyły tylko osób starszych są teraz epidemiczne u młodszych. Dzieci rodzą się z wadami mózgu i układu odpornościowego. W przeszłości nowotwory dotykały tylko 0.1% procent populacji. Sto lat temu było to 3%. Obecnie połowa populacji zachoruje na raka. Jeśli nie będziemy mieć tej przewlekłej epidemicznej choroby pod kontrolą, to skutki gospodarcze i społeczne na nasz kraj będą katastrofalne.

Na szczęście mamy wystarczającą wiedzę by zakończyć tę epidemię. Stosując profilaktykę i metody odwrócenia dwóch przyczyn dysfunkcji komórkowej, możemy zapobiec i odwrócić prawie każdą chorobę. Ale najpierw musimy edukować – profilaktyka jest naszym najważniejszym narzędziem. Przeanalizujmy niektóre z dysfunkcji komórkowych, które są wspólnym mianownikiem choroby i zbadajmy w jaki sposób możemy im zapobiec i je odwrócić. Najpierw zbadajmy proporcje sodu / potasu w komórce.

Sód i potas są minerałami kluczowymi dla funkcjonowania komórek, ale między nimi musi istnieć równowaga. Nowoczesne praktyki dietetyczne stwarzają poważną nierównowagę. Nasi przodkowie mieli dietę zawierającą mało sodu i dużo potasu. Ich proporcja sód / potas była zdrowa 1:4, w wyniku konsumpcji wielu świeżych owoców i warzyw. Nasza współczesna proporcja odwróciła się do niezdrowej 4:1, rezultat konsumpcji zbyt dużej ilości soli (zwłaszcza w przetwarzanej żywności) i zbyt małej konsumpcji świeżych warzyw i owoców.

 Komórki działają jak małe baterie. Mają ładunek elektryczny powstały z różnicy w ilości potasu w komórce i ilości sodu na zewnątrz. Zmieniając tę proporcję w diecie, a zatem wewnątrz każdej komórki, uszkadzamy „baterię zycia” i poważnie ingerujemy w samoregulację i funkcje naprawcze organizmu. Na przykład zwiększanie spożycia sodu przez zwierzęta laboratoryjne przyspiesza przerzuty raka. Profilaktyka i odwrócenie tej powszechnej przyczyny choroby jest proste: jedzmy mniej soli, i więcej świeżych owoców i warzyw. Tak łatwo jest zdobyć przewagę nad chorobą!

Kolejnym wspólnym mianownikiem choroby jest nieprawidłowy komórkowy odczyn pH. Normalne pH to 7.4, i zachowanie go jest kluczowe. Kiedy komórki stają się zbyt kwasowe albo zbyt zasadowe, to pewne funkcje się hamuje, a inne wspomaga. To wywołuje dysfunkcję komórkową i chorobę – rak jest powszechnie chorobą zbyt dużej kwasowości. Skąd bierze się ta kwasowość? Z diety bogatej w produkty tworzące kwas: cukier, biała mąka, produkty mleczne i napoje cola. Te napoje to mieszanka cukru z kwasem fosforowym dająca mocny odczyn kwasowy. Odrzucenie z diety pokarmów tworzących kwas, a konsumowanie pokarmów zasadowych takich jak świeże owoce i warzywa, oraz suplementacja minerałów, doprowadzi do równowagi pH i zapobiegnie i odwróci chorobę. To takie łatwe!

Niewłaściwa budowa błon komórkowych to kolejna powszechna przyczyna choroby. Każda komórka ma ściankę zwaną błoną komórkową. Wszystko co wchodzi do i wychodzi z komórki musi przejść przez błonę, „odźwiernego” gwarantującego to, że do środka i na zewnątrz przedostają się odpowiednie rzeczy. Niewłaściwie zbudowane błony komórkowe wywołują dysfunkcję komórkową i chorobę. Żeby zapobiec i odwrócić chorobę, miliardy tworzonych przez nas dziennie komórek muszą być skonstruowane z odpowiedniego budulca. Powszechne w naszej diecie oleje warzywne i utwardzone są złym budulcem. W przeszłości proporcja olejów omega 6 do omega 3 w diecie była zdrowa 1:1. Teraz jest to niezdrowa 20:1. Preferowanym budulcem są ryby i olej lniany. Wyrzuć wszystkie przetworzone oleje i suplementuj zdrowymi. To takie łatwe!

Wspólny dla niemal wszystkich chorób jest proces zwany zapaleniem. Ono generuje wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe, DNA i machinerię komórkową. Jego rezultatem jest starzenie się i choroba. Żeby zapobiec lub odwrócić starzenie i chorobę, konieczna jest profilaktyka lub odwrócenie stanu zapalnego. Wywołuje go głównie stosowanie standardowej amerykańskiej diety. Cukier, biała mąka, produkty mleczne, hodowlane ryby i mięso oraz przetworzone oleje sprzyjają zapaleniu. Konsumpcja produktów bogatych w chemikalia pro-zapalne i ubogich w przeciwzapalne powoduje to, że większość społeczeństwa jest dotknięta przewlekłym stanem zapalnym i chorobą. Co jeszcze gorsze, amerykańska dieta sprawia, że ludzie stają się otyli. 2 na 3 Amerykanów ma nadwagę, i komórki tłuszczowe ciągle produkują chemikalia zapalne. Żeby zapobiec i odwrócić zapalenie, należy unikać produktów zapalnych i stosować dietę bogatą w świeże warzywa i owoce, jak również przyjmować suplementy przeciwutleniaczowe. To takie łatwe!

Tragiczne jest to, że nawet nasze dzieci nie muszą czekać na chorobę. One rodzą się chore. Niedobory i toksyczność rodziców wpływa na zdrowie płodu, a tym samym na zdrowie dziecka na całe życie, i zdrowie przyszłych wnuków. Na początku XX wieku dr Francis Pottenger wykazał, że konsumpcja przetwarzanej żywności przez rodziców wpływa na zdrowie dzieci i wnuków rodziców. Teraz przetwarzana żywność stanowi podstawę naszej diety, i to dlatego większość dzieci rodzi się z anormalnymi mózgami i ciałami, mimo że to nie jest od razu widoczne. Na przykład na przestrzeni ewolucji człowieka nasz mózg się powiększał. Teraz ten proces się odwrócił. Mózgi naszych dzieci są coraz mniejsze, a redukcji wielkości mózgu towarzyszy epidemia zaburzeń behawioralnych, przemocy, samobójstw i problemów z nauką.

W celu zmaksymalizowania zdrowia na całe życie, rozwijający się płód musi mieć wszystkie konieczne mu surowce, i musi być chroniony przed toksynami które mogą zakłócić jego proces delikatnej konstrukcji. Niestety, to rzadko się zdarza dzisiaj w Ameryce. Zamiast tego płodom stale brakuje istotnych surowców i są narażone na wiele toksyn. Złe odżywianie w życiu płodowym i okresie niemowlęcym programuje geny do wczesnego występowania najważniejszych przewlekłych chorób. Dobre odżywianie jest również potrzebne do detoksykacji. Bez składników odżywczych wspierających drogi detoksykacji, toksyny utrzymują się i czynią więcej szkód.

Wśród wielu toksyn przekazywanych przez matkę dziecku wywołujących chorobę u nienarodzonego jest rtęć. Rtęć z plomb dentystycznych, szczepionek i ryb ingeruje w enzymy kontrolujące strukturę mózgu płodu. Nawet drobne zmiany tej struktury wpłyną na zachowanie, naukę, myślenie i inne funkcje mózgu, łącznie z kontrolą układu odpornościowego, hormonalnego i trawiennego.

Kolejny problem to fluor. Fluorowana woda, pasta do zębów i skażona fluorem żywność stanowią ogromne zagrożenie zdrowotne dla nienarodzonego, obniżając jego IQ i ogłupiając społeczeństwo.

Aspartam, kolejne powszechne zagrożenie, to sztuczny słodzik używany w napojach dietetycznych i żywności. Rozkłada się na liczne bardzo toksyczne związki uszkadzające DNA płodu, zmieniające funkcje mózgu i przyczyna raka. Żeby zapewnić zdrowie nienarodzonemu musimy dostarczać mu wszystkiego co mu potrzebne i chronić go przed uszkodzeniem.

Żadne omawianie choroby nie jest kompletne jeśli nie wspomni się sposobu w jaki nowoczesna medycyna wpływa na niedobór, toksyczność i chorobę. Ingerencja medyczna jest 1 z 4 przyczyn choroby, i prawdopodobnie główną przyczyną śmierci. Archaiczne i nienaukowe podejście medycyny do zdrowia i chorób doprowadziło do serii epickich błędów: promienie Rentgena, szczepionki, niepotrzebne operacje chirurgiczne i leki na receptę. Każda z nich powoduje dysfunkcję komórkową i ma niszczący wpływ na zdrowie.

Prześwietlenia promieniami Rentgena, w większości niepotrzebne, uszkadzają DNA i machinerię komórkową i uznawano je za istotne współczynniki w 60% nowotworów i 70% chorób serca. Szczepionki uznano za „atak medyczny na system odpornościowy”. Być może największym błędem ze wszystkich były antybiotyki. One zasadniczo zmieniają strukturę chemiczną organizmu powodując wszelkiego rodzaju choroby.

Antybiotyki zmieniają równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, prowadząc do kaskady wydarzeń o dewastujących skutkach. Przewód pokarmowy funkcjonuje jako mózg i jako główny gruczoł wydzielania wewnętrznego, który kontroluje system odpornościowy. Zmiana równowagi mikroorganizmów w jelitach zmienia jego strukturę chemiczną, wpływając na układ nerwowy i odpornościowy. Wynikające z tego dysfunkcje w znacznym stopniu odpowiadają za epidemię zaburzeń neurodegeneracyjnych (Alzheimer, stwardnienie rozsiane, Parkinson, skleroza itd.) oraz chorób odpornościowych (alergie, astma, artretyzm, toczeń rumieniowaty = lupus, AIDS itd.).

Nieprawidłowa flora bakteryjna wpływa na niedobór komórkowy poprzez utrudnianie trawienia i produkcję istotnych substancji odżywczych, oraz poprzez zaburzenia wchłaniania. Wpływa na toksyczność poprzez produkcję złych endotoksyn bakteryjnych i grzybowych. Te toksyny zakłócają syntezę białek i wytwarzanie energii, powodując zmęczenie, i w końcu zwiększają śmierć komórek. Ponieważ antybiotyki są niemal całkowicie niepotrzebne, gdyż są bezpieczniejsze i lepsze alternatywy, rozsądne jest ich unikanie. Jakie to łatwe!

Wiedza o tym iż choroba jest wynikiem dysfunkcji komórek i zrozumienie tego co wywołuje tę dysfunkcję dają nam siłę by zapobiec i odwrócić chorobę. Zwracając uwagę na to czy dostarczamy komórkom tego co potrzebują, unikając toksyn i prowadząc dobry styl życia, możemy zakończyć epidemię przewlekłych chorób. Rozpocznijmy te zmiany już dzisiaj i będziemy zawsze zdrowi.

Raymond Francis

Tłum. Ola Gordon.

Źródło: http://preventdisease.com/news/09/040709_understanding_disease.shtml

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.