Najnowsze

Opublikowano Wrzesień 23, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Żółte produkty dla zdrowych jelit

Żeby być zdrowym, naprawdę zdrowym, na talerzu powinna znaleźć się tęcza kolorów – czerwony, niebieski / purpurowy i żółty / pomarańczowy.

a

Im więcej kolorów tym lepiej. Świeże, zdrowe i kolorowe produkty są pełne promujących zdrowie właściwości, których nie powinno się pomijać. Ale co dokładnie oznaczają te kolory?

Szeroki wachlarz kolorów które owoce i warzywa czynią tak wizualnie atrakcyjnymi pochodzi od 3 rodzajów pigmentów: carotenoidy dające kolor żółty / pomarańczowy warzywom, flawonoidy – niebieski, czerwone i kremowe owoce i warzywa, i oczywiście chlorofil czyniące warzywa tak bardzo zielonymi.

Każdy z tych typów kolorowych składników zapewnia zdrowie i korzyści odżywcze. Wiedząc co każdy kolor robi by pomóc nam wyglądać i czuć się najlepiej, to jeden sposób motywujący do włączenia tej tęczy kolorów do każdego posiłku.

W tym artykule lepiej przyjrzymy się produktom żółtym / pomarańczowym, które dają szeroki wachlarz właściwości ochronnych i leczniczych, w tym promocję zdrowego układu trawiennego.

Żółte produkty zawierają beta-karoten, flawonoidy, likopen, potas, wit. C i zeaksantynę. Te substancje odżywcze wykonują wiele rzeczy, w tym zmniejszają związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, ryzyko raka prostaty, obniżają cholesterol LDL i ciśnienie krwi, promują produkcję kolagenu i zdrowych stawów, zwalczają wolne rodniki, współpracują z magnezem i wapniem w promowaniu zdrowych kości, pomagają w detoksie i zachęcają do zdrowej równowagi zasadowej.

Zdrowy system trawienny

Jelita są jednym z najważniejszych układów naszego organizmu. Łączą świat zewnętrzny z wewnętrznym. W pewien sposób przerabiają cały spożywany przez nas pokarm. Wchłaniają substancje odżywcze niezbędne do zasilania i naprawy organizmu. Produkują neuroprzekaźniki i inne niezbędne białka. Z uwagi na wiele ważnych funkcji, jeśli coś dzieje się źle, w jelitach mogą powstać liczne przewlekłe choroby.

Dobre funkcjonowanie jelit jest konieczne. Jeśli mamy problem zdrowotny, to najprawdopodobniej znajdziemy związek z jelitami i ich dysfunkcją lub ‚awarią’.

Odżywianie jelit jest konieczne dla zdrowego trawienia i silnego systemu odpornościowego. Poniżej 5 żółtych / pomarańczowych produktów które łagodzą, chronią i pomagają w zachowaniu zdrowych jelit.

Melon

Melony to piękne słodkie owoce zawierające substancje odtruwające i zwalczające choroby. Bogate w przeciwutleniacze – wit. A i C, wspierają zdrowe funkcjonowanie systemu odpornościowego i promują zdrowy system trawienny. Mimo że są naprawdę słodkie, zawierają dużo błonnika, który pozwala cukrowi na powolne wchodzenie do krwiobiegu, zachowując regulację poziomu cukru we krwi.

Duża zawartość wody działa jak łagodny diuretyk, co zachęca do detoksu. Ponieważ melon jest bardzo lekkostrawny, pozwala odpocząć żołądkowi i narządom trawiennym.

Zdrowie systemu trawiennego zależy od tego co jakiś czas odpoczynku. Melon jest idealnie odżywczy, niskokaloryczny, zapewnia odpoczynek systemowi trawiennemu. Należy go spożywać w stanie dojrzałym i sezonowo. Łupina i nasiona zawierają duże ilości substancji odżywczych – nie należy się ich obawiać i jeść również.

Cytryna

Jedną z udowodnionych właściwości cytryn jest ich pomoc w detoksie organizmu, a zwłaszcza wątroby. Mają zdolność rozpuszczania kwasu moczowego i innych toksyn w wątrobie, jak również stymulują zdrowe opróżnianie by wypłukać odpady. Dlatego wielu ekspertów zaleca picie każdego ranka ciepłej wody z cytryną.

Mimo że cytryny mają kwaśny smak, to faktycznie alkalizują organizm, i pomagają znormalizować poziom pH. To stwarza idealne warunki w organizmie do tego by wszystkie narządy i układy funkcjonowały poprawnie i zachowywały optymalne zdrowie.

Organizm ciężko pracuje żeby strawić wszystko co konsumujemy. Sok z cytryny pomaga wypłukać niechciane substancje i toksyny pozostałe po procesie trawienia. Ponieważ struktura soku z cytryny jest podobna do soków trawiennych i śliny, spełnia wspaniałe funkcje by rozłożyć substancje i zachęcać wątrobę do produkcji żółci.

Słodki ziemniak

Jak większość pomarańczowych owoców i warzyw, słodkie ziemniaki są wspaniałym źródłem beta-karotenu, składnika przetwarzanego na wit. A. Ale słodki ziemniak jest unikalny gdyż ma fantastyczne właściwości podnoszenia poziomu wit. A we krwi, w porównaniu z innymi bogatymi w beta-karoten produktami.

Pigmenty związane z kolorami odpowiedzialne za dostarczanie różnych odcieni miąższu wśród różnych odmian, aktywują kilka enzymów i produkują wiele przeciwutleniaczy. Antocyjany występują w unikalnym, głębokim purpurowym miąższu niektórych odmian słodkiego ziemniaka.

Zwłaszcza peonidyna i cyjanidyna to dwa antocyjany, które zapewniają ochronę przeciwutleniaczową, jak również właściwości przeciwzapalne. Po przejściu przez układ pokarmowy, oba składniki wykazują zdolność zwalczania uszkodzeń dokonanych przez metale ciężkie, toksyny i wolne rodniki.

Organiczna kukurydza

corn

Najwcześniejsze odmiany kukurydzy były czerwone, żółte, białe i czarne. Obecnie jesteśmy zasadniczo ograniczeni do białej i żółtej. Choć biała jest bardzo słodka, to żółta ma więcej substancji odżywczych w postaci karotenoidów.

Jest wspaniałym źródłem błonnika, wit. B1, B5 i C, kwasu foliowego, fosforu i manganu. Jedna kolba ma ok. 75 kalorii i 2 g białka.

Ostatnie badania wykazały, że żółta kukurydza zawiera potężne fito-składniki odżywcze. W rzeczywistości, mimo że te składniki odżywcze w kukurydzy są powiązane, a nie wolne, jak w innych warzywach, to kiedy zmierzy się całkowite działania przeciwutleniające kukurydzy w porównaniu z innymi owocami i warzywami, kukurydza za nimi nadąża. Naukowcy uważają, że to może tłumaczyć, dlaczego kultury, które spożywają bogatą w błonnik dietę zawierającą dużo kukurydzy, mają niskie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Jedna porcja (filiżanka) żółtej kukurydzy zawiera prawie 4 g błonnika, który w większości jest nierozpuszczalny. To zwiększa masę kału i pomaga zapobiec konstypacji. Ponadto pomaga w szybszym pozbywaniu się toksyn.

Mango

Mango with section on a white background

http://perfumowyblog.com/2012/07/08/montale-mango-manga-czyli-jak-przetrwac-upal/

Mango, niekiedy nazywane „tropikalną brzoskwinią”, należy do najbardziej szeroko produkowanych i konsumowanych owoców. Zdaniem Whole Foods Market [rynek zdrowej żywności] stanowią około 40-50% wszystkich owoców uprawianych dla soku, puszkowania i świeżej konsumpcji.

W porównaniu z innymi owocami tropikalnymi, mango dostarczają największą ilość całkowitego błonnika. W 100 g owocu jest ok. 3 g błonnika. Bogata zawartość błonnika może zredukować ryzyko powstawania zaburzeń żołądkowo-jelitowych, w tym chorobę Crohna. W 2013 badanie opublikowane w Gastroenterology ujawniło silny związek odwrotny między konsumpcją błonnika z owocu i chorobą Crohna.

Błonnik w mango jest trawiony i fermentowany, przyczyniając się do rozprzestrzeniania zdrowej mikroflory. To z kolei pomaga zmniejszyć stan zapalny i wzmacniać funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Co więcej, ten przemiły tropikalny owoc daje wiele innych korzyści. Badanie z 2010 przeprowadzone przez naukowców z Texas AgrilLife Research wykazało, że mango może zapobiec albo zatrzymać pewne komórki rakowe jelita grubego i piersi.

Mango zawiera przeciwutleniacze takie jak kwercetyna, isoquercitrin, kwas galusowy i astragalin, znane z ochrony przed białaczką i rakiem prostaty, oprócz nowotworów jelita grubego i piersi.

Marchew

a

Marchew jest bogata w różne przeciwutleniacze, w tym karotenoidy alfa-karoten, beta-karoten i luteinę.

Żucie marchewki zwiększa produkcję śliny, co pomaga przyspieszyć proces trawienia, dostarcza ważnych enzymów, witamin i minerałów. Marchew zawiera również fito-składniki odżywcze zwane poliacetylenami, z których dwa to falcarinol i falcarindiol. Te poliacetyleny wiązano w badaniach z pomocą w zmniejszaniu ryzyka raka jelita grubego, płuc i piersi, a także potencjalnie zwalczania wzrostu istniejących już komórek raka jelita grubego.

Zawarta w marchwi wit. A pomaga chronić żołądek przed mikroorganizmami i zapewnia ‚smarowanie’ czastek pokarmu po to by dostały się do żołądka. Jeśli uszkodzona jest błona żołądkowa, może wywołać liczne bolesne dolegliwości takie jak wrzody żołądka i zapalenie błony śluzowej żołądka [gastritis].

Wiadomo, że regularne spożywanie marchwi pomaga zapobiec wrzodom żołądka i wrzodom trawiennym [peptic ulcers], niestrawności i zapaleniu jelita grubego [colitis]. Badanie opublikowane w Journal of Physiology and Pharmacology w 2003 mówi, że dostarczanie odpowiedniej ilości wit. A zapobiega uszkodzeniom błony żołądkowej.

Przygotowanie marchwianki to wspaniały sposób naturalnego leczenia biegunki, gdyż ona dostarcza płynów potrzebnych do zwalczania odwodnienia, jak również niezbędnych organizmowi sodu, potasu, wapnia i magnezu. Marchew jest także dobrym źródłem pektyn, pomagających w pokrywaniu jelit i zapobieganiu stanom zapalnym.

Marchwianka: ugotuj do miękkości ok. 0,5 kg marchwi w małej ilości wody z dodatkiem soli, zrób puree i gotowa.

Inne żółte / pomarańczowe produkty do włączenia w dietę:

  • Morele
  • Dynia piżmowa
  • Zloty kiwi
  • Nektarynki
  • Żółty ziemniak, pomidor, burak, papryka, kabaczki, figi
  • Ananas
  • Yellow winter squash [dynia?]
  • Grejpfruit

Pamiętajmy: dla zachowani optymalnego zdrowia na talerzu powinny znaleźć się świeże produkty o wielkiej różnorodności kolorów.

5 Yellow Foods You Need To Eat To Save Your Gut

Źródło: http://healthydebates.com/5-yellow-foods-need-eat-save-gut/

MRHEALTH – 2.07.2014, tłum. Ola Gordon.

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.