Najnowsze

Opublikowano Listopad 20, 2013 Przez a303 W Zdrowie

Zioła na przeziębienie

 choryNajpopularniejsze zioła przy przeziębieniu można podzielić na dwie podstawowe grupy:
– zioła przeciwgorączkowe i napotne
– zioła działające wykrztuśnie.
Do pierwszych specjaliści zaliczają suszone maliny, bratki i kwiat czarnego bzu, kwiat lipy.

Zioła wykrztuśne to: suszone liście podbiału, anyż biedrzeniec, koper włoski oraz cebula.
Zwolennicy ziół orientują się, że przedstawione powyżej zioła mają zastosowanie nie tylko przy przeziębieniach.

Odgrywają także pewną rolę w leczeniu innych dolegliwości. Jednak stosowanie ich w sposób niżej opisany nie powoduje szkodliwych skutków. Sposób przygotowywania napojów z omawianych ziół jest zróżnicowany. I tak np. z suszonych malin, kopru włoskiego czy lipy przygotowuje się napary, natomiast z bratków przyrządza się napary i odwary.
Przepisy przyrządzania napojów ziołowych stosowanych przy przeziębieniach podajemy według proporcji zaczerpniętych z prac prof. dr. Jana Muszyńskiego.

1. Napój z bratków (mieszanka)
1 łyżka ziela bratków, l łyżka suszonych malin, l łyżka kwiatu rumianku, 2 szklanki wody.
Odmierzoną ilość ziół zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut, przecedzić. Pić co 2 godziny po pół szklanki.

2. Herbatka z kwiatów czarnego bzu (mieszanka)
1 łyżka kwiatu czarnego bzu, 1 łyżka bratków, 1 łyżka kwiatu lipowego, 2 szklanki wody, sok z malin lub porzeczek.
Zioła wymieszać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, przykryć, pozostawić na 15 minut. Przecedzić, przyprawić dodatkiem soku malinowego lub porzeczkowego. Pić po 1/2 szklanki co 2 godziny.

3. Napój z suszonych malin
40-60 g suszonych malin, 4 szklanki wody.
Suszone maliny zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-20 minut. Odcedzić, przyprawić do smaku miodem lub cukrem. Pić w dowolnych ilościach w stanach gorączkowych.

4. Napar z bratków
5-70 g ziela bratków, 1 szklanka wody.
Ziele bratków zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-15 minut. Odcedzić. Stosuje się jako środek wykrztuśny, szczególnie dla dzieci.

5. „Miodek cebulowy” (stosowany przy kaszlu)
10 dag utartej cebuli, 10 dag miodu.
Składniki wymieszać, podgrzać do zawrzenia. Podawać co 3 godziny po łyżce stołowej.

 

źródło:  leczniczeziola.blox.pl

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.