Najnowsze

Opublikowano Czerwiec 14, 2013 Przez stophasbara W Świat, Zdrowie

Wszystko zgodnie z planem Putina

Oniszczenko zaproponował używanie GMO w rolnictwie – rzekomo poprawia stan zdrowia

a34Роспотребнадзор (urząd kontroli i nadzoru w dziedzinie bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego, obrony praw konsumentów, inne bla, bla, bla – przypis) proponuje, aby zacząć korzystać z organizmów genetycznie modyfikowanych w produkcji roślinnej w Rosji, co jest obecnie zakazane w kraju. Te propozycje są zawarte w oficjalnych materiałach roboczych Роспотребнадзор-a podpisanych przez jego szefa, Giennadija Oniszczenko, które zostały wysłane do Dumy Państwowej do prac parlamentarnych w kwestii GMO, informuje “Interfax”.

W szczególności, w “w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego, bezpieczeństwa produkcyjnego żywności i ochrony środowiska, (…) tworzenie przez rosyjskich naukowców linii produktów GMO, dostosowanych do warunków środowiskowych terytorium Rosji, a także z wprowadzenia GMO do sektora rolno-przemysłowego w Rosji”.

Obecnie uprawy rolnicze roślin transgenicznych w Rosji nie są dozwolone. A wielu ekspertów uważa, produkty zawierające GMO są niebezpieczne dla zdrowia, a nawet dla psychiki.

(…)

W 2007 r. w Rosji, stworzono normę i ustanowiono kontyngent. Norma określa, że muszą być oznakowane produkty zawierające 0,9% składników GMO w swoim składzie.

(…)

Według danych Роспотребнадзор-u, analiza materiałów z badań naukowych, przeprowadzonych w ramach rejestracji GMO w Rosji, a także danych ze światowej literatury naukowej na temat kwestii bezpieczeństwa GMO “świadczy o braku jakichkolwiek negatywnych skutków dla zdrowia ludzkiego“. (???-przypis)

Ponadto należy zauważyć, że w raporcie Роспотребнадзор-u jest napisane, iż według danych Światowej Organizacji Zdrowia z 2005 roku, “rozwój dziedziny żywności modyfikowanej genetycznie może bezpośrednio lub pośrednio przyczyniać się do polepszenia zdrowia (???-przypis), istniejące zmodyfikowane genetycznie produkty żywnościowe były oceniane pod kątem istnienia ryzyka i jest mało prawdopodobne (???), aby stanowiły one zagrożenie dla zdrowia ludzkiego”. Używanie tych produktów, według WHO, nie powoduje niekorzystnych skutków.

Dlatego, konstatuje raport Роспотребнадзор-u, produkty żywnościowe pochodzące z GMO, jakie przeszły ocenę medyczną i biologiczną i zostały należycie zarejestrowane, „są bezpieczne dla zdrowia ludzi i są dopuszczone do sprzedaży publicznej oraz w przemyśle spożywczym bez ograniczeń, a ich stosowanie nie powoduje niepożądanych efektów dla organizmu ludzkiego“. (???)

Według danych tego raportu, obecnie zarejestrowanych i zostało zatwierdzonych na świecie do komercyjnej produkcji żywności i paszy ponad 140 linii produktów GMO. W szczególności, w USA – 85, a w Unii Europejskiej – 37 upraw genetycznie zmodyfikowanych.

przygotował: Pluszowy Miś

źródło: http://shturmnovosti.com/view.php?id=55710

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.