Najnowsze

Opublikowano Październik 26, 2013 Przez polonuska W Zdrowie

WAWEL czekolada jogurtowo – truskawkowa

cf522e6ca3d4098c9d19a680bd7c79b674458411Na początku mojego blogowania przyjrzałem się zwykłej mlecznej czekoladzie, dziś natomiast wziąłem do opisania czekoladę nadziewaną WAWEL jogurtowo – truskawkową. Wiele razy słyszałem że to właśnie nadzienie w czekoladzie jest najmniej zdrowe jeżeli chodzi o szkodliwe nadprogramowe dodatki oraz stopień przetworzenia. Dziś sprawdzę czego możemy dowiedzieć się ze składu: czekolada 42% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), tłuszcz roślinny utwardzony, cukier, nadzienie truskawkowe 14% (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, truskawka 14%, woda, zagęstnik: pektyna, substancja żelująca: agar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol), mleko w proszku odtłuszczone, proszek jogurtowy 5,2%, emulgator: lecytyna sojowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

E 322 – lecytyna sojowa – emulgator, stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest uznawana za nieszkodliwą a dzienne spożycie  nie jest ograniczone normą. Jednak z informacji uzyskanych przeze mnie,  praktycznie wszystkie obecne uprawy soi na świecie są genetycznie  modyfikowane a lecytyna sojowa jest właśnie z tejże soi produkowana. Jak wiadomo kontrowersje wokół GMO są bardzo duże i nie ma 100% pewności że  żywność modyfikowana jest bezpieczna dla ludzi. Ciekawostka: lecytyna  sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska – do jej produkcji  używa się tłuszczu zwierzęcego.
E 476 – polirycynioelanian poliglicerolu – półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany przez połączenie poliglicerolu z olejem rycynowym. Występuje głównie w czekoladzie i wyrobach kakaowych, sosach sałatkowych i kremach do smarowania pieczywa.Uznawany za bezpieczny jednak testy na zwierzętach wykazały szkodliwy wpływ na wątrobę i nerki. Mimo że u ludzi nie stwierdzono szkodliwego wpływu odradzam częste spożywanie.
Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) – ZAGROŻENIE (czytaj więcej)
Syrop glukozowo-fruktozowy – otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop.  Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów,   lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek,  kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że  dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy  niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego  organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów  zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i  chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję  tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop  potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie  cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć  możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy  cukrzycowej.
E 440 – pektyna –  substancja żelująca wytwarzana ze skórki  pomarańczowej i pulpy jabłkowej, stosowana w produkcji keczupu,  marmolad, dżemów, majonezów i produktów mlecznych. Można ją nabyć nawet w sklepach spożywczych i przetwory owocowe robić w domu. Jest uważana za  prozdrowotną a do spożycia jest dopuszczana w dowolnych ilościach.
E 406 – agar – substancja żelująca wyrabiana z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, składająca się głównie z cukru galaktoza. Jest uznawany za lepszy od żelatyny i bezpieczny dla ludzi. Czasami może powodować reakcje alergiczne a przy zbyt dużym spożyciu powodować wzdęcia.
E 420 – sorbitol – syntetyczna substancja słodząca stosowana też  jako stabilizator, środek wiążący czy wypełniający. Dodawany jest do  produktów niskokalorycznych, deserów mlecznych, lodów czy wyrobów  piekarniczych. Zabronione jest dodawanie sorbitolu do napojów.  Maksymalna dzienna dawka spożycia nie została określona a sodek jest  uznawany za nieszkodliwy ale zbyt duże spożycie może powodować:  biegunkę, skurcze jelit, wzdęcia czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe.  Sorbitol może również zmniejszać lub zwiększać wchłanianie lekarstw więc  wpływa na ich skuteczność i toksyczność.
W podsumowaniu muszę przyznać że jak na czekoladę to niestety skład nie jest za dobry. Dla mnie na minus przede wszystkim wpływa zawartość tłuszczów utwardzonych i syropu glukozowo-fruktozowego, ale pozostałe dodatki takie jak sorbitol czy polirycynioelanian poliglicerolu też dobrze nie świadczą o producencie. Co ważniejsze, w innych czekoladach bez problemu można tych dodatków uniknąć. Oczywiście nie poruszam tutaj kwestii cukru czy tłuszczu bo o ich złym wpływie wiedzą wszyscy. Czekoladzie nadziewanej WAWEL jogurtowo-truskawkowej przyznaję status NIEPOLECANEJ. Uważam że na półce z czekoladami spokojnie znajdziemy lepszą jeżeli chodzi o skład produktu.

Za:http://wieszcozjesz.blogspot.com/2012/11/wawel-czekolada-jogurtowo-truskawkowa.html

Tags : , , , , ,

Komentowanie zamknięte.