Najnowsze

Opublikowano Październik 25, 2013 Przez polonuska W Polska

W Polsce rośnie sprzedaż produktów koszernych

018145Spożycie żywności koszernej w Polsce z miesiąca na miesiąc rośnie. Jednak zdecydowana większość koszernych produktów spożywczych wytwarzanych w kraju, zwłaszcza słodycze, makaron czy płatki śniadaniowe, jest eksportowana poza jego granice – mówi rabin Michael Schudrich.

Rabin podkreśla, że mimo tego, iż Polsce sprzedawane jest coraz więcej wyrobów koszernych, dla firm spożywczych to ciągle bardzo mały rynek. – Jednak pojawiają się różne inicjatywy, np. w Warszawie powstaje pierwsza piekarnia spełniająca wymogi koszerności. To już prawie załatwione – wskazuje Schudrich.

Malka Kafka, właścicielka trzech restauracji: Tel-Aviv, Yaffo i Haifa, zaznacza, że znajomość produktów koszernych jest jeszcze w Polsce dosyć niska. – Wiadomości na ten temat zaczęły pojawiać się dopiero niedawno, wraz z modą, która przyszła ze Stanów Zjednoczonych – mówi Kafka. – W USA tylko 30 proc. osób, które jedzą żywność koszerną, robi to z powodów religijnych. 70 proc. je żywność koszerną z przyczyn zdrowotnych. Produkty koszerne są uznawane za bezpieczne, wysokiej jakości – dodaje.

Akcentuje, że żywność koszerna w USA jest oceniana wyżej niż żywność „bio” i „natural”.

Za:http://www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/w-polsce-rosnie-sprzedaz-produktow-koszernych,45104.html

Tags : , , , , , ,

Komentowanie zamknięte.