Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 9, 2013 Przez Jan W Stop Syjonizmowi, Zdrowie

Układ nerwowy – LECYTYNA – OMEGA-3

Za: http://wiadomosci.monasterujkowice.pl/?p=13784

Data publikacji: 9.04.2013

le1

 

Czy wiesz jak olbrzymi wpływ na pamięć i inteligencję ma Lecytyna i Omega-3 ?!

Osoby cierpiące na obniżenie sprawności organizmu, stany nerwicowe, depresje, ból w stawach, mogą wzmocnić się lecytyną, która zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki: cholinę i inozytol.Zawdzięczamy jej dobrą pamięć, odporność na stres i komfort psychiczny.

Odpowiednio dobrane przez nas suplementy, najlepsze na Polskim rynku od lat, sprawdzone przez lekarzy, przywrócą twojemu organizmowi równowagę, siłę i zdrowie. Tylko naturalne witaminy, minerały chelatowe, działające aktywnie zioła, dadzą twojemu ciału więcej niż wszyscy lekarze i apteki świata.

Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: lleci-thos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę – Francuza, Maurice Gobleya. Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja. Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc “cegiełkami” ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL. Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków. Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby.

Do czasu odkrycia soi – doskonałego źródła lecytyny (byle tylko nie soi GMO, a ta jest powszechna) – głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.
80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholestrol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji. Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein – zwanym też “złym cholesterolem”).

Komórki wykorzystują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby. Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholestrolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein – zwany też “dobrym cholesterolem”). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo “niepotrzebnego” cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca. Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie. Prawidłowe wartości HDL wynoszą: 45-50 mg% u mężczyzn i 55-60 mg% u kobiet. Jedz wysokiej jakości preparaty witaminowo mineralne i miej poczucie, że robisz, aż tyle dla zdrowia.

Dlaczego lecytyna ma tak ogromny wpływ na choroby i dobre zdrowie?

Moje doświadczenia z preparatami CF/CV

Wśród szerokiej gamy produktów oferowanych w Sieci CF/CV trudno nazwać któryś mniej wartościowym. Moim ulubionym produktem jest Super Soya Lecithin 1200. Jako kryterium wyboru posłużyła mi uniwersalność tego preparatu, pracującego jako stabilizator błon biologicznych i przywracającego równowagę całemu organizmowi.Lecytyna zwiększa aktywność pewnych mózgowych neuroprzekaźników, które przenoszą informacje z jednej komórki nerwowej do innej, tym samym pomaga zwalczać stres i utrzymać procesy myślowe na wyższych poziomach. Zawdzięczamy jej dobrą pamięć, odporność na stres i komfort psychiczny.
Osoby starsze, cierpiące na bezsenność, obniżenie sprawności organizmu, stany nerwicowe, depresje, ból w stawach, mogą wzmocnić się lecytyną, która zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki: cholinę i inozytol. Ich braki w organizmie powodują nasilenie się tych dolegliwości. W połączeniu z właściwą dietą, normalizuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Lecytyna nadaje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu, zwiększa przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co ma związek z urodą i systemem odpornościowym. Wysokiej jakości preparaty witaminowo mineralne wzmocnią twoją odporność.

Kamica żółciowa

Czy wiesz, że w chorobach kamicy i nie tylko, bardzo skutecznie pomaga lecytyna?
Nie poznano żadnych działań ubocznych lecytyny – tak, więc jest bezpieczna dla wszystkich. Nie powinni zapominać o niej zarówno odchudzający się, jak i smakosze. Polepsza i przyspiesza procesy trawienne, dlatego jest godna polecenia, gdy nie odmawiamy sobie obfitych i urozmaiconych potraw. Jako lekarz stosujący terapie naturalne, chętnie polecam w swojej praktyce preparaty CF/CV i stwierdzam, że doskonale sprawdza się ich skuteczność.
Lecytynę wielokrotnie wypróbowałam w leczeniu kamicy żółciowej. Ostatnio pacjentce, ze stwierdzonym przy pomocy badania USG kamieniem żółciowym, zaleciłam lucernę, lecytynę i dietę dostosowaną do grupy krwi na okres 3 miesięcy. Już po 2 miesiącach stan chorej zdecydowanie się poprawił. Proponowana wcześniej operacja nie była potrzebna, ponieważ badanie wykazało brak złogów, a stan woreczka żółciowego uległ wyraźnej zmianie. Lecytyna okazała się równie skuteczna w leczeniu skurczów mięśni i drgań powiek, tzw. tików. Ponadto zaobserwowałam znakomite efekty w poprawie koncentracji u dzieci o spowolnionym rozwoju. Świetne rezultaty uzyskuję również w przypadkach owrzodzeń podudzi, które występuje jako powikłanie żylaków.
Wraz z cynkiem, który aktywizuje procesy regeneracji skóry i lucerną, która działa jako antykoagulant stwarzają warunki do szybkiego gojenia, wcześniej nie gojących się ran. Z uwagi na wyjątkowo szeroki zakres działania lecytyny zachęcam wszystkich, aby na stałe włączyli ją do swojej diety.

lek.med. Irena Łopatina
http://naturafall.pl/lecytyna

 

Komentowanie zamknięte.