Najnowsze

dwutlenek tytanu Tag

a
Nie trudno zauważyć, że w większości kosmetyków,  w mydłach i płynnych detergentach, w wielu produktach spożywczych oraz w prawie wszystkich lekach i suplementach (rzekomo zdrowotnych) znajduje się dwutlenek tytanu  (często maskowany jako E171). Związek ten używany jest jako biały pigment. Nie ma żadnego racjonalnego  uzasadnienia dla dodawania go do produktów spożywczych czy kosmetyków, poza ich wybieleniem lub chęcią podtrucia konsumentów.  Bo niby dlaczego mydła, preparaty ziołowe, witaminy itp. mają być białe, a nie naturalne? Wiele niezależnych publikacji naukowych wykazało dużą toksyczność tlenków tytanu, zwłaszcza, kiedy występują w postaci nanocząsteczek, bowiemCzytaj więcej