Opublikowano Styczeń 27, 2017 Przez a303 W Zdrowie

Szkodliwe dodatki do żywności

Dr David Servan-Schreiber, francuski neuropsychiatra prowadzący między innymi terapię osób zmagających się z chorobami onkologicznymi twierdził, że ponad 80% nowotworów jest efektem złej diety i niezdrowego stylu życia. Sam walczył z glejakiem mózgu. Lekarze rozkładali ręce i nie wróżyli mu długiego życia z chorobą, on jednak przeżył prawie dwadzieścia lat. Uważał, że człowiek nie jest bezradny wobec nowotworu, co sam udowodnił. Jego recepta była prosta: zmiana sposobu myślenia oraz nawyków żywieniowych, zwracanie uwagi na skład i pochodzenie spożywanych produktów, a także aktywność fizyczna. Aby zdrowo się odżywiać, należy przede wszystkim analizować składy artykułów żywnościowych i eliminować te, które zawierają szkodliwe dodatki. Niekorzystne działanie poszczególnych składników na organizm: 1. Aspartam (E951) – przez wielu naukowców uznany za rakotwórczy. Jego nadmiar może powodować między innymi: zawroty głowy, bóle głowy (również migrenowe), postępujące problemy ze wzrokiem, nudności, wymioty. Według badań przeprowadzonych na szczurach, aspartam może przyczyniać się do nowotworów mózgu. Dr Diana Dow-Edwards stwierdziła, że ten słodzik negatywnie oddziałuje na płód, przyczyniając się do chorób wrodzonych. Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania produktów zawierających aspartam. 2. Syrop glukozowo-fruktozowy – powoduje stłuszczenie wątroby, podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu, otyłość, cukrzycę typu II oraz choroby układu krążenia. 3. Karagen (E407) – podejrzewany o rakotwórczość (wykazały to badania nad zwierzętami). Prof. Joanne Tobacman po badaniach nad karagenem stwierdziła, że powoduje on zapalenia i owrzodzenia jelit, a nawet może być przyczyną raka żołądka. 4. Olej palmowy – częściowo czy całkowicie utwardzony olej palmowy jest podejrzewany o działanie kancerogenne; powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, prowadzi też do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. 5. Wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621 i inne): spożycie w bardzo dużych ilościach może powodować migrenowe bóle głowy czy nadmierną potliwość, wiąże się go także z nudnościami, pogorszeniem wzroku, osłabieniem, otyłością i przyspieszonym biciem serca. 6. Konserwanty (azotany, azotyny, benzoesan sodu i inne): niektóre są podejrzewane o działanie rakotwórcze, mogą powodować reakcje alergiczne, zawroty i bóle głowy, nudności, zapalenie nerek, a nawet astmę. 7. Sztuczne aromaty i barwniki: niektóre mogą powodować nadpobudliwość, reakcje alergiczne, migreny, bóle żołądka i zapalenia skóry. Wyżej wymienione substancje nie zabiją nas od razu, mogą jednak spowodować powolną i bolesną śmierć, będącą następstwem różnych chorób. Niedawno przeczytałam, że spożywanie szkodliwych składników żywności jest jak regularne picie kropli lakieru do paznokci – nie zadziała natychmiast, jednak będzie się odkładać w organizmie, aby po latach dać efekt. Więcej na temat aspartamu: http://www.nexus.media.pl/kontestator/gorzka-prawda-o-sztucznych-slodzikach.html?iPageContent=1 Źródło: http://kobietarenesansu.blox.pl/2017/01/Niebezpieczenstwa-zwiazane-ze-spozywaniem.html

0

Dr David Servan-Schreiber, francuski neuropsychiatra prowadzący między innymi terapię osób zmagających się z chorobami onkologicznymi twierdził, że ponad 80% nowotworów jest efektem złej diety i niezdrowego stylu życia. Sam walczył z glejakiem mózgu. Lekarze rozkładali ręce i nie wróżyli mu długiego życia z chorobą, on jednak przeżył prawie dwadzieścia lat. Uważał, że człowiek nie jest bezradny wobec nowotworu, co sam udowodnił. Jego recepta była prosta: zmiana sposobu myślenia oraz nawyków żywieniowych, zwracanie uwagi na skład i pochodzenie spożywanych produktów, a także aktywność fizyczna.

a

Aby zdrowo się odżywiać, należy przede wszystkim analizować składy artykułów żywnościowych i eliminować te, które zawierają szkodliwe dodatki.

Niekorzystne działanie poszczególnych składników na organizm:

1. Aspartam (E951) – przez wielu naukowców uznany za rakotwórczy. Jego nadmiar może powodować między innymi: zawroty głowy, bóle głowy (również migrenowe), postępujące problemy ze wzrokiem, nudności, wymioty. Według badań przeprowadzonych na szczurach, aspartam może przyczyniać się do nowotworów mózgu. Dr Diana Dow-Edwards stwierdziła, że ten słodzik negatywnie oddziałuje na płód, przyczyniając się do chorób wrodzonych. Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania produktów zawierających aspartam.

2. Syrop glukozowo-fruktozowy – powoduje stłuszczenie wątroby, podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu, otyłość, cukrzycę typu II oraz choroby układu krążenia.

3. Karagen (E407) – podejrzewany o rakotwórczość (wykazały to badania nad zwierzętami). Prof. Joanne Tobacman po badaniach nad karagenem stwierdziła, że powoduje on zapalenia i owrzodzenia jelit, a nawet może być przyczyną raka żołądka.

4. Olej palmowy – częściowo czy całkowicie utwardzony olej palmowy jest podejrzewany o działanie kancerogenne; powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, prowadzi też do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

5. Wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621 i inne): spożycie w bardzo dużych ilościach może powodować migrenowe bóle głowy czy nadmierną potliwość, wiąże się go także z nudnościami, pogorszeniem wzroku, osłabieniem, otyłością i przyspieszonym biciem serca.

6. Konserwanty (azotany, azotyny, benzoesan sodu i inne): niektóre są podejrzewane o działanie rakotwórcze, mogą powodować reakcje alergiczne, zawroty i bóle głowy, nudności, zapalenie nerek, a nawet astmę.

7. Sztuczne aromaty i barwniki: niektóre mogą powodować nadpobudliwość, reakcje alergiczne, migreny, bóle żołądka i zapalenia skóry.

Wyżej wymienione substancje nie zabiją nas od razu, mogą jednak spowodować powolną i bolesną śmierć, będącą następstwem różnych chorób. Niedawno przeczytałam, że spożywanie szkodliwych składników żywności jest jak regularne picie kropli lakieru do paznokci – nie zadziała natychmiast, jednak będzie się odkładać w organizmie, aby po latach dać efekt.

Więcej na temat aspartamu: http://www.nexus.media.pl/kontestator/gorzka-prawda-o-sztucznych-slodzikach.html?iPageContent=1

Źródło: http://kobietarenesansu.blox.pl/2017/01/Niebezpieczenstwa-zwiazane-ze-spozywaniem.html

Tags : , , , , , , , ,

Komentowanie zamknięte.