Najnowsze

Opublikowano Lipiec 22, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Szafran chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej [fragment]

Jaki składnik szafranu chroni oczy?

a

Naukowcy zauważyli, że szafran z kwiatu krokusa zawiera substancje chemiczne pod nazwą krocyn i krocetyna. Sa to pochodne przeciwutleniaczy karotenoidów. Krocyn chroni fotoreceptory przed wywołaną przez światło śmiercią. Krocetyna zwiększa dostępność tlenu dla komórek.

Szafron zawiera ponad 150 związków lotnych i aromatycznych występujących na długiej liście inych korzyści zdrowotnych potwierdzonych badaniami.

Szafran lepszy od Ariceptu w chorobie Alzheimera

22-tygodniowe randomizowane, podwójnie ślepe kontrolowane badanie wykazało, że 15 mg szafranu 2 x dziennie było tak skuteczne jak donepezil (Aricept) w leczeniu łagodnej-do-umiarkowanej choroby Alzheimera.

Inne 16-tygodniowe randomizowane i kontrolowane placebo badanie wykazało, że 15mg szafranu 2 x dziennie było bezpieczne i skuteczne w leczeniu łagodnej-do-umiarkowanej choroby Alzheimera.

Szafran tak samo skuteczny w depresji jak Prozac

W podwójnie ślepym badaniu opublikowanym w Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry dawka 15 mg szafranu 2 x dziennie była tak samo skuteczna jak Prozac w leczeniu depresji, i miała 25% wskaźnik remisji. Wykazało także poprawę spowodowanych przez Prozac problemów seksualnych.

Jeszcze inne badanie wykazało, że szafran jest tak samo skuteczny jak lek na depresję Imipramine (Trafanil).

Meta-analiza wykryła, że szafran jest skuteczny w leczeniu głównych zaburzeń depresyjnych.

Inne udowodnione korzyści zdrowotne szafranu:

  • Zwiększa poczucie sytości, pomaga w chudnięciu
  • Łagodzi ból lepiej niż lek NSAID
  • Łagodzi napięcie przedmiesiączkowe
  • Zwalcza raka.

Inne badania wykazują, że szafran może pomóc w ochronie naczyń krwionośnych, zmniejsza skutki cukrzycy, i poprawia funkcje poznawcze wiążące się z wiekiem.

Jak stosować szafran

Szafran pochodzi z suszonych ciemno czerwonych lub żółtych pręcików kwiatu krokusa (Crocus sativus).  Ale wielu kucharzy unika tej jaskrawej przyprawy z uwagi na jego cenę. W rzeczywistości uważa się go za najdroższą na świecie przyprawę – około $1,000 za funt [ok. 450 g].

Jest tak dlatego, że potrzeba około 15.000 kwiatów żeby dostać 3.5 uncje [100 g] szafranowych niteczek. Każdy kwiatek kwitnie przez tylko 1 tydzień w roku. I te wszystkie niteczki trzeba zebrać ręcznie.

Na szczęście nie musisz mieć dużej ilości szafranu by skorzystać z jego smaku i koloru – wystarczy odrobina – około 20 niteczek – dla większości dań.

Szukaj niteczek albo całych pręcików, a nie proszkowanej formy tegj przyprawy. Proszki mogą wydawać się jak prawdziwa okazja, ale często są zmieszane z niskiej jakości innymi tańszymi przyprawami – np. kurkuma.

Namocz niteczki w gorącej wodzie przez 5-20 min przed dodaniem ich do dania. To uwalnia zapach i smak szafranu.

Margie King

Tłum. Ola Gordon.

Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/saffron-protects-against-macular-degeneration-1

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.