Najnowsze

Opublikowano Październik 16, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Skażony setkami robaków po zjedzeniu sushi

(Healthy & Natural) Wraz z rosnącą popularnością na całym świecie sushi i sashimi, wzrasta liczba osób skarżących się na skażenia pasożytami. Ale nie jest to jakikolwiek rodzaj infekcji pasożytami. Miłośnicy sushi mogą skończyć tak, że staną się gospodarzem tasiemca o długości 10 m, który z ​​ich organizmu zrobi sobie wygodne siedlisko.

a

Niedawno kolejny przypadek ofiary tasiemca odnotowano w Chinach. Człowiek ten odwiedził swojego lekarza, skarżąc się na bóle brzucha i swędzenie skóry. Pełne skanowanie go ujawniło nie bardzo ładny obraz jego wnętrza całkowicie opanowanego przez robaki! Inne podobne przypadki odnotowano w ciągu ostatnich lat w Ameryce północnej, Europie i Azji.

To przerażające skażenie jest znany jako skażenie difylobotrioza (diphyllobothriasis). Jest to spowodowane tasiemcem bruzdogłowym szerokim diphyllobothrium i nabywa się go przez jedzenie niedogotowanej lub surowej ryby. Marynowane i wędzone ryby mogą również przekazywać robaka. Ten straszny robak jest największym pasożytem który infekuje ludzi.

20 lat temu, ta infekcja był znana głównie w wiejskich wioskach rybackich w Japonii, ale od tego czasu opanowała świat. Wśród najczęściej dotkniętych obszarów są części świata, w których konsumowane są specyficzne dania z ryb. Surowe solone lub marynowane filety są popularne w Skandynawii, we Włoszech, ludzie zachwycają się Carpaccio (danie z surowego mięsa lub ryby), i we Francji, gdzie podają tartare maison (surowy łosoś).

Ludzie zakażeni bruzdogłowcami często nie mają żadnych objawów, albo bardzo niespecyficzne, i zakażenie może utrzymywać się przez lata, powoli wyniszczając ofiarę. Jeśli zjesz zainfekowaną rybę, to larwy zaczynają rosnąć w jelitach. Są w pełni rozwinięte w 3 do 6 tygodni, i dorosłych pasożyt rozpoczyna produkcję jaj w każdym ze swoich wielu segmentów.

Ludzie zazwyczaj cierpią na bóle brzucha, zmęczenie, utratę wagi i biegunkę. Jaja i części tasiemca mogą być wydalane w stolcu. Czasami przymocowuje się w bliższej części jelita cienkiego i zaczyna wykorzystywać wit. B12 gospodarza, co prowadzi do anemii.

Niektóre gatunki ryb są bardziej podatne na skażenia. Ogólnie rzecz biorąc, jest to ryba słodkowodna lub ryby, które odbywają tarło w rzekach słodkowodnych noszących diphyllobothrium w pierwszym stadium larwalnym. Helen Rennie, właścicielka szkoły kucharskiej Helen’s Kitchen w Bostonie specjalizująca się w daniach rybnych, mówi, że duże odmiany tuńczyka takie jak niebieska płetwa, żółta płetwa i duże oko [blue fin, yellow fin i big eye] są zazwyczaj wolne od pasożytów. Zwykle nosicielami ich są gatunki takie jak pstrąg, dorsz i dziki łosoś.

Ale nie ma powodów do paniki i odrzucania wszystkich dań z ryb. Po pierwsze, gotowanie ryb zabija pasożyty. Ponadto, wiele sprzedawanych ryb poddaje się procesowi zwanemu „prześwietlaniem”, podczas którego usues się pasożytów na powierzchni. Zgodnie z przepisami USDA, wszystkie ryby przeznaczone na sushi muszą być mrożone przez kilka tygodni, aby zabić pasożyty.

W przypadku, gdy ma się pecha i załapie robaka, niechciany gość może zostać zabity pojedynczą dawką 10 – 25 mg / kg prazykwantelu. I będziesz miał wielką historię do opowiadania do końca życia o czasie, kiedy jadłeś surowe ryby.

Teraz, gdy wiesz o niebezpieczeństwach jedzenia surowych ryb – powinieneś również mieć świadomość niebezpieczeństwa jedzenia ryb hodowlanych i możesz być zaskoczony tym, że nigdy nie powinno się jeść tilapii i innych ryb hodowlanych.

Man Infested With Hundreds Of Worms After Eating Sushi

http://healthydebates.com/man-infested-hundreds-worms-eating-sushi/

MRHEALTH • 2.10.2014, tłum. Ola Gordon.

Tags :

Komentowanie zamknięte.