Najnowsze

Opublikowano Lipiec 24, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Rozmaryn chroni przed zwyrodnieniem żółtej plamki

Zespół naukowców z Sanford-Burnham Medical Research Institute pod kierownictwem dr Stuarta A Liptona opublikował wyniki badań w Investigative Ophthalmology & Visual Science, które wykryły kwas karnozowy [carnosic acid], składnik rozmarynu, który chroni siatkówkę oka przed zwyrodnieniem i toksycznością.

a

Nie jest znany powód zwyrodnienia plamki żółtej, ale niektóre z czynników ryzyka to: palenie, narażanie na słońce, nadciśnienie i otyłość. uważa się, że także pewną rolę w większości przypadków odgrywa genetyka.

Wczesniejsze badania wykazywały, że chorobę można opóźniać przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki. I tu pojawia się rozmaryn.

W tych badaniach zespół Liptona wykrył, że komórki siatkówki leczone kwasem karnozowym powodują produkcję enzymów przeciwutleniaczowych w komórkach. To z kolei zmniejszało ilość uszkadzających komórki wolnych rodników.

Korzyści zdrowotne rozmarynu

  • Ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej
  • Wspomaga pamięć
  • Wzmacnia system odpornościowy
  • Poprawia trawienie
  • Poprawia cyrkulację krwi
  • Jest przeciwzapalny
  • Łagodzi depresję
  • Zapobiega tyciu.

Przeprowadzone w Kansas State University badanie wykryło, że rozmaryn jest najbardziej skuteczny spośród 6 przypraw w zmniejszających produkcję amin heterocyklicznych [heterocyclic amines HCAs], rakotwórczych substancji powstających w procesie grilowania, pieczenia, gotowania i smażenia mięsa i ryb. Konsumpcja HCAs w mięsie zwiększa ryzyko nowotworów jelita grubego, żołądka, płuc, trzustki, sutka i prostaty.

Włóż gałązkę rozmarynu w przeznaczonego do pieczenia kurczaka lub indyka, albo do zupy na drobiu.

Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/rosemary-protects-against-macular-degeneration

Tłum. Ola Gordon.

Tags :

Komentowanie zamknięte.