Najnowsze

Opublikowano Listopad 17, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Wszystko o Reservatrolu

Dlaczego skoro Francuzi konsumują więcej tłuszczu, cukru, bardziej kaloryczne produkty i wino, mają mniej problemów z sercem?

spilled it

To nazywa się francuskim paradoksem, i uważa się, że jest tak z powodu fitoskładnika [phytonutrient] o nazwie resveratrol znajdujący się w winie, kakao i roślinach jagodowych. Jest mocnym przeciwutleniaczem, który regeneruje organizm na poziomie komórkowym.

Badania medyczne w Journal of Circulation 2005 wykazały, że reservatrol znajdujący się w czerwonym winie zmniejsza ryzyko choroby serca. Poza budową zdrowego serca daje wiele innych korzyści.

Czym jest resveratrol?

Jest ważną substancją znajdującą się w kakao, czerwonych winogronach i ciemnych jagodowych takich jak borówki brusznice, borówki amerykańskie, morwy i borówki czarne

[lingonberries, blueberries, mulberries i bilberries]. Jest to polifoniczny bioflawonoidowy przeciwutleniacz, który wytwarzają te rośliny w reakcji na stres, uszkodzenia i zakażenia grzybicze.

Wczesne badania wykazały, że resveratrol zwiększa żywotność komórek drożdży. Późniejsze badania potwierdziły jego niesamowite korzyści, kiedy muszki owocowe, ryby, myszy i nicienie, również wykazywały dłuższą żywotność, gdy karmiono je tym niesamowitym bioaktywnym składnikiem. NutraIngredients poinformował, że dalsze badania wykazały, że resweratrol miał „właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, korzystnie wpływał na układ sercowo-naczyniowy, miał potencjał anty-cukrzycowy, poprawia wytrzymałość energii i chroni przed chorobą Alzheimera”. Kto nie chciałby skorzystać z tego zupełnie naturalnego eliksiru? Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań Żywienia Uniwersytetu Northumbria w W Brytanii wykazały, że resveratrol znacznie zwiększał przepływ krwi do mózgu, co sugeruje znaczne korzyści dla zdrowego funkcjonowania mózgu.

Stosowanie resveratrolu

Resveratrol to silny przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki powstałe w wyniku codziennych funkcji organizmu, takich jak jedzenie i aktywność fizyczna. Niekontrolowane mogą uszkodzić komórki i uważa się je za przyczynę zagrażającej życiu choroby.

Jako źródło przeciwutleniaczy, resveratrol jest szczególnie wyjątkowy, bo jego przeciwutleniacze mogą przekraczać barierę krew-mózg by chronić mózg i układ nerwowy, w przeeciwieństwie do innych przeciwutleniaczy.

Resveratrol to więcej niż tylko wzmacniacz mózgu, pełni następujące funkcje:

  • Udziela mocnego wsparcia przeciwutleniaczowego
  • Pomaga w zwalczaniu stresu oksydacyjnego
  • Wzmacnia zdrowie komórek i tkanek
  • Wzmacnia krwiobieg i zdrowe serce
  • Pomaga w zapobieganiu przedwczesnego starzenia
  • Wzmacnia zdrowy system trawienny i eliminacji [odpadów?]

Regularnych podróżników może zainteresować to, że resveratrol pomaga chronić przed skutkami radiacji na którą jesteśmy wszyscy narażani, zwłaszcza jeśli nie odmawia się prześwietlania na lotniskach.

Jak działa resveratrol?

Resveratrol działa poprzez modyfikację stanów zapalnych w organizmie. Ogranicza zdolność organizmu do produkowania kinazy sfingozyny i fosfolipazy D, dwu cząsteczek znanych z wywoływania stanu zapalnego. Chociaż organizm naturalnie produkuje stan zapalny by przeciwdziałać bakteriom i wirusom jako część układu odpornościowego, przewlekły lub stały stan zapalny nie jest stanem zdrowym.

Wykryto, że resveratrol obniża poziom insuliny, co jest kluczowe dla zachowania młodości i zwalczania chorób. Podczas prób, Sirtris Pharmaceuticals wykryła, że diabetycy przyjmujący resveratrol mieli niższy poziom glukozy i insuliny, czyniąc ją potężnym wsparciem dla zdrowego stylu życia.

Resveratrol głęboko penetruje jądro każdej komórki, pomagając naprawiać każde uszkodzenie DNA przez wolne rodniki. Zapewnia sprawny krwiobieg, zapobiega uszkodzeniem tętnic i uważa się, iż chroni mózg przed chorobą Alzheimera. Może także zapobiegać innym chorobom takim jak udar, niedokrwienie [ischemia] i choroba Huntingtona.

I na koniec, jako mocny przeciwutleniacz, resveratrol stale zwalcza uszkodzenia wywołane wolnymi rodnikami i skutki starzenia.

Źródła:

  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/27/resveratrol-boosts-brain-blood-flow.aspx
  • http://www.gardenoflife.com/ProductsforLife/FoundationalNutrition/RAWResveratrol/tabid/2137/Default.aspx

Tłum. Ola Gordon.

 

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.