Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 28, 2014 Przez polonuska W Zdrowie

Rakotwórczy karagen w jedzeniu!

slide_29PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka.

Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku znajduje się i to całkowicie legalnie tajemniczy składnik E 407, czyli karagen.

E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.

Ciężko namówić kogokolwiek do oficjalnej rozmowy na temat szkodliwości karagenu, bo jest on całkowicie legalną substancją. – Inspektorat w imieniu wojewody sprawdza czy na etykietach opakowań są wymienione dozwolone środki – wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. E 407 jest dozwolony co regulują przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia i Parlamentu Europejskiego. Dodawanie karagenu podlega ścisłej kontroli. Jednak jest pewien problem.

Zagraniczne badania potwierdzają, że E 407 jest szkodliwe

Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.

– Konsument ma prawo do wyboru i dlatego radzę, żeby patrzeć na etykiety opakowań i analizować skład produktu – radzi Jerzy Wiśniewski.

Grzegorz Anton

Za:http://supernowosci24.pl/rakotworczy-karagen-w-jedzeniu/

Tags : , , , , ,

Komentowanie zamknięte.