Najnowsze

Opublikowano Wrzesień 24, 2013 Przez stophasbara W Zdrowie

Pszeniczne szaleństwo

Flickr-wheat-Jams_123-300x225Pszeniczne szaleństwo, czy to zboże wywołuje choroby psychiczne?

Podstawa większości diet na Zachodzie, pszenica, nie jest zwykle wiązana z chorobą psychiczną. Jednak badania wykazały, że brak tolerancji organizmu na związki zawarte w tym zbożu, może spowodować poważne problemy neurologiczne, w tym zaburzenia psychotyczne. Daleka od łagodnej żywności, pszenica, została w innych badaniach połączona z wystąpieniem schizofrenii, choroby afektywnej dwubiegunowej, a nawet stwardnienia rozsianego oraz choroby Alzheimera. W duchu zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego, wiele osób zdaje sobie sprawę, że pszenica nie należy do żywności, jaką można spożywać lekko.

Niebezpieczeństwa czyhają

Jednym z głównych winowajców, stanowiących zagrożenie dla zdrowia, jest aglutynina z kiełków pszenicy (WGA), kategoria lektyny. Niezależnie, czy pszenicy jest moczona, czy gotowana, związki te pozostają nienaruszone. Drobne i ciężkostrawne lektyny mogą gromadzić się w organizmie i siać spustoszenie w fizycznym i psychicznym samopoczuciu. WGA jest neurotoksyczne, przenika do naczyń krwionośnych w mózgu, przywiera do osłonki mielinowej, w rezultacie doprowadza do zahamowania wzrostu nerwów – szczególnie ważne u osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe neurologiczne, jak stwardnienie rozsiane i choroby Alzheimera.

Lektyny również niszczą kosmki w przewodzie pokarmowym, tworząc stan zapalny bolesnego jelita. Ponieważ istnieje silny związek między jelitami a mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego, zły stan zdrowia jelit silnie wpływa na umysł, nastrój i zachowanie. Jelito jest również uważane za „drugi mózg”, pompując swe własne źródło dobrego samopoczucia w postaci neuroprzekaźników, jak serotonina. Jeśli normalne funkcjonowanie jelit jest utrudnione, produkcja serotoniny spada i wpływa na stabilność stanów psychicznych.

Tak samo uciążliwe jak lektyny okazują się gliadyny w pszenicy, które są jeszcze gorsze dla osób wrażliwych. Jak donosi GreenMedInfo, badania opublikowane w czasopiśmie Psychiatry, łączą gliadyny z wystąpieniem stanu maniakalnego:

„Związek przeciwciał podczas badanego klinicznego przebiegu manii analizowano przy użyciu modeli regresji. Osoby w stanach maniakalnych miały znacznie podniesiony poziom przeciwciał IgG gliadyny, ale nie inne markery celiakii, na początku leczenia w porównaniu z grupą kontrolną w analizie wieloczynnikowej … Wśród osób z manią, podwyższone poziomy były istotnie związane z ponowną hospitalizacją w sześciomiesięcznym okresie obserwacji”.

Podobnie brzmi badanie przeprowadzone na John Hopkins School of Medicine w Maryland, przyniosło podobne wyniki:

„Osoby z niedawno rozpoznaną psychozą i z różnymi epizodami schizofrenii, które miały zwiększony poziom przeciwciał gliadyny, mogą mieć te same cechy immunologiczne celiakii, ale odpowiedź ich systemu odpornościowego na gliadynę różni się w stosunku do samej choroby celiakii”.

I nie zapominajmy o glutenie, jaki coraz częściej diagnozowany jest jako przyczyna zaburzeń neurologicznych.

W taki sam sposób, jak góra lodowa celiakii przedstawia iluzję, że nietolerancja na pszenicę jest rzadkością, jest także możliwe, a nawet bardziej prawdopodobne, że pszenica wywiera farmakologiczny wpływ na nas wszystkich. Co odróżnia osobę schizofreniczną lub osobę z autyzmem od zwykłego konsumenta pszenicy? Tylko stopień funkcjonalności, jakim jest on dotknięty skutkami„.

Nawet jeśli nie cierpi na jawną chorobą psychiczną lub nietolerancję glutenową, to byłoby mądrzej zatrzymać się na chwilę i rozważyć niewidoczne konsekwencje spożywania pszenicy. Wtedy zdecydować, czy warto ponosić ewentualne ryzyko dla przyszłego zdrowia psychicznego i fizycznego.

źródło: http://www.wakingtimes.com/2013/09/12/wheat-madness-popular-grain-provoking-mental-illness/

przygotował: stophasbara

Tags : , , , , ,

Komentowanie zamknięte.