Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 22, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Potęga białka

Wprowadzenie

Możesz się zastanawiać w jaki sposób para lekarzy specjalizujących się w odchudzaniu w stosunkowo małym mieście w środkowej Ameryce, wymyśliła program żywieniowy, który działa tak dobrze jak ten, kiedy większość naukowców z czołowych uniwersytetów podąża w odwrotnym kierunku, łamie sobie głowę dlaczego ich niskotłuszczowe programy odnoszą tak minimalny sukces. Nauka rozwija się dlatego, że ludzie nadal pytają dlaczego. Naukowcy proponują hipotezy oparte na ich znajomości świata naturalnego, a potem je sprawdzają – i w większości czasu te teorie ponoszą klęskę. Szczęściarze napotykają hipotezy które okazują się działać. Ale, oczywiście, tu chodzi o coś więcej niż szczęście, jak powiedział Louis Pasteur: „Szansa sprzyja przygotowanemu umysłowi”, i w naszym przypadku nasze umysły były przygotowane wielu latami praktyki klinicznej z pacjentami cierpiącymi na wszystkie choroby będące wynikiem zaburzonego metabolizmu insuliny, jak również wyjątkowej kombinacji interesów medycznych. Mike jest kolekcjonerem książek o diecie i starych tekstów medycznych i bardzo interesuje go paleopatologia i biochemia, Mary Dan interesuje się antropologią i wydała książkę o zaburzeniach pokarmowych i oszalałym stanie metabolicznym pacjentów z tymi zaburzeniami.

Mamy egzemplarz najstarszej książki o diecie jaka w ogóle omotała cały kraj, List o korpulencji [Letter of Corpulence] Bantinga, wydanej w połowie XIX wieku.

Ta ograniczająca węglowodany dieta działała jak magia na Bantinga, a jeśli jej sprzedaż była jakaś wtedy, to i wielu innych. To zawsze nas intrygowało, ponieważ całkowicie kłóci się z dzisiejszym paradygmatem niskotłuszczowym [NT]. Mniej więcej w tym samym czasie kiedy natknęliśmy się na Bantinga, zaczęliśmy uczestniczyć w konferencjach o paleopatologii i badaliśmy antropologię, gdzie dowiedzieliśmy się co paleopatolodzy i antropolodzy wiedzieli od lat: rewolucja w rolnictwie i dzięki niej zwiększone spożycie węglowodanów siało spustoszenie w zdrowiu wczesnego człowieka.

Szerokie badania Mary Dan zaburzeń żywieniowych i hormonalnych metabolicznych w połączeniu z zainteresowaniem Mike’a biochemią zamknęły „przygotowanie” naszych umysłów. Patrzyliśmy na sukces Bantinga z ograniczaniem węglowodanów wraz z paleopatologicznymi / antropologicznymi danymi wykazującymi spadek stanu zdrowia towarzyszący zwiększeniu spożycia węglowodanów, i stwierdziliśmy, że może spożywanie dużych ilości węglowodanów niekoniecznie było dobre. To stało się naszą pierwszą mini-hipotezą: nadmiar węglowodanów nie jest dobry. Ale dlaczego nie?

Wiedzieliśmy, tak jak każdy lekarz, że bezpośrednim skutkiem konsumpcji węglowodanów jest podniesiony poziom glukozy we krwi, a następnie podniesiony poziom insuliny. Myśleliśmy, że może zwiększony poziom insuliny może odpowiadać za część problemu. Kiedy badaliśmy literaturę medyczną, okazało się, że naukowcy na całym świecie wykrywali podwyższony poziom insuliny wiążący się z otyłością, chorobami serca, nadciśnieniem i cukrzycą – powszechnymi chorobami współczesnego człowieka. Okazało się też, że ci sami naukowcy przeważnie próbowali leczyć tych pacjentów dając im więcej tego samego, zaczęliśmy wierzyć, że to może być przyczyną problemów w pierwszej kolejności: dużo węglowodanów, dieta niskotłuszczowa. To robiło więcej sensu dla nas, że jeśli rzeczywiście nadmiar insuliny powoduje te zaburzenia, lub co najmniej je pogarsza, jak wykazuje wiele badań, być może byłoby lepiej, gdyby pacjenci zmniejszali, a nie zwiększali spożycie węglowodanów.

A zatem przyjęliśmy roboczą hipotezę, że nadmiar węglowodanów prowadzi do nadmiaru insuliny, co prowadzi do otyłości, nadciśnienia i całej reszty. To pasuje do danych antropologicznych i paleopatologicznych, i przynajmniej jeśli chodzi o otyłość, do teorii Bantinga. Zaczęliśmy więc badać tę hipotezę z podstawowego biochemicznego punktu widzenia i wykryliśmy, że to działało pięknie.

Pod każdym względem nasza hipoteza wyglądała dobrze na papierze, więc zaczęliśmy ją dokładnie sprawdzać, najpierw na sobie, potem na pacjentach w naszej przychodni. Okazało się, że wyniki były błyskawiczne, dramatyczne, i prawie takie same – właśnie to, czego oczekiwaliśmy w oparciu o podstawową naukę. Pracując z naszymi pacjentami, nadal udoskonalaliśmy nasze techniki, poszerzaliśmy nasz asortyment opcji żywieniowych, i ogólnie technik, w ogóle zbieraliśmy te małe wskazówki i sztuczki, które sprawiają, że praktyka medyczna to zarówno sztuka jak i nauka. Ciągle uczymy się i doskonalimy każdego dnia, i jak w przypadku każdej techniki która działa, coraz więcej lekarzy zaczyna zalecać pacjentom dietę ograniczającą węglowodany, i dodawać własne unikalne udoskonalenia do szybko zwiększającej się ilości danych.

Czy ten program zadziała dla ciebie? Z czystym sumieniem możemy tylko powiedzieć – prawdopodobnie. Powodem dla którego trochę się zabezpieczamy jest indywidualność biochemiczna – wszyscy jesteśmy tak różni biochemicznie jak w wyglądzie. Każdy lekarz napotkał pacjentów, u których leki wydają się działać w sposób odwrotny do zamierzonego, pacjentów którzy nie mogą spać biorąc środki nasenne, a zasypiają po przyjęciu używek. Te i podobne doświadczenia powstrzymują lekarzy przed wygłaszaniem opinii ‚to zadziała w każdej sytuacji’. Wszystko co możemy powiedzieć, to że w ciągu prawie 10 lat zajmowania się leczeniem pacjentów tym programem, nigdy nie mieliśmy negatywnego wyniku. Jeśli jesteś jak ogromna większość naszych pacjentów, znajdziesz wyniki tak uderzające i zmieniające życie jak my, i przyjmiesz ten program, zmodyfikowany do twojego unikalnego stylu życia i upodobań, na resztę swojego życia.

Little Rock

June 1995

Kliknij, pobierz i przeczytaj:

Potęga białka

a

Tłum. Ola Gordon.

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.