Najnowsze

Opublikowano Maj 27, 2013 Przez a303 W Zdrowie

Ponad 800 naukowców z całego świata: GMO to wojna z naszą żywnością

GMO-DNA-Genes-Plate-Silverware(Natural News) Nie musisz mieć umysłu naukowca by zrozumieć dlaczego żywność genetycznie modyfikowana jest niebezpieczna. Jednak jeśli poszukasz, odnajdziesz nazwiska ponad 800 naukowców z całego świata którzy napisali list otwarty do rządów, w którym wyrazili swoje zaniepokojenie wobec zagrożenia jakie niosą biotechnologiczne eksperymenty na skalę światową z żywnością.

W kraju, którego rząd i media jak tylko mogą zastraszają obywateli „bioterroryzmem” i „bronią biologiczną”, jest szokujące, że (choć oczywiście celowe) problem GMO jest w mediach omijany szerokim łukiem. Zauważ, że przesłanie tego listu jest takie, że cała planeta znalazła się na muszce nieobliczalnych, przez nikogo niekontrolowanych, chciwych korporacji, których aktywność zdaje się być sponsorowana przez rząd federalny. I czy wiesz lub nie – Twoje ciało jest polem bitwy.

List, zamieszczony przez Institute of Science in Society (http://www.i-sis.org.uk/list.php), jest zbiorowym wezwaniem do natychmiastowego zawieszenia wpuszczania do środowiska jakichkolwiek organizmów GMO, co najmniej na pięć lat w celu przeprowadzenia dokładniejszych badań. Naukowcy domagają się także by wszystkie patenty żywych form i procesów życiowych – w tym nasiona, linie komórkowe, geny – zostały uchylone i zakazane w celu zagwarantowania dla wszystkich bezpieczeństwa żywnościowego.

Mówią, że życie jest odkrywaniem a nie nowinką i patentowanie żywych form i procesów życiowych „sankcjonuje ‚biopiractwo’ autochtonicznej wiedzy i zasobów genetycznych, narusza podstawowe prawa człowieka i jego godność, zagraża zdrowiu, utrudnia badania medyczne i naukowe i zagraża życiu wielu zwierząt.” Ponadto dowodzą, że plony GMO nie są wcale korzystne dla rolników i konsumentów; zamiast korzyści przynoszą znaczne zagrożenie dla wszystkich form życia.

GMO to zło, samo zło

Jakakolwiek konsumpcja żywności genetycznie modyfikowanej jest tylko wyborem katastrofy, mówią naukowcy. W swoim liście biorą pod lupę biotechnologię – podkreślają oczywisty związek między produktami GMO (nasiona, mleko od krów którym wstrzykuje się hormony wzrostu) z problemami zdrowotnymi ssaków. Jednocześnie genetycznie modyfikowane nasiona w rzeczywistości przyczyniają się do obniżania zbiorów, wzrostu zużycia nawozów sztucznych/herbicydów, środków ochrony roślin, nieprzewidywalnych rezultatów, biedy i monopolu żywnościowego wielkich korporacji; przyczyniają się także do powstawania zarazków odpornych na herbicydy – rzekomy cel, czyli „nakarmienie świata” – jest zupełnie poza zainteresowaniem przemysłu biotechnologicznego. Naukowcy oświadczają, że te wielkie korporacje żywnościowe są w rzeczywistości przyczyną głodu na świecie – rozwiązanie tego problemu przez nie nie jest w ogóle możliwe.

„Na konto wzrastających monopoli korporacyjnych, operujących dzięki zglobalizowanej ekonomii, należy zaliczyć to, że biedni stają się biedniejsi a głodni jeszcze bardziej głodni”, mówią naukowcy. „Prowadzący samodzielną działalność rolnicy na całym świecie zostali doprowadzeni do nędzy i samobójczych myśli… Fuzje i przejęcia są kontynuowane. Patentowanie nasion przez korporacje uniemożliwia rolnikom ich magazynowanie i ponowne używanie – według naukowców co trzeci rolnik na świecie tak właśnie postępuje.

Jest coraz gorzej. Badacze zgadzają się, że GMO niszczy bioróżnorodność niezbędną dla równowagi i życia planety. Produkty modyfikowane genetycznie, mówią, „na oślep dziesiątkują dzikie gatunki roślin”, powodując powikłania poporodowe u ssaków, zabijają owady zapylające kwiaty np. pszczoły, motyle; powodują poważne zagrożenie związane z transferem genów – np. „rozprzestrzenianie się genów markerów oporności antybiotykowej, które powodują infekcje nieuleczalnych chorób, powstawanie nowych wirusów i bakterii, które powodują choroby i szkodliwe mutacje, które mogą prowadzić do raka.”

Różnorodne zagrożenia, zarówno dla zdrowia ludzi i zwierząt, zostały już zidentyfikowane przez ośrodki na całym świecie, doprowadzając do zakazywania produktów genetycznie modyfikowanych lub ścisłego ich oznakowania w wielu krajach. Jednak w USA, tajne memoranda FDA [federalna agencja ds. leków – Ussus] ujawniają te wszystkie zagrożenia przez samych naukowców z tejże agencji. Jednak, mino masowego lecz nieskutecznego apelu do United Nations Food and Agriculture Organization z 2009 r., możemy mieć nadzieję że w końcu wiedza o GMO, i wzrastająca liczba ludzi, którzy o tym wszystkim wiedzą, będzie zbyt powszechna by móc ją ignorować.

22 V 2013 r.
źródło: Summer Tierney, Natural News
przygotował: Ussus

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.