Najnowsze

Opublikowano Maj 8, 2013 Przez a303 W Zdrowie

Peru zakazuje GMO: czy Ameryka weźmie przykład zanim będzie za późno?

GMO-Tomatoes-Needle-Inject(Natural News) Jedyny kraj obu Ameryk, poza Ekwadorem, całkowicie zakazuje uprawy organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Peru podejmuje działania ochronne nie tylko wobec swoich obywateli, ale także wobec obywateli krajów do których eksportuje żywność – ochronę przed horrorem biotechnologii. Według CSMonitor.com, Peru skutecznie wprowadziło dziesięcioletnie moratorium na GMO, dopóki nie zostaną przeprowadzone długotrwałe i dokładnie testy bezpieczeństwa.

Żaden kraj Północnej, Środkowej i Południowej Ameryki nie wykazał się dotychczas taką odwagą, by choć podjąć podobną próbę – Peru mówi przemysłowi biotechnologicznemu, by zabrał i schował swoją „franken-żywność”. GMO jest niebezpieczne nie tylko dla ludzi i środowiska, twierdzą rolnicy i lokalni eksperci, ale także niszczy bioróżnorodność dzięki której od tysiącleci żyło wiele cywilizacji.

„To ogromna monokultura, dlatego wielu często zaprzestaje używania GMO”, mówi o szkodliwości przemysłowych upraw Chef Pedro Miguel Schiaffino, cytowany przez CSMonitor.com. Schiaffino prowadzi dwie restauracje w Limie, które serwują czystą, krajową żywność, w tym często dostępną tylko w rejonie amazońskich lasów deszczowych. „Gdy masz monokulturę, uprawa w końcu zachoruje i trzeba szukać ekstremalnych sposobów na wyleczenie jej.”

Toteż aby zapobiec zupełnemu upadkowi rolniczych tradycji, tak długo kultywowanych w celu zapewnienia wielkiej różnorodności krajowych nasion, Peruwiańczycy zdecydowali po prostu zakazać gwałtów i grabieży własnych ziem przez toksyczne GMO. Embargo pomoże uchronić bioróżnorodność, dzięki której Peruwiańczycy żyli od czasów imperium Inków.

GMO i podtrzymująca życie bioróżnorodność nie mogą współistnieć

Większość polityków i opłacanych przez korporacje gadających głów nie przyjmuje do wiadomości, że GMO jest zupełnie sprzeczne z naturą. Sposób w jaki rośliny modyfikowane genetycznie są uprawiane i zbierane jest wysoce niezrównoważony i prowadzi do poważnych problemów zarówno dla środowiska jak i dla człowieka. Amerykanie właśnie dostrzegają konsekwencje wprowadzenia GMO – chroniczne epidemie chorobowe, zubożenie gleb, pojawienie się „super pasożytów”, „super chwastów” oraz chemiczne zanieczyszczenia.

„Ostatecznie to nie prawo, które jest ‚przeciwko’ wszystkiemu”, mówi Antonietta Gutierrez, biolog z National Agrarian University, o zakazie GMO. „To jest prawo dla bezpieczeństwa biologicznego. Ideą jest takie odpowiedzialne używanie technologii, abyśmy mogli zwiększać zasoby i jednocześnie nie niszczyli tego co już osiągnęliśmy.”

Obecnie jedzenie zawierające GMO, które dorastało w innych krajach, może być nadal sprzedawane w Peru. Prawo uchwalone w 2011 r. wymaga etykietowania produktów zawierających GMO, jednak terminy i warunki tych wymagań nie zostały jeszcze ustalone. Ostatnie badanie przeprowadzone przez Peruvian Association of Consumers and Users wykazało, że spośród 13 standardowych testowanych rodzajów produktów, w 77% testów stwierdzono GMO.

źródła:

http://www.csmonitor.com/World/Americas/2013/0425/Peru-says-no-to-GMO
http://www.peruviantimes.com
http://www.globalpost.com

8 V 2013 r.
źródło: Jonathan Benson, Natural News
przygotował: Ussus

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.