Opublikowano Listopad 29, 2012 Przez stophasbara W Bez kategorii

Peru uchwala 10-letni zakaz w sprawie żywności modyfikowanej genetycznie

źródło: http://www.whitewolfpack.com/2012/11/peru-passes-monumental-ten-year-ban-on.html

Peru oficjalnie uchwaliło prawo zakazujące obecności składników GMO w każdym miejscu tego kraju przez kolejny 10-letni okres. 

 

Zadając ogromny cios dla międzynarodowych korporacji agrobiznesu takich jak Monsanto, Bayer i Dow, Peru oficjalnie przyjęło ustawę zakazującą dopuszczenia genetycznie modyfikowanych składników w każdym miejscu w tym kraju przez pełny okres następnej dekady, gdy sprawa ta ponownie znajdzie się na forum badawczym.

Sesja plenarna Kongresu tego państwa podjęła taką decyzję po upływie 3 lat od podpisania dekretu rządowego w tej sprawie pomimo wcześniejszych rządowych nacisków w sprawie legalizacji GMO. Uchwała została podjęta głównie w wyniku protestu rolników, którzy razem tworzą Parque de la Papa w Cusco, społeczności wiejskiej liczącej 6000 osób, jaka reprezentuje sześć oddzielnych wspólnot.

Ludzie martwią sie tym, że wprowadzenie genetycznie modyfikowanych organizmów  zagrażać będzie ich rodzimym gatunkom jak peruwiańska wielka biała kukurydza, kukurydza fioletowa oraz oczywiście słynnemu gatunkowi peruwiańskich ziemniaków. Anibal Huerta, prezes Komisji Rolnej Peru powiedział, że zakaz był potrzebny, aby zapobiec „niebezpieczeństwu, jakie może wyniknąć z zastosowania biotechnologii”.

O ile zakaz ograniczy sadzenie i przywóz GMO do kraju, to jednak testy przeprowadzone przez peruwiańskie Stowarzyszenie konsumentów i użytkowników (ASPEC) w czasie realizacji zakazu wykazało, że 77 % produktów sprzedawanych w supermarketach zawierało zanieczyszczenia GMO.

„Badania ASPEC potwierdzają coś, o czym wiedzieli Peruwiańczycy przez cały czas: żywność GMO jest na półkach naszych sklepów, a konsumenci kupują ją i zabierają do domów, nie wiedząc, co tak naprawdę jedzą. Nikt im nie mówi, w ogóle nikt niczego nie mówi, co jest jawnym naruszeniem naszego prawa do informacji”.

GMO jest tak rozpowszechnione w obu Amerykach, że jest praktycznie niemożliwe, aby prawdziwie i całkowicie je zablokować, dostaje się bowiem wszędzie czy to przez zapylenie czy też chyłkiem jako żywność przetworzona.

„Rośnie wspólne stanowisko wśród konsumentów, że chcą mieć bezpieczne, lokalne, organiczne, świeże jedzenie i chcą, aby środowisko i zasoby dzikiej przyrody były chronione” napisał Walter Pengue z Uniwersytetu w Buenos Aires w niedawnym oświadczeniu na temat GMO w Ameryce Południowej.

„Kraje Ameryki Południowej muszą kierować się szerszą oceną i perspektywą w zakresie ich własnej polityki rolnej i korzystać z zasady ostrożności”.

Uwaga: dekret, o jakim mowa w tekście, został podpisany i wszedł w życie z dniem 15 kwietnia 2011 r.

Komentowanie zamknięte.