Najnowsze

Opublikowano Listopad 25, 2013 Przez a303 W Zdrowie

Oficjalne powody modyfikacji genetycznej roślin – GMO

Najczęściej modyfikowane genetycznie warzywa i owoce (GMO) to te gatunki roślin, które są przez nas dość często wykorzystywane. Ziemniaki, pomidory, kukurydza, ryż, banany, winogrona. Zobacz co jeszcze…

aZiemniaki

Powód modyfikowania: większa zawartość skrobi, a także odporność na stonkę ziemniaczaną, herbicydy i wirusy.

Pomidory

Powód modyfikowania: większa trwałość owoców (np. w transporcie)

Kukurydza

Powód modyfikowania: ochrona przed niektórymi gatunkami szkodników.

Truskawki

Powód modyfikowania: słodsze owoce, a także odporność na mróz.

Soja

Powód modyfikowania: odporność na wirusy, herbicydy i szkodniki.

Rzepak

Powód modyfikowania: odporność na herbicydy oraz większa zawartość kwasu lauronowego.

Buraki cukrowe

Powód modyfikowania: odporność na herbicydy oraz większa trwałość przy przechowywaniu.

aRyż

Powód modyfikowania: więcej witaminy A.

Sałata

Powód modyfikowania: produkująca szczepionki na zapalenie wątroby typu B.

Bawełna

Powód modyfikowania: odporność na herbicydy i szkodniki.

Pszenica

Powód modyfikowania: większa zawartość glutenu.

Dynia

Powód modyfikowania: większa odporność na choroby uprawne.

Winogrona

Powód modyfikowania: uprawa odmian bez pestek.

Banany

Powód modyfikowania: większa trwałość owoców (np. w transporcie) oraz odporność na choroby.

Kapusta

Powód modyfikowania: odporność na szkodniki.

Seler

Powód modyfikowania: lepsza jakość warzyw.

Papaja

Powód modyfikowania: odporność na wirusy.

Komentarz: W drugim i trzecim pokoleniu spożywanie GMO powoduje bezpłodność, a ponadto GMO wywołuje nowotwory (co ukazały badania na szczurach karmionych całe życie GMO), ale to tylko błahe, drobne i nic nieznaczące szczegóły <;

Źródło: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/gmo/315656,Warzywa-i-owoce-genetycznie-modyfikowane-GMO–przyklady.html

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.