Najnowsze

Opublikowano Październik 2, 2013 Przez a303 W Zdrowie

Ocet jabłkowy – korzyści dla zdrowia

ocet jabłkowy - Wiadomości z kraju i ze świataKorzyści dla zdrowia z wykorzystaniem octu jabłkowego

Ocet jabłkowy był stosowany w medycynie ludowej od setek lat. Jest on również wykorzystywany w leczeniu alergii, trądziku, grypy, oraz stanów zapalnych skóry. Ocet jabłkowy podnosi poziom pH zwiększając zasadowość organizmu. Jest on antybakteryjny, antyseptyczny, przeciwwirusowy, przeciwzapalny i przeciwgrzybiczy.

Hipokrates zalecał ocet jabłkowy ponad 400 lat temu, a Biblia doradza użycie octu do leczenia zakażeń i ran. Jest łatwy do uzyskania i tani w użyciu. Ocet jabłkowy pomaga na różnorodne problemy zdrowotne, jest pomocny dla układu trawiennego. Oczyszcza skórę i włosy. Najlepiej jest kupić ocet jabłkowy z ekologicznych jabłek. Ocet jabłkowy przetworzony pozbawiony jest składników odżywczych, więc szukaj naturalnego niefiltrowanego octu jabłkowego.

Składniki odżywcze w occie jabłkowym

Ocet jabłkowy zawiera ponad 90 różnych substancji odżywczych, w tym potas, wapń, magnez, chlor, miedź, żelazo, fluor i sód. Ocet jabłkowy zawiera również dwuketony, 13 rodzajów kwasów karbolowych, różne minerały śladowe, aminokwasy i błonnik z pektyn jabłek. Ocet jabłkowy zawiera dużo witaminy C, a pewne ilości witamin A, B1, B2, B6 i E. Kwas octowy jest jednym z głównych składników octu jabłkowego. Związek ten powoduje uwalnianie energii z tłuszczu i węglowodanów, przez co ocet jabłkowy jest pomocny przy odchudzaniu.

Zmniejszenie kwasowości żołądka za pomocą octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest od dawna stosowane jako pomoc w trawieniu. Zwiększa on kwasowość żołądka, która pomaga w trawieniu białka i innych pokarmów, wymagających kwaśnego środowiska. W przypadku niskiej kwasowości żołądka lub słabym trawieniu, ocet jabłkowy jest łatwą w użyciu pomocą w trawieniu.

Wystarczy dodać jedną łyżeczkę octu jabłkowego na szklankę wody (ciepłej lub zimnej) i popijać do każdego posiłku. Alternatywnie, można dodać jedną łyżeczkę do dużego zbiornika wody i pić w ciągu dnia. Pijąc przez cały dzień utrzymujesz ciało w zasadowym pH, ale pij tylko przed lub po posiłku.

Wzrost włosów i oczyszczenie skóry głowy z pomocą octu jabłkowego

Do leczenia infekcji zatok i alergi, wypij niewielką ilość octu jabłkowego aby rozbić śluz i oczyścić zatoki. Ocet jabłkowy może być również używany jako płukanka do włosów. Zapewniając zrównoważone pH w celu stymulowania wzrostu włosów i utrzymania zdrowej skóry głowy. Ocet jest bogaty w alfa-hydroksykwasy, co powoduje usunięcie komórek skóry z mieszków włosowych i skóry głowy. Ph cydru jabłkowego neutralizuje pH skóry głowy i usuwa pozostałości z szamponów i odżywek. Włosy będą mniej splątane i mniej skręcone. Ocet jabłkowy także pomaga leczyć skórę głowy w takich przypadłościach jak łupież, dzięki poprawieniu pH skóry głowy.

Jabłko dziennie

Ocet jabłkowy jest tani, łatwy do uzyskania, łatwy w użyciu i nie ma skutków ubocznych. Można nawet zrobić ocet jabłkowy w domu. Dodaj „Matkę”(żywe kultury bakterii), aby ocet jabłkowy i pozostawić do sfermentowania.”Matka” jest formą bakterii, które zamieniają się w kwas octowy. Ocet jabłkowy ma wielkie zdolności leczenia. Jest staromodnym lekarstwem z babcinej kuchni, który przynosi tradycję ludowego leczenia do czasów współczesnych.

http://www.naturalnews.com/042230_apple_cider_vinegar_health_benefits_nutrients.html

***

Przygotowanie octu jabłkowego:

* 1kg jabłek

* 1l ciepłej przegotowanej wody

* 100 ml miodu w 1 fazie

* 80 ml miodu w 2 fazie

1 kg jabłek obrać ze skórki(nie wyrzucać) i wraz z gniazdami nasiennymi zmielić. Otrzymaną masę przełożyć wraz ze skórkami do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką, dodać ciepłej przegotowanej wody oraz 100 ml miodu. Zakryć naczynie i odstawić do sfermentowania w temperaturze 20-30°C (fermentacja zachodzi lepiej przy stałej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jak najszersza).

W ciągu pierwszych 10 dni zawartość naczynia należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Po upływie 10 dni przełożyć do worka z gazy i odcisnąć. Otrzymany sok jeszcze raz przefiltrować i przelać do naczynia z szeroką szyjką. Na 1 litr otrzymanego soku dodać 80 ml miodu i wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Naczynie przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu (temperatura 25-30°C). Ocet jest gotowy w momencie, gdy płyn zjaśnieje.

W zależności od rodzaju jabłek, miodu i ilości wody oraz innych czynników trwa to zwykle 40-60 dni. Mój był gotowy po 35 dniach. Gdy płyn zjaśnieje, filtruje się go, przelewamy przy pomocy lejka do butelki. Butelkę należy szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Orginalny przepis był z drożdżami ale oczywiście ich nie dałam a ocet i tak wyszedł:)

http://mywayofeating.wordpress.com/2013/04/09/homemadeappecidervinegar/

przygotował: T2

Tags : , , , , ,

Komentowanie zamknięte.