Najnowsze

Opublikowano Sierpień 8, 2013 Przez stophasbara W Zdrowie

Ocet jabłkowy

apple_cider_vinegar-2Czy ocet jabłkowy jest silnym środkiem leczniczym? Nauka mówi, że tak

Jednym z najbardziej tradycyjnych leków na prawie wszystko jest ocet jabłkowy. Przez wieki był ludowym remedium reklamowanym w leczeniu niemal każdej dolegliwości, cukrzycy, otyłości, a nawet raka. Oto, co odkryła nauka:

Ocet jabłkowy stał się znany w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych, gdy rozreklamowano go w bestsellerowej książce o medycynie ludowej: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, napisanej przez D.C. Jarvisa. Podczas boomu alternatywnej medycyny w ostatnich latach, ocet jabłkowy w płynie i tabletkach stał się popularnym suplementem diety.

Ocet jabłkowy prawdopodobnie pomaga zwalczać wiele chorób i dolegliwości, pomaga poprawić stan ogólny. Likwiduje wszy, odwraca proces starzenia, ułatwia trawienie, zapobiega grypie, zapobiega trądzikowi, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stan zapalny, zabija grzyby, reguluje równowagę pH, rozpuszcza kamienie nerkowe i pomaga złagodzić alergie, migreny, astmę, nudności, zgagę i czyści z toksyn cały organizm. Ale co mówi nauka?

Cukrzyca.Wpływ octu jabłkowego na poziom cukru we krwi jest chyba najlepiej zbadany i najbardziej obiecującym dobroczynnym działaniem octu jabłkowego na stan zdrowia. Liczne badania wykazały, że ocet może obniżyć poziom glukozy. Na przykład, badanie (White, A. Diabetes Care, listopad 2007) na 11 osobach z cukrzycą typu 2. Stwierdzono, że biorąc dwie łyżki octu jabłkowego przed snem obniżony zostaje poziom glukozy rano o 4% -6%. W innym badaniu z Arizona State University, osoby testowane codziennie piły 20 gramów octu jabłkowego i 40 g wody. Osoby odporne na działanie insuliny, które piły ocet miały o 34% mniejszy poziom glukozy po posiłku w porównaniu do pomiarów kontrolnych. Ocet może być najbardziej skutecznym środkiem leczniczym, ale większość ludzi z cukrzycą nadal go nie przyjmuje.

Wysoki poziom cholesterolu. Badania z 2006 r., przeprowadzone w Medscape General Medicine, wykazały, że ocet jabłkowy może obniżyć poziom cholesterolu. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym, naukowcy odkryli, że wspomaganie diety octem jabłkowym może zwiększyć poziom HDL (dobry cholesterol), a obniża poziom trójglicerydów. (Journal of Agricultural and Food Chemistry, June 22, 2011).

Ciśnienie krwi i zdrowie serca. W innych badaniach na szczurach stwierdzono, że ocet może obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Obszerne badania eksperymentalne i obserwacyjne wykazały również, że ludzie, którzy jedli sałatki z oliwek i octu jabłkowego 5/6 razy w tygodniu, mieli niższy poziom ryzyka zachorowania na choroby serca, niż ludzie, którzy ich nie jedli. Badacze sugerowali, że „to obniżenie ciśnienia krwi może powodować znaczące zmniejszenie aktywności reniny i późniejszy spadek angiotensyny II”. Potas w occie „wyrównuje stężenie sodu w organizmie, co pomaga utrzymać ciśnienie krwi w zdrowych granicach”. „Ocet jabłkowy zawiera także magnez, minerał, który działa dobroczynnie na ściany naczyń krwionośnych, a tym samym obniża wysokie ciśnienie krwi”.

Rak. Niektóre badania laboratoryjne wykazały, że ocet może skutecznie zabijać komórki nowotworowe lub spowalniać ich wzrost. Jedno z badań wykazało, że spożywanie octu jabłkowego było powiązane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka przełyku. Inne mówi o wpływie na osoby, które mają zwiększone ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego. W ostatnich badaniach, pektyny, które można znaleźć w occie, wykazały możliwość spowolnienia wzrostu komórek nowotworowych w gruczole krokowym.

http://www.news-medical.net/news/20100702/Modified-Citrus-Pectin-holds-promise-against-prostate-cancer.aspx

Ponadto ocet jabłkowy, przy swojej kwasowości, pomaga w detoksykacji i oczyszczaniu przewodu pokarmowego i czyszczeniu jelita grubego, co wspomaga zdrowie prostaty.

Utrata masy ciała. Przez tysiące lat, ocet był używany jako środek pomagający na odchudzanie. (…)

Ocet jabłkowy jest preferowanym typem octu, bowiem odpowiada za wiele procesów obejmujących eliminację grzyba. Choć ocet biały również ma wysokie właściwości kwasowe, ocet jabłkowy zawiera również cechy detoksykacyjne, jakie likwidują alergie skórne. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych podczas oczyszczania skóry octem jabłkowym.

Oto kilka innych korzyści z używania tego środka:

Włosy: Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy można stosować jako płukankę do włosów po umyciu, wzmacnia włosy.

Twarz: Czy wiesz, że ocet jabłkowy może pomóc w regulacji pH skóry? Należy rozcieńczyć ocet jabłkowy wodą i rozprowadzić miksturę po twarzy wacikiem jak toner.

Ręce i nogi: Czy masz uczucie, że twoje dłonie i stopy są zmęczone i obrzęknięte po ciężkim dniu pracy? Zrób sobie osobisty masaż spa przez pocieranie ich octem jabłkowym.

Oparzenia słoneczne: Dodaj filiżankę octu jabłkowego do kąpieli na 10 minut.

Zęby: ocet jabłkowy pomaga usunąć plamy z zębów. Szczotkuj zęby bezpośrednio octem jabłkowym, potem wypłucz.

Detoks: Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego na 1 lub 2 litry przefiltrowanej wody. Pij przez cały dzień, aby oczyścić organizm i nerki.

Czyszczenie plam: Soda oczyszczona i ocet jabłkowy to niesamowita kombinacja, która ma wiele zastosowań. Posyp sodę na plamę, następnie dodaj ocet jabłkowy i zostaw to na 15 minut, następnie spłucz ciepłą wodą. To bezpieczniejsza alternatywa.

Trawienie: niewielka ilość octu jabłkowego, wypita tuż przed posiłkiem, stymuluje produkcję soków trawiennych.

Łupież: środek domowy, wymieszaj 1/4 szklanki octu jabłkowy z 1/4 szklanki wody.Uważa się, że roztwór octu przywróci równowagę pH skóry głowy i powstrzyma rozwój grzybów powodujących łupież.

Ugryzienia komarów i innych insektów: użyj zaledwie 1/4 łyżeczki octu jabłkowego, a natychmiast złagodzisz skutki ukąszeń owadów.

Bóle brzucha: Zmieszaj 1 łyżkę octu jabłkowego z ok. 1 litrem ciepłej wody i pij rano na pusty żołądek. Można dodać trochę miodu.

Równowaga kwasowości: Niektórzy lekarze zalecają korzystanie z octu jabłkowego do przywrócenia równowagi alkalicznej. Teoria diety zasadowej polega na tym, że nasza krew jest lekko zasadowa (normalny poziom pH między 7,35 a 7,45), a nasza dieta powinna odzwierciedlać ten poziom pH. Zwolennicy teorii kwasowo-zasadowej uważają, że dieta bogata w żywność, jaka wytwarza nadmierną kwasowość powoduje brak energii, nadmierną produkcję śluzu, infekcje, niepokój, drażliwość, bóle głowy, ból gardła, zatok i przekrwienie błony śluzowej nosa, reakcje alergiczne, a także zwiększa ryzyko powstania zapalenia stawów i dny moczanowej.

źródło: http://preventdisease.com/news/13/071113_Is-Apple-Cider-Vinegar-That-Powerful-of-a-Health-Tonic-Science-Says-Yes.shtml

przygotował: stophasbara

Tags : , , , , , , , , , ,

Komentowanie zamknięte.