Najnowsze

Opublikowano Grudzień 2, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Nowe metody leczenia choroby Alzheimera. Prof. Keith Scott-Mumby

Obecnie medycy uważają, że choroba Alzheimera (AD) to deficyt funkcji neuroprzekaźników, szczególnie acetylocholiny. Lekarze mają obsesję na punkcie charakterystycznych blaszek amyloidowych, które znajdują się w mózgu pacjenta z AD. Ale nie ma w ogóle dowodów żeby te blaszki były przyczyną tej choroby.

a

W rzeczywistości badania naukowe mówią wręcz odwrotnie. Leki opracowane w celu zmniejszenia ilości blaszek nie mają żadnego istotnego wpływu na rozwój AD.

Ponadto, leki opracowane dla skorygowania niedoboru acetylocholiny również ponoszą żałosne fiasko, mimo że wpychają je fałszywa nauka i reklamy w TV (Aricept itd. są bezużyteczne).

Wszystko to jest pomimo tego, że istnieje lepsza metoda dla AD. Jest ona lepsza dlatego, że korygowanie jej wywołuje dramatyczną poprawę.

Pacjenci z AD cierpią na zaburzenie metaboliczne, które hamuje zdolność mózgu do używania glukozy w zasilaniu neuronów.

Niedawne badania skupiły się na insulinooporności w mózgu pacjentów z AD, i badanie z 2005 w Brown University sugeruje, że choroba neurodegeneracyjna może być cukrzycą typu 3!

Glukoza jest głównym paliwem zasilającym mózg, ale w przypadku AD neurony nie mogą skutecznie metabolizować jej by wytworzyć energię. Niezdolny do wytworzenia odpowiedniej energii mózg nie wykorzystuje skutecznie tłuszczów, nie produkuje wystarczającej ilości neuroprzekaźnika acetylocholiny, i nie może poprawnie pozbywać się białek komórkowych w mózgu, co wywołuje zwiększanie się liczby blaszek wiązanych z tą chorobą.

Dlatego zaburzony metabolizm glukozy jest trudniejszy od ograniczonych powodów, których trzymają się lekarze i naukowcy.

Co można zrobić z tą metaboliczną blokadą? Czy jest na nią jakiś praktyczny sposób?

Tak, jest: kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha [medium chain fatty acids = MCTs]. Składają się one ze szkieletu glicerolowego / glicerynowego i 3 kwasów tłuszczowych, stąd nazwa – trójglicerydy. Ale nie wszystkie z nich są niebezpieczne, które psują twoją strukturę lipidową krwi.

W rzeczywistości MCTs są tak delikatne i przyjazne, że pacjentów z zespołami niedożywienia i złego wchłaniania leczy się MCTs, bo one nie wymagają energii do wchłaniania, wykorzystywania czy odkładania. MCTs nie potrzebują soli żółciowych do trawienia.

Nazwy kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (i odpowiadającej im liczby węgla) znajdujące się w MCTs to: kwas kapronowy (C6), kwas kaprylowy (C8), kwas kaprynowy (C10) i kwas laurynowy (C12). Może słyszeliście o kwasie kaprylowym stosowanym w leczeniu kandidy pochwowej.

Olej kokosowy składa się średnio w 66% z trójglicerydów średniego łańcucha. Innymi bogatymi źródłami MCTs są olej z ziaren palmowych i z drzewa kamforowego.

Dlaczego one mogą pomóc pominąć blokadę metabolizmu glukozy? Bo MCTs, razem z dietą nisko węglowodanową, uwalniają mnóstwo składników znanych pod nazwą ketonów. W rzeczywistości organizm w sposób naturalny rozkłada tłuszcz na ciała ketonowe by wykorzystać je na energię kiedy nie ma insuliny.

Dlaczego to pomaga?

Dlatego, że ketony są cennym źródłem potężnej energii odżywczej, której komórki mózgowe używają do energii nawet kiedy osłabiona jest ich zdolność metabolizowania glukozy. Faktycznie, uzkodzone komórki mózgowe wydaja się preferować ketony jako źródło energii i je wyłapują.

Może słyszeliście o ketonach w związku z dietą Atkinsa. Nazwisko Roberta Atkinsa wiąże się z dietą bardzo nisko węglowodanową (choć to nie on ja wymyslił, bo funkcjonowała od ponad 100 lat). Jego pomysł polegał na tym, żeby obnizyć poziom węglowodanów do tego stopnia, by organizm musiał przestawić się z metabolizmu glukozy na spalanie tłuszczów.

Mądry pomysł: pozbywanie się tłuszczów to cała idea tej diety. Można poczuć spalanie tłuszczów, bo ketony, produkt rozkładu tłuszczów, pokażą się we krwi. Ketony maja słodki i mdły zapach, więc łatwo można rozpoznać że doszedłeś do tzw. etapu ketogenicznego z uwagi na pokazujący się tak pachnący wydech.

Ale wielu przeciwników Atkinsa szybko wykazało niebezpieczeństwo ketonów. One pojawiają się w ostatnich etapach spiączki cukrzycowej. Ta raczej ekstremalna choroba może doprowadzić do równie niebezpiecznej kwasicy metabolicznej.

W rzeczywistości dieta Atkinsa nikomu nigdy nie zaszkodziła. Wielokrotnie badania wykazały iż jest dość skuteczna i bezpieczna. Organizm wydaje się wiedzieć co robi i zdrowy organizm nie sprowadza na siebie kłopotu, jaki może wytworzyć z tego alternatywnego metabolizmu chory organizm.

To dlatego olej kokosowy i dieta nisko węglowodanowa są bardzo zdrowe. Możesz nakarmić mózg szczególnie korzystnymi substancjami odżywczymi, wiedząc, że uszkodzone komórki, w procesie naprawy, odnoszą szczególne korzyści.

Na rynku pojawił się nowy produkt – Ketasyn. W większości jest to MCTs i bardzo pomaga w Alzheimerze.

Próba kliniczna przeprowadzona na 152 pacjentach wcześniej zdiagnozowanych jako średni do umiarkowanego etapu AD wykazała, że Ketasyn poprawiał pamięć i inne aspekty funkcji poznawczych. Próba ta zbadała pacjentów o genetycznej różnorodności wykrytej u połowy pacjentów AD znanych jako ApoE4(-).

Osoby te osiągnęły 3.5 poprawę – na 30-punktowej skali – po 12 tygodniach, w porównaniu z grupą placebo. Pacjenci ApoE4(-) wykazujący różnorodność genetyczną wpływającą na regulację glukozy, wykazali 5-punktową poprawę w ADAS-Cog w porównaniu z placebo.

Ketasyn może również spowalniać AD. Pacjenci stosujący Ketasyn przez 9 miesięcy badania wykazali bardzo mały rozwój choroby, spadając tylko o 0.8 punktów poniżej linii bazowej w wynikach ADAS-Cog, w kontrascie z 4.5-punktowym spadkiem zauważonym w grupie placebo po 9 miesiącach.

W innych badaniach Ketasyn również wykazał korzyści kliniczne w leczeniu pamięci osłabionej wiekiem, prawdopodobny prekursor Alzheimera. Firma powiedziała, że próby kliniczne wykazały iż Ketasyn ma „wspaniałą” cechę bezpieczeństwa. Liczba przypadków niepożądanych skutków była niska i podobna do zauwazonych w grupach Ketasynu i placebo.

Ale po co kupować preparat farmakologiczny, jeśli można osiągnąć te same korzyści ze skromnego i niedrogiego oleju kokosowego?

Źródło: http://alternative-doctor.com/anti-aging/new-cures-for-alzheimers/

New Cures For Alzheimer’s

Prof. Keith Scott-Mumby, tłum. z j. ang. Ola Gordon.

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.