Najnowsze

Opublikowano Sierpień 3, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Naukowcy odkrywają, że zielona herbata pobudza produkcję komórek mózgowych i wspomaga pamięć

(NaturalNews) Jeśli nawet uważasz, że picie zielonej herbaty pomaga ci myśleć jaśniej, prawdopodobnie nie wyobrażasz sobie, jak bardzo.

a

Wyniki badań właśnie opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition & Food Research ukazują naturalne właściwości zielonej herbaty, jaka naprawdę wspomaga wytwarzanie nowych komórek mózgowych, co powiązane jest z poprawą pamięci i postrzeganiem przestrzeni. To badanie można dodać do rosnącej liczby już udokumentowanych korzyści picia zielonej herbaty, wśród których jest wzmacnianie układu kostnego i potencjalne zwalczanie raka prostaty.

„Zielona herbata jest popularnym napojem na całym świecie” mówi naukowiec z III Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chongqing, Chiny, Yun Bai. „Istnieje wiele naukowych spostrzeżeń w sprawie jej użycia i w konsekwencji zwalczanie chorób kardionaczyniowych, ale teraz powstaje dowód na to, że jej chemiczne właściwości mogą oddziaływać na mechanizmy komórkowe w mózgu”.

Zespół prof.Bai dokonał ekstrakcji chemicznej substancji organicznej EGCG, (galusan 3-epigallokatechiny), główny komponent właściwości zielonej herbaty.

Naukowcy od dawna znali właściwości EGCG i to, że jest silnym antyoksydantem, a badacze chińscy chcieli stwierdzić, czy ten naturalny składnik ma specyficzny, korzystny skutek działania na związane ze starzeniem się choroby upośledzające, szczególnie te, jakie wywołują problemy z prawidłowym działaniem mózgu.

“Zakładaliśmy w hipotezie badawczej, że EGCG może poprawiać zdolności poznawcze poprzez wpływ tej substancji na generowanie komórek nerwowych, proces znany jako neurogeneza” wyjaśnia dr Bai. „Skupiliśmy nasze badania na hipokampie, tej części mózgu, jaka przetwarza informację i przekazuje ją z pamięci krótkoterminowej do długoterminowej”.

Badanie dowiodło, że faktycznie EGCG pobudza wytwarzanie prekursorów komórek nerwowych. Tak samo jak komórki macierzyste, te komórki mózgowe mogą potem zmienić się w różne typy komórek. Po to, żeby przekonać się, czy to powoduje wzrost produkcji komórek mózgu, oraz że w następstwie wspomaga pamięć i zdolność postrzegania przestrzennego, naukowcy dokonali testów na dwóch grupach myszy laboratoryjnych.

Jednej grupie podawano EGCG z zielonej herbaty, a inna grupa nie otrzymywała do picia  EGCG. Potem myszy szkolono przez 3 dni w zakresie odnajdywania widzialnej płaszczyzny w labiryncie oraz przez 7 dni, aby nauczyły się odnajdywać płaszczyznę w nim ukrytą.

Naukowcy odkryli, że myszy, których picie nasycono ekstraktem z EGCG z zielonej herbaty potrzebowały znacznie mniej czasu na dotarcie do ukrytej płaszczyzny. Doszli do wniosku, że

EGCG poprawia zdolność uczenia się i pamięć poprzez poprawę rozpoznawania przedmiotów, jak też pamięć przestrzenną.

“Udowodniliśmy, że chemiczna substancja organiczna EGCG oddziaływuje bezpośrednio na zwiększenie wytwarzania prekursorów komórek nerwowych zarówno podczas testów laboratoryjnych, jak też prób na myszach” konkluduje dr Bai.

„To pomaga nam zrozumieć potencjał zawarty w EGCG, a zielona herbata ją zawiera, przez to pomaga w zwalczaniu skutków upośledzających chorób i utratę pamięci”.

Opisane tutaj badanie dotyczyło myszy, ale jest przesłanką wyraźnej możliwości, że zielona herbata może być kluczowym rozwiązaniem dla leczenia problemów z pamięcią u ludzi – coś, z czym wypichcone mikstury leków chemicznych pochodzących z Big Pharmy nie dają sobie od początku rady.

http://www.naturalnews.com/037180_green_tea_brain_cells_memory.html

Źródła:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201200035/abstract

http://www.naturalnews.com/027194_tea_green.html

http://www.naturalnews.com/029059_red_wine_prostate_cancer.html

http://www.naturalnews.com/023375_tea_green.html

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.