Najnowsze

Opublikowano Październik 11, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Ten mit zagraża sercu

To jedno z największych głoszonych kłamstw…

a

Ten „fakt medyczny” promuje główny nurt od lat 1950. To wtedy pewne badanie połączyło jeden rodzaj żywności z chorobą serca. Naukowiec prawdopodobnie miał dobre intencje. W końcu Ameryka wtedy miała się zmierzyć ze wzrostem zachorowalności na choroby serca. I nikt nie mógł znaleźć powodu tego.

Ale ten naukowiec, dr Ancel Keys, wykluczył istotne dane z 16 krajów po to by wzmocnić swoją teorię. [1] To zadziałało.

Tę hipotezę Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) ogłosiło jako fakt medyczny. To z kolei rzuciło nad ponad 50 lat czarną chmurę na tę makro-substancję odżywczą.

Wielu ludzi – w tym lekarze – nadal w to wierzy. Mówią wam że powinniście za wszelka cenę unikać go by chronić serce. Ale jeśli to robisz, to popełniasz niebezpieczny błąd.

Jest tak dlatego, że większa jego konsumpcja wywiera odwrotny wpływ do tego co ci wmówiono. On zmniejsza ryzyko problemów z sercem – aż o 30%. [2]

Mimo to, opinii że jest ‚dla ciebie dobry’ nie akceptuje główny nurt. Ale to wszystko zaczyna się zmieniać. [3]

Włączenie tego niesławnego składnika odżywczego do diety nie powoduje choroby serca – pomaga jej zapobiec.

Tłuszcze nasycone od ponad 60 lat uznawano za niepożądane. Co gorsze, inne badanie zaproponowało, że powinno się je zastąpić węglowodanami. [4] I to jest zła rada.

Jedzenie zbóż i rafinowanych węglowodanów wywołuje stan zapalny prowadzący do chorób serca. Nadmierne spożycie węglowodanów szybciej cię postarza. One pomagają również w powstawaniu raka. Powodują depresję.

Odwrotnie do weglowodanów, tłuszcze nasycone zmniejszają stan zapalny.

Na przykład ghee [masło klarowane]. W większości jest to tłuszcz nasycony. [5] Dzienne spożycie 2 łyżek zmniejsza ryzyko chorób serca o ponad 20%. Podnosi również poziom cholesterolu HDL – dobrego rodzaju – i obniża LDL. [6] A ghee nie jest jedyna opcją.

Innym tłuszczem nasyconym chroniącym serce jest olej kokosowy. Liczne badania wykazują, że dieta bogata w ten olej nie podnosi cholesterolu ani nie przyczynia się do chorób serca. Olej ten ma właściwości antyseptyczne. Pomaga zabijać wirusy i bakterie wywołujące tworzenie się blaszek miażdżycowych. [7] Tak więc nie tylko kontroluje cholesterol, ale zapobiega tworzeniu się złogów bakteryjnych w naczyniach krwionośnych i kradzieży krwi z serca.

Twoim wrogiem nie są tłuszcze nasycone, i to nie one powodują choroby serca. [8] Nie daj się ogłupić by jeść niebezpieczne trans-kwasy tłuszczowe. Soczysty kawałek mięsa pochodzący z bydła pastwiskowego – oczywiście bez pieczywa – jest pełen białka i zdrowych tłuszczów. Ale jeśli pochodzi ze sztucznie karmionego bydła, to nie pomoże twojemu sercu.

This Food Myth is Putting Your Heart in Danger

Źródło: http://institutefornaturalhealing.com/2014/03/this-food-myth-is-putting-your-heart-in-danger/

Tłum. Ola Gordon.

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.