Opublikowano Kwiecień 24, 2017 Przez Sobrius W Zdrowie

Mniszek lekarski – pospolite kwiatki ze zdrowotną mocą!

Pospolity mlecz zmienia barwę łąk na przełomie kwietnia i maja. Żółte dorodne pąki porastają przydrożne skwerki, parki, łąki. Jesteśmy do nich tak przyzwyczajeni, że rzadko pamiętamy o właściwościach prozdrowotnych popularnego mieszka lekarskiego, który wzmacnia odporność, jest świetnym remedium ma popularne infekcje, poprawia trawienie oraz podawany na kaszel łagodzi męczący odruch i ułatwia odkrztuszanie. Sprawia, że kaszel jest bardziej produktywny. Jednak zalet mniszka lekarskiego jest znacznie więcej.

Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne

Mniszek lekarski to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych oraz innych składników, takich jak garbniki, inulina, flawonoidy, krzem, magnez i potas. Mniszek lekarski powinien znaleźć się w diecie wszystkich osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Działanie mniszka lekarskiego stymuluje wydzielanie większych ilości żółci, co pomaga zwłaszcza w chorobach woreczka żółciowego i wątroby. Mniszkiem lekarskim zainteresować powinny się także osoby będące na diecie i chcące zgubić nadprogramowe kilogramy. Mniszek lekarski wspomaga produkcję soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego, nie dopuszczając do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku.

W dodatku mniszek lekarski wpływa na ilość produkowanego moczu, dzięki czemu poprawia stan zdrowia osób zmagających się z kamieniami nerkowymi i częstymi infekcjami dróg moczowych. Jednocześnie mniszek lekarski nie powoduje usuwania wraz z moczem potrzebnych organizmowi składników takich jak potas – dzięki temu zapobiega niedoborom witamin i składników mineralnych. Z tego powodu mniszek lekarski jest zalecany także podczas leczenia anemii.

Zawartość wielu witamin, w tym witaminy C, sprawia, że mniszek lekarski wpływa korzystnie na odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Okłady z mniszka lekarskiego mają działanie łagodzące i przyspieszają gojenie się ran, dlatego są stosowane do usuwania kurzajek, leczenia skaleczeń i łagodzenia świądu skóry.

Warto jednak pamiętać, że właściwości mniszka lekarskiego zwiększające wydzielanie soków trawiennych przez układ pokarmowy powodują, że mniszek lekarski nie powinien być stosowany przez chorych zmagających się z chorobami wrzodowymi.

Miód z mleczy: przepis

Istotne jest, by wybrać się na łąkę z dala od ulicy. Raczej nie na pole, które może być potraktowane środkami na owady, ale znaleźć miejsce z szerokim pasem zieleni, znajdujące się w większej odległości od spalin.

Ważna jest również pora dnia: najlepiej zaplanować zrywanie kwiatków przed południem w słoneczny dzień, kiedy główki mniszka są otwarte i dorodne. Ważne jest, by kwiaty były dojrzałe, ale nie zmieniały już swojego wyglądu w popularne „dmuchawce”. Wieczorem kwiatki zamykają główki, poza tym znawcy tematu twierdzą, że zerwane o tej porze dnia są gorzkie. Dlatego tak ważne jest, by zebrać kwiatki w południe, w ładny, słoneczny dzień, by nasz miód z mniszka lekarskiego był smaczny i zdrowy.

W wersji mini (na około 2 małe słoiczki po przecierze pomidorowym) będziemy potrzebować: – około 150-200 kwiatów (same główki bez łodyżek, dozwolone są zielone koszyczki, niektórzy twierdzą, że bez nich jest najlepszy) – około pół litra wody – około pół szklanki cukru (dobrym wyborem jest użycie brązowego, nierafinowanego) – sok z jednej cytryny Kwiaty oczyszczamy – wysypujemy do miski i pozwalamy, by wyszły z nich wszystkie robaczki (może to potrwać kilka godzin). Płuczemy pod wodą i przebieramy. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 15 minut.

Następnie odstawiamy w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny. Po dobie wyciągamy mlecze i odsączamy wodę do osobnego garnuszka. Wsypujemy do wody cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny i stawiamy na gazie. Gotujemy około 2 godziny (bez przykrywki), by wyparował nadmiar wody i by miód zgęstniał. W tym czasie możemy cieszyć się pięknym zapachem, który unosi się w całym domu. Na końcu przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Dodatkowa pasteryzacja (gotowanie słoiczków z zawartością) nie jest potrzebna. Jedną łyżeczkę miodu dziennie możemy dodawać do herbaty lub jeść samodzielnie dla wzmocnienia i w okresie infekcji. Miód jest świeży przez kilka miesięcy. Z mniszka lekarskiego można przygotować również napój z liści, sok ze świeżych liści mniszka, odwar z korzenia mniszka lekarskiego.

Kilka innych cennych dla zdrowia sposobów wykorzystania mlecza:


Aby złagodzić dolegliwości układu pokarmowego, warto przygotować napar z mniszka. 50 gram rozdrobnionych korzeni i liści należy zalać litrem wody i gotować pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie napar z mniszka lekarskiego należy zdjąć z kuchenki i studzić przez 10 minut. Tak przygotowany naturalny lek należy pić 3 razy dziennie – dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zaparć, ale także problemów z wydalaniem moczu i wysypką. Taki napar pomoże też w problemach z trądzikiem i zaczerwienieniem skóry. Wystarczy tylko nawilżyć nim płatek kosmetyczny i przemywać nim twarz 2 razy dziennie.

Z kolei przygotowanie naparu z kwiatów mniszka lekarskiego pozwoli ustabilizować wahania żeńskich hormonów, a także dolegliwości bólowe związane z owulacją czy miesiączką. Jedną łyżkę kwiatów mniszka lekarskiego wystarczy zaparzyć w połowie litra wody przez 10 minut. Picie tak powstałego naparu z mniszka lekarskiego 2–3 razy dziennie pozwoli też walczyć z nawracającymi infekcjami jamy ustnej oraz podrażnieniami dziąseł.

Przygotowane na podstawie:

Źródło 1 : http://www.sosrodzice.pl/miod-z-mleczy/#article

Źródło 2: https://portal.abczdrowie.pl/jakie-dzialanie-ma-mniszek-lekarski

Za: https://www.nwo.report/zdrowie/109375.html

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.