Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 4, 2013 Przez stophasbara W Metapedia

Martin Luther King Jr. – w rocznicę śmierci

źródło: http://en.metapedia.org/wiki/Martin_Luther_King,_Jr.

Martin Luther King (urodzony jako Michael King Jr 15 stycznia 1929 r. w Atlancie, Georgia, zamordowany 4 kwietnia 1968 r. w Metapedia_413x140Memphis, Tennessee), był przywódcą tzw. Amerykańskiego Ruchu Praw Obywatelskich (American Civil Rights Movement). King odnosił sukcesy w organizowaniu Czarnych w marszach i demonstracjach w celu zniesienia segregacji na Południu. Rasowa agitacja Kinga zakończyła się jego zabójstwem w Memphis w stanie Tennessee w 1968 roku przez Jamesa Earla Raya.

Nazwisko

Ojciec Kinga urodził się jako Michael King, a on sam jako Michael King, Jr. Ojciec „zmienił” nazwisko swoje i syna na własną rękę podczas podróży datowanej na 1934 r. do narodowosocjalistycznych Niemiec, aby wziąć udział w the Fifth Baptist World Alliance Congress w Berlinie. Wtedy też wybrał sobie nazwisko Martin Luther King na cześć wielkiego niemieckiego reformatora Marcina Lutra. [1]

Augusta Courier

200px-Martin_Luther_King_attending_communist_conference

Martin Luther King Jr. bierze udział w komunistycznym szkoleniu w Highlander Folk School w święto Dnia Pracy w 1957 r.

The Augusta Courier doniosła na stronie 4 swego wydania z dnia 08 lipca 1963:

Sekcja praw autorskich: Tekst w tej sekcji został znaleziony i może być własnością Augusta Courier i dlatego jest tutaj zaprezentowany wyłącznie dla celów edukacyjnych i badawczych. celów poglądowych.

Oryginalny link do strony:

Zdjęcie po prawej zostało wykonane przez pracownika stanu Georgia, w szkole the Highlander Folk School w Monteagle podczas Labor Day weekend w 1957 roku. Fotograf został wysłany do szkoły przez the Georgia Commission on Education. Szkoła o nazwie The Highlander Folk School została następnie zamknięta i odebrano jej prawo organizowania lekcji na podstawie aktu ustawodawczego Stanu Tennessee z późniejszą datą, ponieważ  oskarżono ją o organizowanie działalności wywrotowej.

Fakty

Sekcja praw autorskich: Tekst w tej sekcji został znaleziony i może być własnością http://theforbiddentruth.net/5336-why-mlks-fbi-files-sealed-until-2027-whats-hide.html

i dlatego jest widoczny tutaj wyłącznie dla celów edukacyjnych lub celów naukowych.

Oryginalny link do strony:

Ile naprawdę wiesz? Oto mały quiz sprawdzający wiedzę o MLK w czasie dnia święta Martina Luthera Kinga. Przyjemnej zabawy!

Wielu Amerykanów nie wie wystarczająco dużo o MLK. Po zrobieniu tego quizu, widać będzie, jak na dłoni, jak niewiele szkoły, media oraz establishment polityczny powiedział ci o tym człowieku.

1.Imię sędziego, który utajnił akta z nadzoru FBI nad Kingiem aż do roku 2027.

Odpowiedź: Honorable John Lewis Smith, Jr

2.Według czyjej biografii z 1989 r., King miał spędzić swą ostatnią noc na ziemi oddając się  cudzołóstwu?

Odpowiedź: napisał ją Reverend Ralph Abernathy „And the Walls Came Tumbling Down”

3.Według czyjej biografii z 1989 r., King miał spędzić swój ostatni poranek na ziemi bijąc kobietę?

Odpowiedź: napisał ją Reverend Ralph Abernathy „And the Walls Came Tumbling Down”

4.Kto był prokuratorem generalnym, który nakazał FBI założenie podsłuchu?

Odpowiedź: Robert F. Kennedy

5.Kto był zastępcą dyrektora FBI, który napisał list do senatora Johna P. Easta (R-NC) opisując zachowanie Kinga jako „orgiastyczne i cudzołożne eskapady, z których wynika, że King może być bestialski w wykorzystywaniu seksualnym kobiet”

Odpowiedź: Charles D. Brennan

6.Kto nazwał Kinga „kaznodzieją hipokrytą”

Odpowiedź: Prezydent Lyndon B. Johnson

7.Która amerykańska gazeta poinformowała, że King dokonał plagiatu pracy doktorskiej na Uniwersytecie w Bostonie.

Odpowiedź: The Wall Street Journal

8.Czyją pracę splagiatował King używając ponad 50 pełnych zdań przepisanych do swej własnej pracy doktorskiej?

Odpowiedź: dr Jacka Boozera

9.Kto był przewodniczącym National Endowment for the Humanities, które celowo zatuszowało wiedzę o plagiacie pracy doktorskiej Kinga?

Odpowiedź: Lynne Cheney, żona wiceprezydenta Richarda Cheney

10.Jakie było prawdziwe nazwisko Martina Luthera Kinga?

Odpowiedź: Michael King, Jr. W 1935 jego ojciec, Michael King, oświadczył swojej kongregacji, że odtąd ma być znany jako Martin Luther King, a jego syn ma być znany jako Martin Luther King, Jr

11.W swoim pierwszym kazaniu publicznym w Ebenezer Baptist Church w 1947 roku, kogo  splagiatował King?

Odpowiedź: Harry Emersona Fosdicka

12.Nazwisko człowieka, który pracował jako osobisty sekretarz Kinga w latach 1955-60, wstąpił do Ligii Młodych Komunistów (Young Communists League) w New York City College w 1936 roku, trafił do więzienia za oszustwa w 1944 roku, a w 1953 roku został skazany na 60 dni więzienia w Kalifornii za „czyny lubieżne i homoseksualne zboczenie”

Odpowiedź: Bayard Rustin

13.Według kogo, King miał się „prywatnie określić się jako marksista”

Odpowiedź: jego biografa, Davida J. Garrowa

14.Kto zajmował się wydaniem książki Kinga Stride Toward Freedom?

Odpowiedź: żydowski komunista Stanley Levison

15.Kto wygłosił następujące przemówienie?

“Oto dokładnie to, czego chcemy – niech zabrzmi dzwon wolności z każdej strony góry. Nie tylko z Zielonych Gór i Białych Gór Vermont i New Hampshire; nie tylko z Catskills; ale również z Ozarks w Arkansas, ze Stone Mountain w Georgii, z Blue Ridge Mountains w Wirginii – niech zabrzmi nie tylko mniejszościom w Stanach Zjednoczonych, lecz dla wydziedziczonych na całej ziemi – z każdej strony góry, Niech zabrzmi dzwon wolności!

Odpowiedź: Archibald Carey, 1952

Cytat:

Nigdy nie zapominajmy, że wszystko, co zrobił Hitler w Niemczech było legalne – Martin Luther King Jr.

odnośnik:

  1.  Martin Luther King, Jr. name change

Komentowanie zamknięte.