Najnowsze

Opublikowano Kwiecień 2, 2013 Przez Jan W Zdrowie

Ludzkie DNA może się znajdować w naszej żywności

Za: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/ludzkie-dna-moze-sie-znajdowac-w-naszej-zywnosci

Data publikacji: 1.04.2013

d1

Ostatnio dużo mówi się o jakości mięsa i to nie zawsze dobrze zwłaszcza w kontekście naszego kraju. Warto, zatem poinformować, że ostatnie badania pokazują, że w produktach mięsnych może znajdować się nie tylko konina, ale nawet ludzka tkanka. To zmusza nas do zastanowienia się na nowo, nad jakością gotowego jedzenia.

Prawdopodobieństwo znalezienia śladów ludzkiego DNA w produktach mięsnych jest oceniana, jako „Wystarczająco Wysoka”, ponieważ do mięsa mogą się dostawać fragmenty ciał pracowników podczas krojenia mięsa w rzeźniach.

 

W związku ze skandalem końskiego mięsa, o którym grzmiała cała Europa, przedstawiciele rządu Republiki Południowej Afryki zlecili badania, które potwierdziły, że istnieje możliwość, iż tkanka ludzka wchodzi do mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi. Według specjalistów nie jest to jednak zagrożenie dla konsumentów.

„Załóżmy, że pójdę do fabryki i przetestuje pierwszy dostępny kawałek mięsa. Jeśli okaże się, że pracownik fabryki, przed procesem obróbki na przykład dłubał w nosie, wynik testów pokaże zupełnie inny skład mikrobiologiczny” – mówi profesor Uniwersytetu Stellenboscha, Ludwik Hoffman

Często dochodzi też do sytuacji, gdy rzeźnicy zatną się przy pracy. Jednak obecność ludzkiej tkanki w próbkach mięsa nie oznacza, że ​​będziemy jeść ludzkie mięso. Oczywiście lepiej wierzyć, że takie przypadkowe domieszki w naszej żywności, zdarzają się rzadko, ale z pewnością do tego dochodzi.

 

Nie ma też, co liczyć, ze państwowe urzędy zadbają o to, aby nasza żywność nie była trująca. Gdyby te organizacje odpowiedzialne za bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne rzeczywiście poważnie traktowały swoje obowiązki z naszego rynku musiałaby zostać wycofana zdecydowana większość żywności, ponieważ w dużej mierze jest ona pełna chemii a obecność śladowych domieszek ludzkich tkanek w mięsie jest przy tym tylko nieszkodliwą ciekawostką.

 

 

 

 

Komentowanie zamknięte.