Najnowsze

Opublikowano Styczeń 26, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Lekarz-onkolog wyjaśnia

Lekarz-onkolog wyjaśnia, w jaki sposób gotowanie z kurkumą prowadzi do niesamowitych korzyści zdrowotnych.

a

Jedna rzecz to przeczytać wszystkie badania, aby być poinformowanym w kwestii aktualności i badań w zakresie naturalnego zdrowia, ale co innego usłyszeć to od ludzi, którzy wykorzystują je w praktyce. Kiedy można połączyć praktyczne zastosowania w dziedzinie zdrowia naturalnego z uwzględnieniem podstaw naukowych, wówczas dowody mogą okazać się strasznie przekonywające. A to właśnie się dzieje, gdy onkolog z Johns Hopkins, dr Saraswati Sukumar, przedkłada swoje wyniki, wyjaśniając, w jaki sposób można uzyskać wielkie korzyści ze stosowania niesamowitej przyprawy, kurkumy.

Wielka moc gotowania z użyciem kurkumy

Dr Sukumar jest onkologiem, ale jest także częstym użytkownikiem kurkumy. Wie z pierwszej ręki, jak kurkumina (aktywny składnik kurkumy) może przynosić korzyści zdrowotne i jak można ją łatwo włączyć do swojego codziennego życia. Używa go codziennie w kuchni i zbudowała sporą część swego zawodowego dorobku i reputacji w środowisku w oparciu o przedstawiania zalet tego potężnego korzenia

Korzyści zdrowotnych jest wiele, bardzo dużo. Na przykład dla tych, którzy cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów, którzy mają bolesne obrzęki w kolanach, kurkuma jest idealnym środkiem leczniczym na stłumienie ogniska zapalnego”, mówi dr Sukumar.

„Kobieca podróż”. „Mamy blisko 300 publikacji (które cytują kurkumę), zawierających dane na temat jej anty-nowotworowych skutków. Wiele chorób, takich jak rak jelita grubego i inne typy nowotworów, są prześledzone aż do ogniska zapalnego„.

Wskazuje ona w swych pracach badawczych, jak kurkumina nie tylko reguluje stan zapalny, który prowadzi do powstania niektórych rodzajów raka, ale również inne rodzaje raka, gdzie kurkumina „rzeczywiście wyplenia komórki nowotworowe i zmienia proces ingerencji w strukturę DNA w celu ich likwidacji” napisano w Natural News.

Jak powiedziała dr Sukumar, korzyści płynących z kurkumy jest wiele – od zapalenia stawów aż po zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i leczenie cukrzycy. Ale nie wszystkie źródła dostarczania kurkuminy są sobie równe. Jak zauważa dr Sukumar, twoje ciało może uzyskać najwięcej korzyści przy dodawaniu jej do gotowania.

Problem z pigułką polega na tym, że jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie”, mówi dr Sukumar. „Lepszym sposobem jest wziąć ją do wykorzystania w kuchni i to bardzo  intensywnie. Jeśli masz coś do zjedzenia sauté, to tylko posyp ją swoje danie. W chwili, gdy rozgrzewasz olej i dodajesz do niego kurkumę, staje się ona całkowicie bio-przyswajalna”.

Na szczęście, kurkuma jest wszechstronnego użytku. Ma łagodny, lekko dymny smak mimo jasnego koloru. Smakuje wyśmienicie z opiekanymi warzywami wszelkiego rodzaju, a jeśli jesteś mięsożercą, to można jej używać tartej. Dr Sukumar mówi, że wykorzystuje zaledwie od jednej czwartej do połowy łyżeczki, w zależności od posiłku. Nic złego się nie stanie przy korzystaniu z bardziej intensywnie przyprawionych potraw, takich jak curry.

źródło: Natural Society

źródło: http://www.therebel.org/health/611311-cancer-doctor-explains-how-cooking-with-turmeric-leads-to-amazing-health-benefits

Tłum. Pluszowy Miś

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.