Najnowsze

Opublikowano Październik 13, 2015 Przez ls W Zdrowie

Kurkuma – nadzwyczajna pomoc w Alzheimerze

Kurkumę stosuje się w Indiach od ponad 5.000 lat, co prawdopodobnie skutkuje tym, że teraz społeczności miejskie i wiejskie mają najniższy wskaźnik zachorowalności na chorobę Alzheimera [CA] na świecie. Ostatnie badania pacjentów z CA wykazały, że mniej niż 1 g kurkumy dziennie przyjmowany przez 3 miesiące wywoływał ‚nadzwyczajną poprawę’.

Kurkuma – nadzwyczajna pomoc w Alzheimerze

Niepokojąco powszechna choroba Alzheimera

Smutne jest to, że diagnoza CA stała się rytuałem w tzw. rozwiniętych krajach. CA uważa się za powszechną formę demencji, określoną jako poważna utrata funkcji poznawczych u wcześniej nieosłabionych osób, poza tym czego oczekuje się na skutek zwykłego starzenia się.

Badanie z 2006 oszacowało, że 26 mln ludzi na świecie choruje na CA, i że w 2050 zachorowalność zwiększy się 4-krotnie, kiedy 1 na 85 osób będzie nią dotknięta. [1]

Pod koniec ubiegłego roku w czasopiśmie Ayu opublikowano badania zatytułowane „Skutki kurkumy w CA z objawami behawioralnymi i psychologicznymi demencji”. [ii] Badacze opisali 3 pacjentów, których objawy behawioralne „uległy niezwykłej poprawie” po konsumpcji 764 mg kurkumy (100 mg kurkuminy dziennie) przez 12 tygodni:

„Wszyscy 3 pacjenci wykazują drażliwość, pobudzenie, niepokój, apatię, dwóch pacjentów cierpi z powodu nietrzymania moczu. Zalecono im kapsułki kurkumy i zaczęli wychodzić z tych objawów, bez żadnych niepożądanych skutków ubocznych w objawach klinicznych i danych laboratoryjnych”.

Tylko po 3 miesiącach leczenia objawy u obu pacjentów i ciężar na ich opiekunach uległy znacznemu zmniejszeniu.

Raport opisuje tę poprawę w następujący sposób:

„W jednym przypadku wynik MMSE podniósł się o 5 punktów, z 12/30 do 17/30. W pozostałych dwóch nie zauważono istotnej zmiany w MMSE, ale w rocznym okresie leczenia rozpoznawali swoją rodzinę. W każdym przypadku stosowano kurkumę przez okres dłuższy niż 1 rok i nie zauważono ponownego zaostrzenia BPSD [re-exacerbation]”.

Właściwości anty-CA kurkumy

Bardzo ważne jest tu znaczenie składnika kurkumy – polifenolu kurkuminy, który daje mu ten złoty kolor.

Na naszym portalu mamy 114 wyników badań kurkumy pokazujących jej zestaw neuroprotekcyjnych działań fizjologicznych, 30 z nich bezpośrednio wiążą się z jego właściwościami anty-AD. **

Dwa z tych badań są szczególnie obiecujące, bo pokazują, że kurkumina może zwiększyć klirens patologicznej blaszki amyloidubeta u pacjentów z CA, i w połączeniu z wit. D3 nasila się proces neurorestoracyjny. [7] Dodatkowe badania przedkliniczne pokazują, że kurkumina (i jej analogi) ma działanie hamujące i ochronne przed wiążącymi się z CA białkami βamyloidu. [8] [9] [10]

Inne udokumentowane mechanizmy anty-CD obejmują:

  • Przeciwzapalne: kurkumina odgrywa ochronną rolę w wiążącym się z zapaleniem białku β-amyloidu. [11]
  • Przeciwutleniaczowe: kurkumina może zmniejszać szkody dzięki tym właściwościom. [12]
  • Przeciwcytotoksyczne: kurkumina wydaje się chronić przed niszczącymi komórki wpływami białek β-amyloidu. [13] [14]
  • Przeciwamyloidogenne: Kurkuma zawiera różne składniki (kurkumina, tetrahydrocurcumin, demethoxycurcumin i bisdemethoxycurcumin) które mogą atakować patologiczną przyczynę CA poprzez zapobieganie tworzenia się białka β-amyloidu. [15] [16] [17] [18]
  • Neurorestoracyjne: kurkuminoidy wydają się ratować długotrwałe wzmocnienia (wskaźnik pamięci funkcjonalnej) osłabione przez peptyd amyloidu, i może odwrócić uszkodzenia fizjologiczne poprzez restorację zniekształconych neurytów i zakłócanie istniejących płytek. [19] [20]
  • Chelatujące metale: kurkumina ma wyższe powinowactwo wiązania żelaza i miedzi zamiast cynku, co może przyczyniać się do jego ochronnego działania w leczeniu CA, bo uszkodzenia wywołane przez żelazo mogą odgrywać rolę patologiczną. [21] [22]

Inne przyprawy korzystne w leczeniu CA

Nowoczesna spiżarka zawiera szeroki wachlarz substancji anty-AC, teraz potwierdzonych przez naukę. Na naszym portalu są badania wymieniające 97 natural substances of interest naturalnych substancji. Na czele tej listy jest kurkumina. Pozostałe są następujące:

  • Olej kokosowy: zawiera średnio 66% trójglicerydów o średniej długości łańcucha i może poprawiać objawy spadku zdolności poznawczych u pacjentów cierpiących na demencję poprzez zwiększanie ciał ketonowych wzmacniających mózg, i być może tylko 1 dawką w ciągu tylko 2 godzin. [23]
  • Kakao: badanie z 2009 wykazało, że zawarte w nim procyjanidyny mogą chronić przed peroksydacją lipidów wiązanych z neuronalną śmiercią komórek w sposób istotny dla CA. [24]
  • Szałwia: badanie z 2003 wykazało, że ekstrakt z szałwii ma właściwości terapeutyczne u pacjentów z lekką lub umiarkowaną CA. [25]
  • Kwas foliowy: choć większość pozytywnych badań tej wit. B wykonano w wersji pół-syntetycznej, co może mieć niezamierzone, negatywne skutki dla zdrowia, idealnym źródłem tej wit. B są liście, czyli zielone warzywa liściaste, bo tylko pokarmy dostarczają kwasu foliowego. Ponadto, cała grupa wit. B, w tym zwłaszcza modulujące homocysteinę B6 i B12, [26] mogą być najbardziej wartościowe w profilaktyce i leczeniu CA.
  • Resweratrol: ten składnik w zachodniej diecie znajduje się głównie w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i czekoladzie. Na naszym portalu jest 16 artykułów na temat jego właściwości anty-CA. [27]

Inne silne naturalne substancje lecznicze:

  • Miłorząb dwuklapowy [Gingko biloba]: jego skuteczność co najmniej taka jak leku Aricept w leczeniu i poprawie objawów CA. [28] [29]
  • Melisa lekarska [Melissa offinalis]: ma właściwości terapeutyczne u pacjentów z lekką do umiarkowanej CA. [30]
  • Szafron: działa podobnie jak lek Donepezil w leczeniu lekkiej do umiarkowanej CA. [31]

Jak zawsze, warto pamiętać, że to nasza dieta i narażenie środowiskowe, które w dużym stopniu określają nasze ryzyko przyspieszonego starzenia się mózgu i wiążącego się z tym otępienia. Profilaktyka jest dużo lepszą strategią, zwłaszcza biorąc pod uwagę liczne wyżej wymienione substancje terapeutyczne, które można stosować w żywności jako przyprawy. Spróbuj wprowadzać do diety małe, wysokiej jakości kulinarne dawki przypraw takich jak kurkuma, pamiętając, że dodawanie smaku” w sposób, który jest naprawdę przyjemny, może być ostatecznym standardem dla określenia tego, co jest dla ciebie „zdrową dawką.

przypisy pod linkiem:

http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-produces-remarkable-recovery-alzheimers-patients

Tłumaczenie Ola Gordon

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.