Najnowsze

Opublikowano Lipiec 11, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Kłamstwa o tłuszczach. Dezinformacja i celowa konfuzja

W zachodnim / uprzemysłowionym świecie jest wiele kłamstw, dezinformacji i celowej konfuzji o tym jaki rodzaj tłuszczów i olejów powinien być w naszej diecie. By ujawnić prawdę, powiem tylko tyle: jest to jedna z najważniejszych przyczyn epidemii chorób serca, udaru, raka, cukrzycy, dysfunkcji narządów, chorób psychicznych… mieliśmy je przez mniej więcej 80 ostatnich lat, z powodu konsumpcji złych tłuszczów i olejów.

a

To, w połączeniu z dobrej jakości tłuszczami i olejami w diecie.

Teraz postaw się w roli sędziego i jury. Pozwólcie mi przedstawić sprawę. Oskarżam establiszment spożywczy (i tych niewątpliwie w porozumieniu z) o: kłamstwa, oszustwo, dezinformację, ukrywanie, lichą naukę i konfuzję, żeby osiągać zyski. Na przestrzeni lat udało się im przekonać konsumentów do tego, że ich produkty spożywcze zawierające wszystkie nowomodne junk-tłuszcze są zdrowe. Ale prawda jest znana, poprzez chciwość komercyjną wyrządzili więcej szkody niż dobrego.

… I to jest w jaki sposób to osiągnęli.

Cofnijmy zegar czasu do lat 1920. Był to czas kiedy choroby takie jak serca, rak, cukrzyca i inne zaburzenia epidemiczne były dość rzadkie w zachodnim / uprzemysłowionym świecie. Więc to aż prosi się o pytanie: co się stało, że nastąpił tak przerażający wzrost tych zaburzeń w ciągu 90 lat? W jaki sposób osiągnęły epidemiczne poziomy? Dlaczego, na przykład, teraz choroby serca stały się przyczyną ponad 40% zgonów w Ameryce?

We wczesnych latach, jeszcze przed znacznym wzrostem tej epidemii, zasadniczo pojawiły się 2 główne rzeczy, które w rezultacie pozwoliły na choroby wielu, wielu osób. To eskalowało liczbowo na przestrzeni lat i trwa do dzisiaj…

Odnośnie tych 2 rzeczy (2 czynników), jedna skutecznie promowała drugą. Tym sposobem umożliwiło to rozwój i zdobycie akceptacji tych niedoinformowanych konsumentów. To dlatego stanowczo uważam, że to nie był przypadek, że te rzeczy wydarzyły się razem. Obie zorganizowano by tak właśnie się stało. Przygotowano je w odpowiednim czasie… Więcej o tym później.

Te 2 rzeczy to:

1 – Konsumentom powiedziano, że ‚dowody naukowe’ wykazały iż niska zawartość nasyconego tłuszczu i niski cholesterol w diecie zmniejszy liczbę chorób serca.

2 – Na przestrzeni lat produkowano coraz więcej żywności zawierającej więcej nienasyconego tłuszczu i konsumowano mniejsze ilości nasyconego. Dietę niskotłuszczową uważano także za tzw. bezpieczniejszą alternatywę.

Obie te ‚prawdy’, oczywiście, są nadal akceptowane przez obecny główny nurt.

Spójrzmy na czynnik No. 1. Czy to prawda? Czy dieta o niskiej zawartości tłuszczu nasyconego i niskim cholesterolu naprawdę wpłynęły na zmniejszenie się liczby chorób serca? A co z posiadanym przez nich tzw. bezspornym dowodem naukowym?

Zbadajmy te dowody.

Zawsze mi mówiono iż każde istotne odkrycie powinno opierać się na istotnych dowodach. W przypadku diety nisko-nasyconych tłuszczów i niskiego cholesterolu prowadzącej do zmniejszenia liczby chorób serca, dowody na to są co najmniej nieprzekonujące, co może niektórych zaskoczyć.

Czy to był początek tej ludobójczej dezinformacji?

Badania rozpoczęto już w 1948. Przeanalizowano relacje między tłuszczem nasyconym i konsumpcją cholesterolu u około 6.000 osób w 5-letnich odstępach czasu. To nazywało się badaniem Framingham (Massachusetts, USA). Po zbadaniu wyników porównano

2 grupy:

  • Jedna: na diecie wysoko nasyconych tłuszczów / wysoko cholesterolowej
  • Druga: na diecie nisko nasyconych tłuszczów / nisko cholesterolowej.

Dr William Cannel, dyrektor badań Framingham stwierdził, że całkowity cholesterol w osoczu jest mocnym predyktorem CHD… [1]

Ale 40 lat później, po dokładniejszej analizie odkrywamy, że powyższe twierdzenie nie zgadzało się z faktycznymi wynikami. Bez fanfarów ujawniono w jakimś mało znanym czasopiśmie, potwierdzenie dr Williama Castelli, kolejnego dyrektora badania rzucającego nieco światła na prawdę tej sprawy. Zasadniczo powiedział:

We Framingham, Massachusetts, im więcej badany jadł cholesterolu, im więcej jadł kalorii, tym miał niższy poziom cholesterolu… odkryliśmy, że osoby które jadły najwięcej cholesterolu, najwięcej tłuszczu nasyconego, najwięcej kalorii, mniej ważyły i były najbardziej aktywne fizycznie. [2]

Badanie wykazało, że ci ważący mniej i mający nienormalnie wysoki poziom cholesterolu we krwi mieli nieco wyższe ryzyko przyszłej choroby serca: ale tycie i poziom cholesterolu we krwi miały odwrotną korelację z konsumpcją tłuszczu i cholesterolu w diecie. [3]

Inaczej mówiąc, badanie Framingham nie wykazało, żeby dieta z wysokim tłuszczem nasyconym i niskim cholesterolem zmniejszała ryzyko choroby serca. Wiele innych badań również doszło do takiego samego wniosku.

Inne badania, takie jak chirurga serca Michaela DeBakeya wyraźnie zaprzeczają idei, że wysoki cholesterol = choroba serca. Po zbadaniu 17.000 pacjentów, nie znalazł relacji między cholesterolem i problemami układu sercowo-naczyniowego… [4]

Czasopismo zajmujące się dietą ujawniło badanie przeprowadzone przez radę badań medycznych pokazujące, że mężczyźni konsumujący masło (tłuszcz nasycony) mieli o 50% mniejsze ryzyko choroby serca niż konsumujący margarynę (tłuszcz wielonienasycony). [5]

Mieszkańcy Indii północnych znani są z tego, że jedzą 17 razy więcej tłuszczu nasyconego niż Hindusi na południu… [6]

Ale pomimo tych badań, podobnie jak wielu innych pokazujących brak dowodów na dietę niższą w tłuszcze nasycone i niższą w cholesterol jako zdrowszą opcję, zignorowano je.

Podsumowanie

Politycznie poprawny wybór preferujący dietę z niskim tłuszczem nasyconym / niskim cholesterolem, rzeczywiście stał się wnioskiem głównego nurtu, pod dowództwem dyktokratów dietetycznych, i jak widzimy powyżej, jest oszustwem preferującym zyski od dobrostanu ludzi

Paul A Philips

Źródło: www.naturalblaze.com/2014/12/fat-foods-lies-misinformation-and.html#sthash.5ozJGvnp.dpuf

Tłum. Ola Gordon

Tags : ,

Komentowanie zamknięte.