Najnowsze

Opublikowano Listopad 13, 2014 Przez a303 W Dziennikarstwo śledcze

Herbicyd Roundup a przerost zabójczych bakterii

Czy zawierający glifosat herbicyd Roundup [Monsanto], prowadzi do przerostu zabójczych bakterii u zwierząt i ludzi konsumujących skażoną nim żywność GMO?

a

To pytanie powstaje po publikacji w Current Microbiology nowego badania zatytułowanego „Skutki glifosatu na potencjalne patogeny i korzystnych członków mikroflory drobiu in vitro” [The Effect of Glyphosate on Potential Pathogens and Beneficial Members of Poultry Microbiota In Vitro], które wykryło, że aktywny składnik w Roundup znany pod nazwą glifosat, negatywnie wpływa na bakterie przewodu pokarmowego drobiu in vitro. Naukowcy przedstawili dowody na to, że bardzo patogenne bakterie były oporne na glifosat, a korzystne bakterie były nań umiarkowanie lub wysoce podatne.

Korzystnymi bakteriami które, jak wykryto, ulegały glifosatowi, były: Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus badius, Bifidobacterium adolescentis i Lactobacillus spp. Szczepami patogenicznymi opornymi wobec toksyczności glifosatu były: Salmonella Entritidis, Salmonella Gallinarum, Salmonella Typhimurium, Clostridium perfringens i Clostridium botulinum.

Naukowcy stwierdzili, że „zmniejszenie pożytecznych bakterii w mikroflorze przewodu pokarmowego po spożyciu glifosatu może zakłócić normalną społeczność tej bakterii”. Jeszcze bardziej alarmująca była obserwacja, że toksyczność glifosatu względem najbardziej rozpowszechnionych korzystnych gatunków, Enterococcus, „może być istotnym czynnikiem predysponującym, który wiąże się ze zwiększeniem chorób wywoływanych przez Clostridia botulinum przez hamowanie antagonistycznego działania tych bakterii na Clostridia„. Clostridia to klasa bakterii beztlenowych, w tym niektóre z najbardziej niebezpiecznych znanych człowiekowi, takie jak, C. tetani i C. botulinum [jad kiełbasiany], które wytwarzają odpowiednio toksyny tężca i botuliny.

Botulin jest najbardziej trującą znaną substancją, a mimo to FDA pozwala na stosowanie go w „kosmetyce”, np zastrzyki z botoksu, i uważa się go za potencjalną broń biologiczną, bo wymaga tylko 75 miliardowych części grama (75 ng) by zabić człowieka o wadze 75 kg (165 funtów). Szacuje się, że tylko 1 kg (2,2 funta) wystarczy żeby zabić całą ludzkość.

Badacze zauważyli, że wrażliwe na glifosat dobre szczepy bifodobacteria, lactobacilli, propionibacteria i enterococci hamują rozwój C.botulinum. Wykryli również, patogenne szczepy Salmonelli and E.coli, coraz częściej skażające produkty drobiowe, były bardzo odporne na glifosat. I wskazali także, że glifosat ma też potencjał wywoływania mutacji genetycznych w bakteriach, umożliwiając pojawienie się nowego poziomu patogeniczności po stałym narażaniu na tę substancję chemiczną.

Co to oznacza dla naszej żywności?

Jedną z oczywistych konsekwencji tego badania jest to, że np. drób karmiony kukurydzą i soją GMO z dodatkiem glifosatu, prawdopodobnie dotkną niezdrowe zmiany struktury ich flory bakteryjnej w jelitach (znanej jako dysbioza), wywołując coraz większe szkody nie tylko wśród zwierząt, ale też tych którzy je konsumują. Fabrycznie hodowane kury już rutynowo karmi się antybiotykami, arszenikiem, a nawet lekami przeciwdepresyjnymi, z których każdy stanowi zagrożenie zdrowotne, zarówno wpływając na powstawanie nośników chorób zakaźnych, jak i na skażanie samego mięsa.

a

To nowe badanie potęguje rosnący niepokój, że w rezultacie skoncentrowanej operacji karmienia zwierząt (concentrated animal feeding operation = CAFO) kury mogą stać się wylęgarnią botulizmu i podobnych organizmów chorobotwórczych. Śmiertelne wybuchy botulizmu u bydła ostatnio powiązano ze skazoną ściółką dla drobiu w Irlandii. [1] Również w tym miesiącu FDA rozszerzyła wysoce kontrowersyjne napromieniania żywności poprzez zwiększenie dopuszczalnego dawki u drobiu od 3 do 4,5 Kilograys (Kilogray odpowiada 2.500.000 prześwietleniom klatki piersiowej [40 miliremów każde], albo 166 razy dawka śmiertelna [5 Grays] dla człowieka), powołując się na obawy, że niższe dawki nie eliminują odpornych na promieniowanie zarodników kultur bakterii, takich jak Clostridium botulinum. [2]

To więcej niż problem skażania żywności

Opublikowane w tym roku wyniki badania, także w czasopismie Current Microbiology, wykazały, że preparaty glifosatu o stężeniu niższym niż obecnie zalecane w rolnictwie, mogą niszczyć organizmy spożywcze szeroko stosowane jako startery w tradycyjnych i przemysłowych technologiach nabiałowych, takie jak Geotrichum candidum, Lactococcus lactis subsp. cremoris i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus.[3] Autorzy badania wywnioskowali, że nieodłączna toksyczność herbicydu Roundup organizmów w ziemi może tłumaczyć powód „…utraty mikrobioróżnorodności i stężenia mikrobiologicznego zauważalnego od wielu lat w surowym mleku”.

Faktem jest, że metody upraw GM, bardzo polegające na substancjach w herbicydzie na bazie glifosatu, stwarzają poważniejsze długoterminowe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności poprzez drastyczne zmiany struktury ziemi, zagrażając jej płodności i zdolności produkcji żywności dla obecnych i przyszłych pokoleń.

Więcej: Ujawniono: czy glifosat Monsanto niszczy ziemię? [Un-Earthed: Is Monsanto’s Glyphosate Destroying The Soil?]

Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/roundup-herbicide-linked-overgrowth-deadly-bacteria?page=2

Tłum. Ola Gordon.

(Przypisy w źródle)

 

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.