Najnowsze

Opublikowano Luty 3, 2013 Przez Jan W Bez kategorii

Gluten pszenny powoduje epidemię otyłości w krajach rozwiniętych

Za: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/gluten-pszenny-powoduje-epidemie-otylosci-w-krajach-rozwinietych

Data publikacji: 2.02.2013

glu1

 

W najnowszym numerze czasopisma branżowego Journal of Food Biochemistry, opublikowano badanie na temat diety bezglutenowej, jako czynnika zmniejszającego otyłość. W artykule przedstawiono wyniki badań pokazujące skutki diety z glutenem i diety bezglutenowej u myszy.

Gluten to białko obecne w wielu zbożach. Już teraz wiadomo, że jego minimalizacja w diecie ma moc zapobiegania celiakii, i innym ciężkim chorobom.  Jednak efekt diety bezglutenowej na otyłość i nie zostały odpowiednio przeanalizowane.  Dlatego celem tego badania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy wyłączenie glutenu z diety zapobiega rozwojowi tkanki tłuszczowej, jak również, jakie są długofalowe konsekwencje takiej diety.

 

W doświadczeniu, myszy karmiono karmą o zawartości tłuszczu i z domieszką 4,5% glutenu w jednej grupie kontrolnej. Naukowcy następnie oceniali w obu grupach kilkanaście parametrów takich jak masa ciała, poziom cukru, skład krwi i temu podobne.  Stwierdzono, że w porównaniu z myszami, które jadły gluten, zwierzęta na diecie bezglutenowej wykazały spadek przyrostu masy ciała i otyłościbez zmian w poziomach absorpcji tłuszczów.

 

Oznacza to, gluten pszenny i prawdopodobnie lektyny, mogą zakłócać procesy hormonalne i wydalnicze w organizmie, jak również bezpośredni wpływ na pewne receptorów powoduje zmiany metabolizmu ssaków w kierunku zwiększenia masy ciała. Pszenica, jak również wszystko, co staramy się wykorzystać, jako pokarm zawiera energię/ materię, jak również informacje, które organizm wykorzystuje do utrzymania integralności genetycznej, a które mogą przeszkadzać w przeprowadzaniu odpowiednich procesów.

 

Do spożywania niektórych produktów, nasze ciała przystosowywały się przez tysiące lat.  Ale pszenica, zwłaszcza w nowoczesnej formie, jest biologicznie i ewolucyjnie nowym źródłem materii / energii i informacji.  Do tego stopnia, że ​​ludzie nadal intensywnie działają manipulując genami w hodowli pszenicy i powodując jej hybrydyzację.  Ma to również znaczenie dla zachowanie naszych genów i odpowiednich procesów biologicznych w naszych organizmie.

 

Naukowcy doszli do wniosku, że dane potwierdzają pozytywny wpływ dietybezglutenowej powodując zmniejszenie otyłości, podatności na zapalenia i tak zwanej insulinooporności.  Bezglutenowa dieta może być dobrym zaleceniem w celu zapobiegania otyłości i zaburzeń metabolicznych. Poprzednie badania grupy naukowców zajmujących się analizą wpływu pszenicy na przyrost masy ciała przez bydło, doprowadziły również do podobnych wyników.  Bydło karmione pszenicą zawsze waży więcej, ale jest też bardziej podatne na choroby.

 

Należy pamiętać, że spożywanie pszenicy powoduje ponad 200 negatywnych skutków dla zdrowia i przyrost masy ciała jest tylko jednym z nich.  Chociaż wzrost wagi często jest czymś, co najczęściej zauważamy, rzeczywistość jest taka, że ​​choroby układu krążenia, zaburzenia psychiczne, autyzm, choroby jelita grubego, i wiele innych wspólnych dolegliwości są bezpośrednio związane z „królową zbóż”.  Czy nadszedł czas, aby zrezygnować całkowicie z pszenicy i glutenu? Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na to pytanie.

 

 

Komentowanie zamknięte.