Najnowsze

Opublikowano Listopad 25, 2014 Przez Olga Ka W Zdrowie

GLUTEN NIE JEST JEDYNĄ RZECZĄ W PSZENICY, KTÓRA SZKODZI LUDZIOM

Coraz więcej osób unika produktów zawierających pszenicę w strachu przed potencjalnymi negatywnymi zagrożeniami zdrowotnymi glutenu. Podczas gdy omijanie pszenicy i innych powszechnych produktów spożywczych jest jak najbardziej korzystne, czynniki ryzyka nie wynikają wyłącznie z nietolerancji glutenu.

images

W rzeczywistości niektórzy ludzie w Stanach Zjednoczonych, którzy zwykle mają problemy trawienne, mogą jeść pszenicę w innych częściach świata i nie mają żadnych dolegliwości. Co jeszcze jest w pszenicy, co jest przyczyną tak wielu problemów zdrowotnych? Na przykład glifosat, składnik aktywny Roundup-u?

Dr Anthony Samsel i dr Seneff ujawniają dowody relacji glifosatu i glutenu do wielu współczesnych zaburzeń zdrowotnych. Ich wyniki są przedstawione na mercola.com i dr Mercola wyjaśnia całą historię w filmie.

„Celiakia jest ciężką reakcją na gluten, który przede wszystkim ma wpływ na układ pokarmowy. Glifosat może poważnie uszkodzić florę jelitową i powodować przewlekłe zaburzenia czynności jelita.  „Stosowanie glifosatu w uprawach pszenicy wzrosło w parze ze wzrostem celiakii. W rzeczywistości, to koreluje w wyższym stopniu niż wykorzystywanie glifosatu na kukurydzy i soi. „  Według dr Seneff, opryskiwanie nieekologicznych upraw pszenicy glifosatem tuż przed zbiorami było w modzie około 15 lat temu. Co ciekawe, stosowanie na pszenicy toksycznych substancji chemicznych, takich jak glifosat, powoduje że pszenica wydaje więcej ziarna.  „Pszenica jakby umiera” wyjaśnia Dr Seneff „i ostatnim tchem uwalnia ziarno„.

Jak to jest możliwe, że pszenica zawiera tak dużo roundupu? Rolnik pszenicy, Keith Lewis, ujawnia, że moczenie pszenicy w Roundupie jest powszechną praktyką wśród rolników w celu zwiększenia produkcji.Pole pszenicy zwykle dojrzewa nierównomiernie. Aby uzyskać maksymalną wydajność, rośliny są pryskane Roundupem, aby upewnić się, że całe pole pszenicy równomiernie dojrzewa. Keith Lewis wyjaśnia proces:

„Jestem rolnikiem pszenicy przez 50 lat i jedną z praktyk produkcji pszenicy, która jest bardzo powszechna jest zastosowanie Roundup (glifosat) tuż przed zbiorem. Roundup jest licencjonowany do zwalczania chwastów przed zbiorem. Rolnicy lubią podobne praktyki, ponieważ Roundup zabija roślinę pszenicy, umożliwiając wcześniejsze zbiory”.

Ponieważ większość rolników w Stanach Zjednoczonych są bardziej nastawione na ilość niż jakość, albo są niedoinformowani o ryzyku, więc stosują metody, które zwiększają wydajność pomimo potencjalnych skutków ubocznych. Gdzie jest odpowiedzialność? Wiedząc, jak działa system, jego prawdopodobne, że jest niewielka albo zerowa odpowiedzialność za te szkodliwe produkty. Jaki jest sens organizacji EPA, FDA i wszystkich innych regulujących biurokracji, jeśli nie uznają, że firmy takie jak Monsanto nadal uszkadzają ekosystem chemikaliami, takimi jak Roundup?

Źródło: http://livefreelivenatural.com/gluten-isnt-thing-wheat-thats-making-people-sick/

Tlumaczenie: Olga Ka

Tags : , , , ,

Komentowanie zamknięte.