Najnowsze

Opublikowano Maj 13, 2015 Przez a303 W Zdrowie

Garść informacji o koszernej kuchni „starszych braci w wierze”

Poniżej jako ciekawostkę przytaczamy garść informacji nt. koszernej kuchni naszych „starszych braci w wierze”, otrzymanych od zaprzyjaźnionej z redakcją rodaczki ze Stanów Zjednoczonych. Jeśli macie kochani własne doświadczenia ze „starszymi braćmi” i chcielibyście się nimi podzielić, to niezwłocznie napiszcie  na naszą pocztę. Ukłony i serdeczne pozdrowienia.

Wiesz na czym polega ta koszernosc? Babralam sie troche w tym, w pracy, wiec znam te ich pokopane zwyczaje. Koszerny znaczy nie trefny, swiezy, dobry do spozycia – wysokiej jakosci, sprawdzony na zas przez rabina i dopiero dopuszczony do uzytku w gastronomii. Jak wiadomo, zydzi nie spozywaja wieprzowiny, maja scisle wytyczne co do miesa, w torze znajduje sie 613 nakazow z czego 30 dotyczy jedzenia. Zydzi moga spozywac zwierzeta parzystokopytne, majace racice i przezuwajace, czyli krowy, albo owce. Nie moga natomiast spozywac krolikow, swin, zab, krewetek etc. Moga spozywac zwierzeta wodne, pod warunkiem, ze maja skrzela, luski, pletwy, natomiast nie moga ptactwa drapieznego, poniewaz uzywaja pazurow sa nieczystymi, czyli niekoszernymi. Jesli zwierze zdechlo, lub chorowalo, czy uleglo naruszeniu – skaleczeniu, tez jest uznawane za niekoszerne i nie jest zdatne do spozycia.

Szohet – czyli noz, ktorym podcina sie tetnice u zwierzat jest koszernym nozem i taki uboj jest przeprowadzony przez rzeznika do tego uprawnionego. Z zabitego zwierzaka musi byc usunieta dokladnie krew, poniewaz krew u zydow jest zakazana. Pozniej takie mieso jest jeszcze szczegolowo badane, kazdy organ, jego wielkosc i kolor, kosci sa dokladnie ogladane. Mieso dokladnie sie myje i moczy, nie dluzej jak 30 minut i nie wiecej jak do 12 godzin. Kazda czesc naznaczona krwia, nalezy usunac, mieso posolic i odstawic na 30 minut, splukac i taki proces powtorzyc jeszcze kilka razy. Na koniec mieso umiescic nalezy w sitku, aby ostatnia krew splynela. Wtedy mozna takie mieso uznac za koszerne w 100 %.

Kuchnia koszerna dzieli sie na trzy – miesna, mleczna i pareve czyli neutralna.

Po spozyciu miesa, produkty mleczne nie moga byc spozywane przez 3 – 6 h, po mlecznych natomiast mieso mozna juz spozyc po godzinie.

Ryba jest daniem neutralnym, ale musi byc spozyta przed miesem jesli jest polaczona z mlekiem lub smazona na masle, jesli nie uzyto tych skladnikow, moze byc podana jednoczesnie z miesem.

Inne neutralne produkty – jaja,ciasta,chleb (nie wszystkie gatunki), kasze, makarony, ziarna, owoce, ale tylko z drzew 3 letnich i musza byc dokladnie sprawdzone pozniej, czy nie sa zarobaczone jak rowniez jerzyny i ziarna.

I w kuchni koszernej wszystko musi byc podwojne,kazda miska, patelnia, scierki, gabki, wszystko.

Zwierzeta przeznaczone na uboj, musza miec tez bardzo dobre warunki higieniczne i dobry pokarm. Wszystko w kuchni koszernej stanowi lacznosc.

Suzy

P.S. Suplement: koszerna rzeźnia

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.