Najnowsze

Opublikowano Listopad 9, 2012 Przez stophasbara W Bez kategorii

FDA w ogóle nie sprawdza bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej żywności

źródło: http://www.globalresearch.ca/the-fda-doesnt-even-test-the-safety-of-genetically-engineered-foods/5310999

Producenci żywności GMO przeprowadzają „dobrowolnie konsultacje”, ale nie ma żadnych prawdziwych testów bezpieczeństwa.

Wiele osób zakłada, że ​​Food and Drug Administration (FDA) dokonuje testów żywności GMO pod kątem jej bezpieczeństwa dla zdrowia.

Lecz jak donosi gazeta USA Today:

Pytanie: Czy FDA testuje te produkty zanim zezwoli na wprowadzenie ich na rynek?

Odpowiedź: Nie. Zamiast tego przeprowadza się proces dobrowolnych konsultacji. Teoretycznie genetycznie modyfikowana żywność jest pod nadzorem FDA, ale nie ma żadnego procesu zatwierdzania i dopuszczania na rynek. Żywność jest uważana za bezpieczną, dopóki w rękach FDA nie pojawią się dowody na to, że jest odwrotnie, mówi Jaffe. Mówi dalej, że FDA „ma za zadanie udowodnić, że może być problem z określonym typem pożywienia, a firma, jaka go produkuje ma za zadanie udowodnić, że jest bezpieczny dla zdrowia, aby spełnić wymagania FDA zanim może trafić na rynek”.

Biorąc pod uwagę, że udowadniano już związki żywności GMO z występowaniem otyłości,  raka, niewydolności wątroby, bezpłodności i wszelkiego rodzaju innych chorób, ciężar dowodu powinien spoczywać na Monsanto i innych producentach GMO, aby to oni musieli udowodnić, że ich produkt jest bezpieczny.

Komentowanie zamknięte.