Najnowsze

Opublikowano Czerwiec 14, 2014 Przez ls W Zdrowie

Dobre „cholesterolowe” roślinki

Cholesterol jest niezbędnym składnikiem krwi. Woskowata substancja, cholesterol występuje w lipidach krwi. Organizm wykorzystuje go do budowy nowych komórek, ale wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do sytuacji zagrażającej zdrowiu.

cholesterol - dobra dieta dieta cud ;>

Ponieważ wysoki poziom cholesterolu może powodować gromadzenie się złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, serce może nie dostawać takiej ilości krwi bogatej w tlen, której potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. To może prowadzić do zwiększonego ryzyka ataku serca. I podobnie, zmniejszenie przepływu krwi do mózgu może spowodować udar.

Choć istnieją pewne dowody, że wysoki poziom cholesterolu może być dziedziczny, w większości przypadków jest wynikiem złych wyborów stylu życia, takich jak niezdrowa żywność i niewystarczająco dużo aktywności fizycznej. Dzięki aktywnemu podejściu obejmującemu zdrową dietę i intensywne ćwiczenia, i niekiedy stosowanie leku, możliwe jest zmniejszenie poziomu cholesterolu do dopuszczalnego poziomu. Liberalne ilości wymienionych poniżej 7 ziół mogą pomóc uczynić jedzenie smaczniejszym, a jednocześnie polepszyć zdrowie człowieka.

papryka1. Papryka Capsicum

Papryka to roślina o ostrym smaku, często składnik salsy i chili. Wyciągi z tej rośliny mają właściwości stymulujące, które pomagają zwiększyć przepływ krwi. Pomagają również w redukcji toksyn. Badania wykazały zależność między papryką i obniżeniem poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

babka2. Babka płesznik Psyllium

Od wielu lat badano zależność między płesznikiem i dobrym stanem zdrowia. Na przykład niedawne badania wykryły, że dawka 5,1 g płesznika 2 razy dziennie znacznie redukuje cholesterol LDL i w surowicy.

glog3. Głóg Hawthorn berry

Roślina ta zawierasilne przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne dla serca: dylatację i rozluźnienie naczyń krwionośnych, co zwiększa przepływ krwi do serca i zmniejsza degenerację naczyń krwionośnych.

myszploch4. Myszopłoch / ruszczyk kolczasty Butcher’s broom

Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co zwiększa przepływ do kończyn, jak również do mózgu, oraz działa przeciwzapalnie. Te właściwości sprawiają, że jest szczególnie dobrym wyborem dla tych, którzy są przykuci do łóżka.

zywica5. Indyjska żywica z drzewa Guggul

Zawiera szereg związków takich jak guma, olejki eteryczne i żywicę, które, jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Obniża również poziom trójglicerydów.

lukrecja6. Korzeń lukrecji Licorice root

Oprócz polepszani ogólnego stanu zdrowia, korzeń lukrecji pomaga również w ustaleniu normalnego rytmu serca.

kozieradka7. Nasiona kozieradki Fenugreek seeds

Nasiona kozieradki obniżają poziom cholesterolu. Zawierają lizynę i alkaloidy, które mają właściwości obniżające zły cholesterol we krwi, bez ujemnego wpływu na poziom dobrego cholesterolu.

Używanie ziół umożliwia obniżenie poziomu cholesterolu, przy jednoczesnym zachowaniu wspaniałego smaku dań, co może przyczynić się do zmniejszenia poczucia deprawacji, jaka może wystąpić, gdy pewne składniki zostają usunięte z diety.

Dr Sofiya – 12.06.2014

http://www.naturalnews.com/045541_lower_cholesterol_herbal_medicine_cardiovascular_health.html

tłumaczenie z ang. Ola Gordon

Tags : , , ,

Komentowanie zamknięte.