Najnowsze

Opublikowano Wrzesień 30, 2016 Przez a303 W Polska

Tak dla lokalnej żywności Bezpośrednio Od Polskiego Rolnika. Nie dla GMO, TTIP i CETA!

Szanowni Państwo,

zapraszamy do udziału i prosimy o nagłośnienie poniższego wydarzenia.

Żywność dobrej jakości jest podstawą zdrowia całego narodu a sposób jej produkcji zapewnia wolność od korporacji i strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe kraju.

Po 9 miesiącach leżakowania w różnych biurach projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników(druk nr 854) będzie miał pierwsze czytanie w Sejmie 4 października 2016. Projekt ten powstał w ścisłej współpracy z rolnikami-praktykami, jest dobry dla rolników i konsumentów!

UWAGA! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostanie on od razu odrzucony, bowiem PiS przygotował swoją ustawę o sprzedaży bezpośredniej. Propozycja PiS WIELE NIE ZMIENIA I DLATEGO BRONIMY NASZEJ, ROLNICZO-KONSUMENCKIEJ USTAWY (druk nr 854).

Pikieta, oficjalnie zgłoszona, wspierająca rolniczy projekt jest pod hasłem TAK DLA LOKALNEJ ŻYWNOŚCI BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA. NIE DLA GMO, TTIP i CETA!  Gdzie: Warszawa, przed Sejmem RP ul. Wiejska. Kiedy: 4.10.2016 r., godz. 10:30-13:00. W programie: śniadanie dla Posłanek i Posłów oraz Strefa Wolnego Handlu Bezpośrednio od Rolnika.

TUTAJ LINKI DO GŁÓWNEGO BANERU:

http://www.icppc.pl/antygmo/wp-content/uploads/2016/09/baner_tak_nie_GMO-810x289p.jpg
http://www.icppc.pl/antygmo/wp-content/uploads/2016/09/baner_tak_nie_GMO.jpg

a

„Przychodzimy pod Sejm aby uświadomić posłom, że popieramy rolniczy projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników oraz zmianie niektórych innych ustaw. ZYSKAŁ ON POPARCIE około 200 ORGANIZACJI, RODZINNYCH GOSPODARSTW ROLNYCH I WÓJTÓW Z CAŁEJ POLSKI reprezentujących tysiące (około 350 tys.) Polaków/wyborców. Ponadto ponad 15 000 indywidualnych osób reprezentujących różne grupy społeczne: naukowcy, lekarze, nauczyciele, artyści, robotnicy, emeryci, itp.” – mówi Jadwiga Łopata, współdyrektor ICPPC, właścicielka edukacyjnego gospodarstwa EKOCENTRUM ICPPC, laureatka ekologicznego Nobla.

Lena Huppert, organizatorka warszawskiego wydarzenia, konsumentka i prezes  Fundacji Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT dodaje: „Pozwolono supermarketom i producentom żywności przemysłowej odebrać rynek wytwórcom prawdziwej żywności. Rząd, który pozwala na to, by żywność przetworzona w gospodarstwach była traktowana jako nielegalna, jest współwinny. Ta sytuacja musi się zmienić, ponieważ stawką jest tutaj zdrowie i dobro całego narodu.”

„Rządy innych krajów UE umożliwiają swoim rolnikom sprzedaż swojej żywności bez zbędnych utrudnień, polski rolnik też ma do tego prawo. To najlepszy moment na to, by odwrócić kartę i wygrać grę o prawdziwą żywność i prawdziwych rolników!” – podkreśla Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskie Wsi – ICPPC, pisarz i rolnik.

„Żywność od rolnika jest bezpieczna. Rolnicza ustawa o sprzedaży żywności przez rolników popiera sprzedaż żywności pochodzącej ze znanego źródła – nie jest to żywność od pokątnych sprzedawców czy też nieznanych producentów z UE lub z poza UE. Nasi rolnicy mają obowiązek podania dokładnego adresu swojego gospodarstwa.” – dodaje góralka Anna Bednarek – prezes Stowarzyszenia BEST PROEKO.

KONTAKT:

Lena Huppert, fundacja.qlt@wp.pl, tel. 502 085 840

Jadwiga Łopata i Julian Rose, tel./fax.: 33 8797114, biuro@icppc.pl

DODATKOWE INFORMACJE:

Żywność dobrej jakości jest podstawą zdrowia całego narodu a sposób jej produkcji zapewnia wolność od korporacji i strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe kraju. Polacy chcą mieć łatwy dostęp do takiej żywności od polskich rolników. Tymczasem tylko w ciągu 8 lat po 2002 r. upadło w Polsce 665 600 gospodarstw rolnych. Do ich upadku walnie przyczyniło się w Polsce odebranie rolnikom odwiecznego prawa legalnej sprzedaży żywności wytworzonej w ich gospodarstwach. Jednocześnie wielu milionom konsumentów w Polsce odebrano powszechny dostęp do żywności nieporównanie wyższej jakości niż masowej produkcji żywność z marketów.

1. Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników powstał w ścisłej współpracy z rolnikami-praktykami. Został on złożony do laski marszałkowskiej przez KUKIZ’15 w styczniu tego roku ale niestety trafił do tzw. „sejmowej zamrażarki” (projekt z autopoprawkami: http://icppc.pl/images/1.pdf ).

Domagamy się szybkiego wprowadzenia powyższej ustawy w życie! Rolniczy projekt ustawy „O sprzedaży żywności przez rolników” stwarza warunki do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa bez zbędnego krępowania (!) drobnych i średnich rolników przepisami sanitarno-higienicznymi i innymi. Przywraca rolnikom NATURALNE PRAWO do wytwarzania i sprzedaży żywności, a konsumentom umożliwia, a właściwie także przywraca LEPSZY DOSTĘP do niej.

KONTAKT:

Lena Huppert, fundacja.qlt@wp.pl, tel. 502 085 840

Jadwiga Łopata i Julian Rose, tel./fax.: 33 8797114, biuro@icppc.pl

ORGANIZATORZY:

Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, ul. Zięby 40/31a, 02-808 Warszawa, 502085840, fundacja.qlt@wp.pl, www.fundacja-qlt.pl

Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi ICPPC

34-146 Stryszów 156, tel./fax +48 33 8797114 biuro@icppc.pl, www.icppc.pl, www.gmo.icppc.pl, www.eko-cel.pl, www.bezposrednioodrolnika.pl/

Stowarzyszenie Produkcji Ekologicznej i Turystyki BEST PROEKO – CIS
http://www.bestproeko.pl/viewpage.php?page_id=6

dr Gabriel Janowski, Polish Quality Food (PQF), ul. Freta 44, Warszawa, 695650138, pqf.biuro@gmail.com
Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, http://www.polskawolnaodgmo.org/

Komentowanie zamknięte.