Najnowsze

Opublikowano Grudzień 28, 2014 Przez a303 W Zdrowie

Czy łuszczyca zwiększa ryzyko choroby układu krążenia? TAK

Łuszczyca [psoriasis] to zaburzenie autoimmunologiczne dotykające średnio 7.5 mln Amerykanów. Łuszcząca się swędząca i krwawiąca skóra to już poważna sprawa, a badania wykazują nawet większy, bardziej problematyczny skutek łuszczycy. Wiąże się ją z takimi przewlekłymi i zagrażającymi życiu chorobami jak układu krążenia, cukrzycą i łuszczycowym zapaleniem stawów.

a

Przeciążenie stanem zapalnym

Winowajcą tutaj jest wywołany przez łuszczycę stan zapalny. W rzeczywistości ten stan jest pewniejszą wskazówką choroby serca niż poziom cholesterolu, bo choroba układu krążenia jest rodzajem stanu zapalnego naczyń krwionośnych. Wywołane przez łuszczycę zapalenie wskazuje, że ono wpływa również na inne narządy organizmu.

Według National Psoriasis Foundation osoby z ostrą łuszczycą mają o 58% większe ryzyko ataku serca i o 43% większe ryzyko udaru. To prawdopodobieństwo jest większe im jesteś młodszy: trzydziestolatek z łuszczycą ma 3 x większe ryzyko ataku serca niż 30-latek bez.

Ryzyko cukrzycy

Łuszczyca zwiększa również o 46% ryzyko cukrzycy typu 2… nawet kiedy nie ma innych czynników ryzyka takich jak otyłość. Ten związek znowu wiąże stan zapalny. On pogarsza insulinoodporność, która jest prekursorem cukrzycy.

Łuszczycowe zapalenie stawów

Typowo pojawia się u 1 na 3 osoby z łuszczycą około 10 lat od diagnozy łuszczycy. Systemowy stan zapalny stopniowo wdziera się do stawów i ścięgien powodując ból, obrzęki i sztywność.

Łuszczycę wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pewnych nowotworów, choroby nerek, wrzodów przewodu pokarmowego i wysokim cholesterolem.

Zmniejszaj swój stan zapalny

Kieruj łuszczycą i zmniejsz ryzyko wymienionych przewlekłych chorób – kontroluj swój stan zapalny. Unikaj następujących produktów wywołujących ten stan zapalny:

  • Produkty mleczne
  • Tłuste czerwone mięso
  • Przetworzona żywność
  • Rafinowane cukry
  • Warzywa psiankowate: pomidory, papryka, ziemniaki

Jedz następujące produkty przeciwzapalne:

  • Ryby zimnowodne (bogate w omega-3)
  • Oliwa z oliwek
  • Siemię lniane
  • Pestki dyni
  • Orzechy włoskie
  • Kolorowe warzywa: jarmuż, truskawki, szpinak.

Fact or Myth: Does Psoriasis Raise Your Risk for Cardiovascular Disease?

Danica Collins, tłum. Ola Gordon.

Źródło: http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-does-psoriasis-raise-your-risk-for-cardiovascular-disease/#ixzz3MPsaNbAb

Tags : , ,

Komentowanie zamknięte.